coolweb


Τι είναι ο μηχανισμός των Αντικυθήρων

Τι είναι ο αστρολάβος των Αντικυθήρων

Διαβάστηκε: 14.738 φορές
Τι ήταν ο μηχανισμός των Αντικυθήρων και που χρησίμευε; Ήταν στα αλήθεια κάποιας μορφής υπολογιστής της αρχαιότητας; Ας δούμε!
Η προσφορά των Αρχαίων Ελλήνων σε πλήθος επιστημών όπως, μεταξύ άλλων, η φιλοσοφία, η ιατρική, η αστρονομία είναι λίγο-πολύ γνωστή σε όλους μας.

αρχαίοι Έλληνες και μηχανισμός των ΑντικυθήρωνΤο πιο εντυπωσιακό είναι ότι ήταν σε θέση να εκτελούν δύσκολους και απαιτητικούς υπολογισμούς με εντυπωσιακή ακρίβεια παρά παρά το γεγονός ότι μιλάμε για μια περίοδο πριν από 2000 και πλέον χρόνια!

Και οι υπολογισμοί που έκαναν δεν βασίζονταν μόνο στην παρατήρηση και στα πειράματα, αλλά μάλιστα διέθεταν και συσκευές που τους βοηθούσαν στις μετρήσεις τους!

Μία από αυτές ήταν και ο μηχανισμός των Αντικυθήρων.

Τι είναι ο μηχανισμός των Αντικυθήρων

Ο μηχανισμός αυτός ήταν ένα όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων, κάτι σαν αστρολάβοςή πλανητάριο ή ναυτικό αστρονομικό ρολόι ή συνδυασμός αυτών.

θραύσμα από τον μηχανισμό των ΑντικυθήρωνΠήρε το όνομα του από τα Αντικύθηρα, επειδή βρέθηκε από σφουγγαράδες σε ένα ναυάγιο ανοιχτά του νησιού.

Είναι γνωστός και με άλλα ονόματα με ένα από τα πιο συνηθισμένα το αστρολάβος των Αντικυθήρων.

Στην πραγματικότητα ήταν ένας αρκετά πολύπλοκος μηχανισμός με πολλά γρανάζια.

Κατά πολλούς θεωρείται ένας από τους πρώτους αναλογικούς υπολογιστές της αρχαιότητας.

Μάλιστα, λόγω του μικρού σχετικά μεγέθους του δεν είναι λίγοι αυτοί που τον αποκαλούν τον πρώτο φορητό υπολογιστή ή το πρώτο λάπτοπ, αν προτιμάτε, της αρχαιότητας.

τρισδιάστατη απεικόνιση του μηχανισμού των Αντικυθήρων
Ανακαλύφθηκε μόλις το 1900 και χρονολογείται γύρω στο 150 π.Χ. Τα κομμάτια που σώζονται εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών ενώ έχουν γίνει κατά καιρούς πολλές προσπάθειες κατασκευής λειτουργικών αντιγράφων του μηχανισμού.


Τι έδειχνε ο μηχανισμός των Αντικυθήρων

μια αναπαράσταση του μηχανισμούΟ μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν ένα όργανο που ήταν σχεδιασμένο για να προβλέπει τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων, τις φάσεις της Σελήνης καθώς και διάφορα φαινόμενα όπως ηλιακές και σεληνιακές εκλείψεις.

Επίσης, διέθετε αρκετά καντράν τα οποία απεικόνιζαν τουλάχιστον δύο ημερολόγια, ένα ελληνικό και ένα αιγυπτιακό, ενώ σύμφωνα με τους ερευνητές προέβλεπε ακόμη και τις ημερομηνίες διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων!

Και προφανώς επειδή ήταν αναλογικό όργανο, δεν προέβλεπε μόνο μελλοντικά αστρονομικά φαινόμενα, αλλά μπορούσε κάλλιστα να λειτουργήσει με βάση και ημερομηνίες στο παρελθόν.

Για την ακρίβεια μπορούσε να περιγράψει φαινόμενα ή να δείξει θέσεις πλανητών όπως ήταν κατά τη δοθείσα ημερομηνία.

Μάλιστα ο μηχανισμός ήταν τόσο προηγμένος που προέβλεπε τη δυνατότητα χρήσης μεταβλητής γωνιακής ταχύτητας για την κίνηση των ουράνιων σωμάτων κάτι που συμβαδίζει με τον δεύτερο νόμο του Κέπλερ ο οποίος διατυπώθηκε το 1609, δηλαδή περίπου 1750 χρόνια αργότερα!

ο μηχανισμός των Αντικυθήρων έδειχνε τις θέσεις των πλανητών
Αυτό δείχνει το πόσο μπροστά ήταν οι Αρχαίοι Έλληνες στην Αστρονομία τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με κάποιες απόψεις ερευνητών, αν και ο σχεδιασμός του μηχανισμού των Αντικυθήρων ήταν εντυπωσιακά ακριβής, οι υπολογισμοί του ίσως δεν είχαν και τόσο μεγάλη ακρίβεια.

Αυτό συνέβαινε πιθανότατα λόγω του γεγονότος ότι ο μηχανισμός ήταν κατασκευασμένος εξ' ολοκλήρου στο χέρι με αποτέλεσμα οι μικρές ατέλειες στα πολλά γρανάζια του να αύξαναν σημαντικά το σφάλμα στις μετρήσεις.

Ωστόσο, για την εποχή εκείνη οι δυνατότητες του ήταν σίγουρα πολύ εντυπωσιακές!

