coolweb


Γιατί χτίστηκε το Στόουνχετζ και από ποιόν;

Στόουνχετζ (Stonehedge)

Διαβάστηκε: 18.682 φορές
Στόουνχετζ - Αγγλία. Τι είναι αυτό το περιβόητο μνημείο; Γιατί χτίστηκε και από ποιόν; Ας δούμε την ιστορία του και όλες τις σχετικές πληροφορίες
Δίχως αμφιβολία, το πιό φημισμένο από όλα τα μηνμεία της Ευρώπης της εποχής του Λίθου, είναι το Στόουνχετζ (στα αγγλικά Stonehedge δηλαδή "φράχτης από πέτρες").

Στόουνχετζ μυστήριο

Αν και εξακολουθεί να θεωρείται μυστήριο, πολλοί αρχαιολόγοι έχουν καταφέρει να φωτίσουν μερικώς ως και εντελώς, πολλές λεπτομέρειες που έκρυβε αυτό το περίεργο επίτευγμα.

ογκόλιθοι ερείπιαΦαινομενικά, μοιάζει με τα ερείπια ενός κτίσματος. Οι ογκόλιθοι που το αποτελούν είναι πραγματικά τεράστιοι με ύψος πάνω από 9 μέτρα και βάρος 44 όλοκληρων τόνων. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν πέσει ενώ πολλοί έχουν εξαφανιστεί καθώς πιθανότατα θρυμματίστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν στην τοπική οδοτοποιϊα.

Παραμένουν όμως στη θέση τους αρκετοί που μας δείχνουν μια εικόνα του βασικού σχεδιασμού. Δεν θα αναφέρουμε περιττές λεπτομέριες διαμέτρων κλπ, αλλά θα επικεντρωθούμε στο χτίσιμο του Στόουνχετζ καθώς και στον λόγο ύπαρξης του.

Η ιστορία του Στόουνχετζ

Αν και δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ακριβώς πότε κατασκευάστηκε, η δημιουργία του υπολογίζεται γύρω στο 2200 π.Χ. ενώ ολοκληρώθηκε το 1500 π.Χ. Πάντως, μπορούμε με βεβαιότητα να υποθέσουμε πως αποτελούσε έναν πολύ ιδιαίτερο τόπο, που έχει μείνει στην ιστορία.

ιστορία stonehedge

Ήδη συγγραφείς του Μεσαίωνα υποστήριξαν πως επρόκειτο για δημιούργημα κάποιας φυλής εξαφανισμένων γιγάντων ή του γνωστού μάγου Μέρλιν.

Η όψη του προκαλούσε όλους στο να δεχτούν μία υπερφυσική προέλευση, ωστόσο ούτε ο Μέρλιν, ούτε γίγαντες αλλά ούτε και εξωγήινοι όπως υποστηρίχτηκε μετέπειτα. Διάφοροι υποστηρικτές θεωριών για το μνημείο προστέθηκαν στην λίστα.


Το Στόουνχετζ έγινε από ναός ρωμαίων σε ναο δρυιδών, σπίτι θεών και σταύλος, μέχρι και ρολόι! Ωστόσο, η πρώτη σοβαρή έρευνα έγινε τον 19ο αιώνα.

Η εταιρεία αρχαιοφίλων του Λονδίνου, σε ανασκαφές που παραγματοποίησε καθώς και σε πιό αναλυτικές εξετάσεις του μνημείου, αποκάλυψε πολλές πληροφορίες μεταξύ άλλων και πως το μνημείο δεν είχε κατασκευαστεί από Άγγλους καθώς εκείνοι δεν διέθεταν την απαραίτητη γνώση και τεχνογνωσία.

Ένας πιό εξελιγμένος λαός συμμετείχε στην κατασκευή του και ο λαός αυτός ήταν... οι Έλληνες! Αστειεύομαι φυσικά!

μνημείο ΣτόουνχετζΟ λαός που κατασκεύασε το μνημείο αυτό, εξακολουθεί να παραμένει άγνωστος.

Με βεβαιότητα πάντως μπορούμε να πούμε, πως το μνημείο του Stonehedge υπήρξε τόπος τελετών και εορτασμών σχετικών με το γεωργικό ημερολόγιο.

Αντίθετα με την διαδεδομένη αντίληψη, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η ονομαζόμενη "Πέτρα της Σφαγής" χρησιμοποιήθηκε ποτέ για θυσίες ανθρώπων ή ζώων.

Είναι επίσης πιθανό πως τα τέλικα σχέδια κατασκευής να προωθήθηκαν από ισχυρούς ανθρώπους της κτηνοτροφίας στα μέρη εκείνα.

Το coolweb.gr ευχαριστεί θερμά τον Donald για τη συγγραφή αυτού του άρθρου.


