Προηγήθηκε το μέρος 1ο με τις
συμβουλές υγιεινής διατροφής, αν δεν το διαβάσατε, ξεκινήστε από εκεί!
Συνεχίζουμε λοιπόν με την ανάλυσή μας στο πως να καταφέρουμε να κάνουμε μια πιο
υγιεινή διατροφή.
5) Να πίνετε αρκετό νερό!Το νερό είναι καταλυτικός παράγοντας όταν κάνουμε υγιεινή διατροφή. Αν και πολλές τροφές περιέχουν νερό, καλό είναι να πίνουμε κι εμείς άφθονο μιας και γενικά βοηθάει παντού.
Όταν καταναλώνετε προϊόντα ολικής άλεσης, καλό είναι να καταναλώνετε και νερό ώστε να αποφύγετε τυχόν δυσκοιλιότητες.
6) Μάθετε να αποφεύγετε το αλάτι!Το σώμα χρειάζεται νάτριο (αλάτι = χλωριούχο νάτριο: αποτελείται από 40% νάτριο) για τη σωστή λειτουργία των μυών και των νευρών, καθώς επίσης και για την εξισορρόπηση των υγρών μέσα στο σώμα.
Όμως υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης, καρδιακά προβλήματα και εγκεφαλικά επεισόδια.
Το
αλάτι είναι ακόμα πιο επικίνδυνο σε άτομα ηλικία 50 ετών και άνω.
Να ξέρετε ότι πολλές τροφές περιέχουν αλάτι, οπότε απαιτείται ελάχιστη προσθήκη περαιτέρω ποσότητας.
Επίσης, σε πολλά fast food το φαγητό είναι ήδη πολύ αλμυρό οπότε είναι προτιμότερο να αποφεύγουμε την κατανάλωση τέτοιων φαγητών (και φυσικά όχι μόνο γι’ αυτό το λόγο...)
7) Ξανασκεφτείτε πριν καταναλώσετε συμπληρώματα διατροφής!Όπως προαναφέραμε, είναι προτιμότερο να πάρετε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα κι όχι από συμπληρώματα διατροφής.
Αν αυτό είναι δύσκολο εξαιτίας της καθημερινότητά σας, δεν χρειάζεται να εμπλουτίστε το μενού σας με μεγάλη ποικιλία τροφών, αλλά επικεντρώστε σε λίγα αλλά ιδιαίτερα θρεπτικά τρόφιμα όπως τα πράσινα λαχανικά, το γιαούρτι, τα ξερά φασόλια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, ο σολωμός, κλπ.
Με πιο απλά λόγια, αν δεν έχετε την πολυτέλεια να καταναλώνετε ποικιλία διαφορετικών τροφών κάθε μέρα, καταναλώστε μικρότερη ποικιλία τροφών ΄που περιέχουν όμως μεγαλύτερη "πυκνότητα θρεπτικών συστατικών".
Αν τώρα πιστεύετε ότι παρόλα αυτά, είναι αδύνατον να καταναλώστε για παράδειγμα κάποια τροφή με βιταμίνη D, τότε, έστω και σαν τελευταία λύση, καλό θα ήταν να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής ώστε να καλύψετε αυτή την ανάγκη.
8) Μην τρώτε γρήγορα!Επειδή η αίσθηση της πληρότητας και ικανοποίησης από το φαγητό εξαρτάται από κάποια ορμονικά σήματα που εκκρίνονται από το πεπτικό σας σύστημα, είναι καλό να αποφεύγουμε να τρώμε γρήγορα, για τον εξής λόγο:
η διαδικασία αυτή δεν είναι ιδιαίτερα γρήγορη, κι έτσι μπορεί να χορτάσουμε στην πραγματικότητα (να μη χρειαζόμαστε άλλο φαγητό), αλλά τα σήματα αυτά, λόγω της αργής διαδικασίας, να μην έχουν προλάβει να "ειδοποιήσουν" το μυαλό.