Διαβάστε στη συνέχεια Τι είναι το φεγγάρι και γιατί λέγεται έτσι;


Σχετικά άρθρα

Πως δημιουργήθηκε το φεγγάρι;
δημιουργία φεγγαριού
Πότε και πως ακριβώς δημιουργήθηκε το φεγγάρι; Υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Ποια είναι η επικρατέστερη άποψη; Ας ρίξουμε λίγο φως.
Τι είναι τα αστέρια και τι τα πεφταστέρια; Τι διαφορά έχουν;
αστέρια και πεφταστέρια
Τι είναι τα αστέρια που βλέπουμε κάθε βράδυ στον ουρανό; Που βρίσκονται; Από πού παίρνουν το φως τους; Ποια είναι η διαφορά τους από τα πεφταστέρια; Δείτε!
Τι είναι το Ζενίθ και το Ναδίρ;
Ζενίθ και Ναδίρ
Ζενίθ και Ναδίρ. Δυο λέξεις που χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά. Αλήθεια όμως γνωρίζουμε την προέλευση και την κυριολεκτική σημασία τους;
Τι είναι η μαύρη τρύπα;
μαύρη τρύπα
Τι ακριβώς είναι η μαύρη τρύπα, γιατί λέγεται έτσι και πως δημιουργείται; Ας προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε όσο πιο απλά γίνεται.
Τι είναι και πότε πέφτει το χειμερινό ηλιοστάσιο
χειμερινό ή νότιο ηλιοστάσιο
Πότε πέφτει το χειμερινό ηλιοστάσιο; Τι ακριβώς συμβαίνει εκείνη την ημέρα; Ας δούμε απλά και κατανοητά στο άρθρο που ακολουθεί.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Διαφορές μεταξύ Ορθόδοξων και Καθολικών
Ο Πάπας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη
Αλήθεια ποιες είναι διαφορές μεταξύ των Ορθόδοξων Χριστιανών και των Καθολικών; Τι χωρίζει τους μεν από τους δε και ποια είναι τα κοινά τους; Ας δούμε.

Το Μεγάλο Σινικό Τείχος: ιστορία και πληροφορίες
Μεγάλο Σινικό Τείχος
Ένα τεράστειο έργο - θαύμα: το Μεγάλο Σινικό Τείχος στην Κίνα. Δείτε εδώ την ιστορία του και διάφορες εντυπωσιακές πληροφορίες!

Η εντυπωσιακή πραγματική ιστορία με το ακέφαλο κοτόπουλο!
ακέφαλο κοτόπουλο
Το ξέρατε ότι υπήρξε κοτόπουλο χωρίς κεφάλι; Δεν είναι μύθος, είναι πραγματικότητα! Διαβάστε εδώ όλη την υπέροχη ιστορία του Μάικ!

Γιατί χτίστηκε το Στόουνχετζ και από ποιόν;
Στόουνχετζ (Stonehedge)
Στόουνχετζ - Αγγλία. Τι είναι αυτό το περιβόητο μνημείο; Γιατί χτίστηκε και από ποιόν; Ας δούμε την ιστορία του και όλες τις σχετικές πληροφορίες

Πως δημιουργήθηκαν τα φανάρια στους δρόμους; Ποιά η ιστορία τους;
φανάρια στους δρόμους
Δείτε εδώ πως επινοήθηκαν - δημιουργήθηκαν, γιατί έχουν τέτοια χρώματα αυτά που ζούμε σχεδόν όλοι μας καθημερινά: τα φανάρια στους δρόμους!

Πώς εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι;
εξαφάνιση δεινοσαύρων
Οι δεινόσαυροι εδώ και πολλά χρόνια, ανήκουν πλέον στο παρελθόν, μας άφησαν χρόνια... Αλήθεια, τι συνέβη; Πως εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι; Δείτε!

Γιατί και πως δημιουργήθηκαν τα χρήματα;
χρήματα και λεφτά
Αλήθεια, γιατί υπάρχουν τα χρήματα - λεφτά; Γιατί δημιουργήθηκε το χρήμα και δεν δημιουργήθηκε κάτι άλλο ως μέσω συναλλαγών; Ας δούμε!

Τι είναι Κούγκι
Τι σημαίνει Κούγκι
Τι είναι και που αναφέρεται το Κούγκι; Ποιο μεγάλο ιστορικό γεγονός κρύβεται από πίσω; Δείτε όλες τις πληροφορίες στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.

Ποιοι εφευρέτες σκοτώθηκαν από τις ίδιες τις εφευρέσεις τους;!
εφευρέτες - εφευρέσεις
Οτιδήποτε απολαμβάνουμε σήμερα, αποτελεί μία εφεύρεση κάποιου. Μερικοί όμως εφευρέτες δεν στάθηκαν τυχεροί... Ας δούμε κάποιους από αυτούς!

Ποια τα θαύματα του κόσμου; Μέρος 1ο
θαύματα
Ποια τα θαύματα του κόσμου; Δείτε εδώ αναφορικά σε λίστες, συγκεντρωμένα όλα τα θαυματα του κόσμου. Θαύματα αρχαιότητας, μεσαιωνικά και σύγχρονα.

Τι ήταν η κασέτα; Όλες οι πληροφορίες για την ιστορία της
κασέτα
Πολλοί από εμάς προλάβαμε την τεχνολογία της κασέτας! Μια τεχνολογία αρκετά «ρομαντική» για όσους θυμούνται! Δείτε εδώ τις πληροφορίες και την ιστορία της!

Ποια είναι η ιστορία του Internet;
ιστορία internet
Όλοι μας σερφάρουμε, chatάρουμε, κλπ κλπ... Αλήθεια, πως φτάσαμε ως εδώ και τα έχουμε όλα στην οθόνη μας; Διαβάστε την ιστορία του Internet!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