Ακούμε συχνά στην πολιτική, στον αθλητισμό αλλά και σε άλλους χώρους την έκφραση "θα το κάνουμε Κούγκι". Όμως τι είναι το Κούγκι και πως βγήκε η έκφραση αυτή;
Η απάντηση βρίσκεται πίσω στην ελληνική ιστορία. Για την ακρίβεια αφορά ένα ιστορικό γεγονός, το οποίο συνέβη πριν την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.
Τι είναι το Κούγκι
Το Κούγκι δεν είναι τίποτε άλλο από ένα τοπωνύμιο. Για την ακρίβεια είναι ένας ιστορικός πύργος που βρίσκεται στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στην περιοχή του Σουλίου.
Ο πύργος αυτός βρίσκεται στην απόκρημνη κορυφή ενός απότομου βράχου. Στο σημείο αυτό βρίσκεται μια εκκλησία η οποία είναι αφιερωμένη στην Αγία Παρασκευή.
Γιατί όμως είναι τόσο γνωστό;
Αυτό όμως που άφησε το Κούγκι στην ιστορία είναι τα γεγονότα που συνέβησαν εκεί τον Δεκέμβριο του 1803.
Τι έγινε στο Κούγκι
Στον ιστορικό αυτό πύργο του Σουλίου έγινε μια από τις μεγαλύτερες πράξεις αυτοθυσίας, γράφοντας μια από τις πιο σημαντικές σελίδες της ελληνικής ιστορίας.
Συγκεκριμένα στις 13 Δεκεμβρίου του 1803 ο Αλή Πασάς πολιορκεί την ευρύτερη περιοχή του Σουλίου με αποτέλεσμα περίπου 600 Σουλιώτες, υπό την ηγεσία του Φώτου Τζαβέλα, να κλειστούν στο Κούγκι.
Η πολιορκία κράτησε πολλές μέρες και οι αγωνιστές που ήταν κλεισμένοι στον πύργο αμύνθηκαν σθεναρά, καταφέρνοντας μάλιστα να κρατήσουν μακριά τα στρατεύματα των Τούρκων.
Όσο περνούσαν οι μέρες όμως, η πείνα και οι κακουχίες λύγισαν το αγωνιστικό πνεύμα των Σουλιωτών, οι οποίοι αποφάσισαν να παραδοθούν στους Τούρκους πολιορκητές παραδίδοντας τον οπλισμό τους.
Αφού λοιπόν αποχώρησαν οι αφοπλισμένοι πλέον πολεμιστές, στον πύργο έμειναν μόνο κάποιοι τραυματίες και γέροντες υπό τον καλόγερο Σαμουήλ για να παραδώσουν τον οπλισμό και την μπαρουταποθήκη στους Τούρκους.
Μόλις μπήκαν στο Κούγκι όμως οι Τούρκοι, ο Σαμουήλ και οι υπόλοιποι αντί να παραδοθούν ανατίναξαν την αποθήκη με τα πυρομαχικά αυτοκτονώντας και παρασύροντας ταυτόχρονα στο θάνατο και τους άντρες του Αλή Πασά.
Η πράξη τους αυτή έμεινε στην ιστορία ως μια πράξη ύψιστης αυτοθυσίας, η οποία πολλές φορές ακόμη και σήμερα χρησιμοποιείται για να δείξει την αυτοθυσία κάποιου έναντι αυτών που τον πολιορκούν.
Κάτι αντίστοιχο με το Κούγκι έγινε και στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην Ιερά Μονή Αρκαδίου στο Ρέθυμνο όταν κατά την Κρητική Επανάσταση του 1866 οι έγκλειστοι στο μοναστήρι ανατίναξαν την μπαρουταποθήκη σε μια πράξη αυτοθυσίας.
Επομένως τώρα ξέρετε τι είναι το Κούγκι και κυρίως τι έγινε εκεί...
Διαβάστε στη συνέχεια
Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου (Μέρος 1ο)
Γιατί οι Σπαρτιάτες ήταν άτρωτοι στην μάχη
Γιατί οι πολεμιστές στην αρχαία Σπάρτη ήταν ανίκητοι; Ήταν λόγω του υψηλού φρονήματος τους ή μήπως για κάποιον άλλο λόγο; Ας δούμε!