Έτσι, αν δεν τρώμε γρήγορα, δίνουμε χρόνο στο να λειτουργήσει το όλο σύστημα και να νιώσουμε την αίσθηση του κορεσμού, πριν καταναλώσουμε κι άλλη τροφή, η οποία όμως είναι περιττή...
Μασήστε πιο αργά, βάλτε το πιρούνι κάτω, πάρτε μικρές μπουκιές, συζητήστε με τους ανθρώπους σας!
Μην πέφτετε με τα μούτρα στο φαγητό!
9) Μετριάστε το αλκοόλ!Δεν χρειάζεται να το κόψετε και μαχαίρι, μιας και σε μικρές ποσότητες, το
αλκοόλ πολλές φορές κάνει καλό.
Πολλές μελέτες έδειξαν ότι η μέτρια κατανάλωσή του κάνει καλό στην καρδιά, αυξάνει την καλή χοληστερόλη, μειώνει τον κίνδυνο του διαβήτη, της άνοιας και της πέτρας στη χολή.
Από την άλλη όμως, ένα ποτό τη μέρα αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού, καθώς επίσης και τον κίνδυνο του να αυξήσετε την ποσότητα του αλκοόλ που πίνετε.
Υπάρχουν διάφοροι άλλοι τρόποι για να επωφεληθείτε εκ των παραπάνω πλεονεκτημάτων, οπότε μπορείτε να μην το καναλώνετε και καθόλου και να βρείτε διάφορες άλλες εναλλακτικές λύσεις.
Γενικά το αλκοόλ σε μεγαλούτσικες ποσότητες δεν κάνει καλό και δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στο μενού μας αν θέλουμε να κάνουμε μια υγιεινή διατροφή.
10) Τρώτε πρωινό!Είναι πάρα πολύ εύκολο να παραλείψουμε να τρώμε πρωινό είτε επειδή βιαζόμαστε, είτε επειδή δεν πεινάμε, κλπ.
Όμως ένα καλό και υγιεινό πρωινό, είναι ικανό να προκαλέσει μικρότερες αυξήσεις του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα, κάνοντας έτσι τον οργανισμό μας να αποτρέπει την υπερφαγεία μέσα στη μέρα!
Ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό μπορεί να αποτελείται από γάλα, δημητριακά ολικής άλεσης, αυγό, τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως, κάποια φρούτα, μέλι, και πολλά άλλα.
Επιλέγετε και παίρνετε!
11) Βάλτε στη διατροφή σας από κανένα γρήγορο σνακ!Αν και τα γρήγορα σνακς δεν ενδεικνυνται για να κάνετε υγιεινή διατροφή, είναι μερικές φορές απαραίτητα ώστε να αποφύγετε τα χειρότερα.
Ένα γρήγορο σνακ μπορεί να μας δώσει την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε, αν έχουμε να φάμε πολλές ώρες.
Αλλά αφθαίρετη κατανάλωση σνακς και ανθυγιεινά όπως μπισκότα, σοκολάτες, γαριδάκια, κλπ, κάθε άλλο παρά καλό θα μας κάνουν, για πολλούς και διάφορους λόγους.
Γι’ αυτό μπορείτε να ετοιμάσετε από το σπίτι ένα ποιοτικό σνακ για τις δύσκολες ώρες ή να φροντίσετε να προμηθευτείτε πχ μπανάνες, γιαούρτι, ένα σαντουιτσάκι, κλπ ώστε να τσιμπολογήσετε όταν θα πεινάσετε, αν δεν είστε διατεθειμένος να κάνετε ένα ολοκληρωμένο γεύμα.
Αυτά λοιπόν είναι κάποια κολπάκια που θα σας βοηθήσουν να κάνετε μια πιο
υγιεινή διατροφή.
Καλή επιτυχία!
Πηγή άρθρου: Πανεπιστήμιο Harvard - τομέας υγείας
Διαβάστε στη συνέχεια
Συμβουλές για μια υγιεινή διατροφή! Μέρος 1ο