Διαβάστε στη συνέχεια Γεωγλυφικά της Νάσκα: εξωγήινοι ή κάτι άλλο;


Σχετικά άρθρα

Που βρίσκεται η Χαμένη Ατλαντίδα;
Χαμένη Ατλαντίδα
Χαμένη Ατλαντίδα: αλήθεια, αναρωτηθήκατε ποτέ που βρίσκεται και τι συμβαίνει με αυτό το μυστήριο; Είναι μύθος; Δείτε εδώ όλες τις θεωρίες
Πώς εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι;
εξαφάνιση δεινοσαύρων
Οι δεινόσαυροι εδώ και πολλά χρόνια, ανήκουν πλέον στο παρελθόν, μας άφησαν χρόνια... Αλήθεια, τι συνέβη; Πως εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι; Δείτε!
Ποια τα θαύματα του κόσμου; Μέρος 1ο
θαύματα
Ποια τα θαύματα του κόσμου; Δείτε εδώ αναφορικά σε λίστες, συγκεντρωμένα όλα τα θαυματα του κόσμου. Θαύματα αρχαιότητας, μεσαιωνικά και σύγχρονα.
Ποια τα θαύματα του κόσμου; Μέρος 2ο
θαύματα
Δείτε εδώ το 2ο μέρος των θαυμάτων του κόσμου, αναφορικά, συγκεντρωμένα σε λίστες. Θαύματα σύγχρονα, βιομηχανικά, κατασκευαστικά, κλπ
Το Μεγάλο Σινικό Τείχος: ιστορία και πληροφορίες
Μεγάλο Σινικό Τείχος
Ένα τεράστειο έργο - θαύμα: το Μεγάλο Σινικό Τείχος στην Κίνα. Δείτε εδώ την ιστορία του και διάφορες εντυπωσιακές πληροφορίες!

Σχόλια

ανώνυμος ▾
  (στις 28-07-2012)
Κοίτα τι μαθαίνει οάνθρωπος... Συγχαρητήρια για τη συγγραφή του άρθρου. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον!!!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Γιατί χτίστηκε το Στόουνχετζ και από ποιόν;
Kατηγορία: Πολιτισμός
Tags: Στόουνχετζιστορίαμυστήριομνημείομύθοι
Έχει 1 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Διαφορές μεταξύ Ορθόδοξων και Καθολικών
Ο Πάπας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη
Αλήθεια ποιες είναι διαφορές μεταξύ των Ορθόδοξων Χριστιανών και των Καθολικών; Τι χωρίζει τους μεν από τους δε και ποια είναι τα κοινά τους; Ας δούμε.

Το Μεγάλο Σινικό Τείχος: ιστορία και πληροφορίες
Μεγάλο Σινικό Τείχος
Ένα τεράστειο έργο - θαύμα: το Μεγάλο Σινικό Τείχος στην Κίνα. Δείτε εδώ την ιστορία του και διάφορες εντυπωσιακές πληροφορίες!

Η εντυπωσιακή πραγματική ιστορία με το ακέφαλο κοτόπουλο!
ακέφαλο κοτόπουλο
Το ξέρατε ότι υπήρξε κοτόπουλο χωρίς κεφάλι; Δεν είναι μύθος, είναι πραγματικότητα! Διαβάστε εδώ όλη την υπέροχη ιστορία του Μάικ!

Πως δημιουργήθηκαν τα φανάρια στους δρόμους; Ποιά η ιστορία τους;
φανάρια στους δρόμους
Δείτε εδώ πως επινοήθηκαν - δημιουργήθηκαν, γιατί έχουν τέτοια χρώματα αυτά που ζούμε σχεδόν όλοι μας καθημερινά: τα φανάρια στους δρόμους!

Πώς εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι;
εξαφάνιση δεινοσαύρων
Οι δεινόσαυροι εδώ και πολλά χρόνια, ανήκουν πλέον στο παρελθόν, μας άφησαν χρόνια... Αλήθεια, τι συνέβη; Πως εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι; Δείτε!

Γιατί και πως δημιουργήθηκαν τα χρήματα;
χρήματα και λεφτά
Αλήθεια, γιατί υπάρχουν τα χρήματα - λεφτά; Γιατί δημιουργήθηκε το χρήμα και δεν δημιουργήθηκε κάτι άλλο ως μέσω συναλλαγών; Ας δούμε!

Τι είναι Κούγκι
Τι σημαίνει Κούγκι
Τι είναι και που αναφέρεται το Κούγκι; Ποιο μεγάλο ιστορικό γεγονός κρύβεται από πίσω; Δείτε όλες τις πληροφορίες στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.

Ποιοι εφευρέτες σκοτώθηκαν από τις ίδιες τις εφευρέσεις τους;!
εφευρέτες - εφευρέσεις
Οτιδήποτε απολαμβάνουμε σήμερα, αποτελεί μία εφεύρεση κάποιου. Μερικοί όμως εφευρέτες δεν στάθηκαν τυχεροί... Ας δούμε κάποιους από αυτούς!

Ποια τα θαύματα του κόσμου; Μέρος 1ο
θαύματα
Ποια τα θαύματα του κόσμου; Δείτε εδώ αναφορικά σε λίστες, συγκεντρωμένα όλα τα θαυματα του κόσμου. Θαύματα αρχαιότητας, μεσαιωνικά και σύγχρονα.

Τι ήταν η κασέτα; Όλες οι πληροφορίες για την ιστορία της
κασέτα
Πολλοί από εμάς προλάβαμε την τεχνολογία της κασέτας! Μια τεχνολογία αρκετά «ρομαντική» για όσους θυμούνται! Δείτε εδώ τις πληροφορίες και την ιστορία της!

Ποια είναι η ιστορία του Internet;
ιστορία internet
Όλοι μας σερφάρουμε, chatάρουμε, κλπ κλπ... Αλήθεια, πως φτάσαμε ως εδώ και τα έχουμε όλα στην οθόνη μας; Διαβάστε την ιστορία του Internet!

Τι είναι ο μηχανισμός των Αντικυθήρων
Τι είναι ο αστρολάβος των Αντικυθήρων
Τι ήταν ο μηχανισμός των Αντικυθήρων και που χρησίμευε; Ήταν στα αλήθεια κάποιας μορφής υπολογιστής της αρχαιότητας; Ας δούμε!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