Η προσφορά των Αρχαίων Ελλήνων σε πλήθος επιστημών όπως, μεταξύ άλλων, η φιλοσοφία, η ιατρική, η αστρονομία είναι λίγο-πολύ γνωστή σε όλους μας.
Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ήταν σε θέση να εκτελούν δύσκολους και απαιτητικούς υπολογισμούς με εντυπωσιακή ακρίβεια παρά παρά το γεγονός ότι μιλάμε για μια περίοδο πριν από 2000 και πλέον χρόνια!
Και οι υπολογισμοί που έκαναν δεν βασίζονταν μόνο στην παρατήρηση και στα πειράματα, αλλά μάλιστα διέθεταν και συσκευές που τους βοηθούσαν στις μετρήσεις τους!
Μία από αυτές ήταν και ο
μηχανισμός των
Αντικυθήρων.
Τι είναι ο μηχανισμός των Αντικυθήρων
Ο μηχανισμός αυτός ήταν ένα όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων, κάτι σαν
αστρολάβοςή πλανητάριο ή ναυτικό αστρονομικό ρολόι ή συνδυασμός αυτών.
Πήρε το όνομα του από τα Αντικύθηρα, επειδή βρέθηκε από σφουγγαράδες σε ένα ναυάγιο ανοιχτά του νησιού.
Είναι γνωστός και με άλλα ονόματα με ένα από τα πιο συνηθισμένα το αστρολάβος των Αντικυθήρων.
Στην πραγματικότητα ήταν ένας αρκετά πολύπλοκος μηχανισμός με πολλά γρανάζια.
Κατά πολλούς θεωρείται ένας από τους πρώτους αναλογικούς υπολογιστές της αρχαιότητας.
Μάλιστα, λόγω του μικρού σχετικά μεγέθους του δεν είναι λίγοι αυτοί που τον αποκαλούν τον πρώτο φορητό υπολογιστή ή το πρώτο λάπτοπ, αν προτιμάτε, της αρχαιότητας.
Ανακαλύφθηκε μόλις το 1900 και χρονολογείται γύρω στο 150 π.Χ. Τα κομμάτια που σώζονται εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών ενώ έχουν γίνει κατά καιρούς πολλές προσπάθειες κατασκευής λειτουργικών αντιγράφων του μηχανισμού.
Τι έδειχνε ο μηχανισμός των Αντικυθήρων
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν ένα όργανο που ήταν σχεδιασμένο για να προβλέπει τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων, τις φάσεις της
Σελήνης καθώς και διάφορα φαινόμενα όπως ηλιακές και σεληνιακές εκλείψεις.
Επίσης, διέθετε αρκετά καντράν τα οποία απεικόνιζαν τουλάχιστον δύο ημερολόγια, ένα ελληνικό και ένα αιγυπτιακό, ενώ σύμφωνα με τους ερευνητές προέβλεπε ακόμη και τις ημερομηνίες διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων!
Και προφανώς επειδή ήταν αναλογικό όργανο, δεν προέβλεπε μόνο μελλοντικά αστρονομικά φαινόμενα, αλλά μπορούσε κάλλιστα να λειτουργήσει με βάση και ημερομηνίες στο παρελθόν.
Για την ακρίβεια μπορούσε να περιγράψει φαινόμενα ή να δείξει θέσεις
πλανητών όπως ήταν κατά τη δοθείσα ημερομηνία.
Μάλιστα ο μηχανισμός ήταν τόσο προηγμένος που προέβλεπε τη δυνατότητα χρήσης μεταβλητής γωνιακής ταχύτητας για την κίνηση των ουράνιων σωμάτων κάτι που συμβαδίζει με τον δεύτερο νόμο του Κέπλερ ο οποίος διατυπώθηκε το 1609, δηλαδή περίπου 1750 χρόνια αργότερα!
Αυτό δείχνει το πόσο μπροστά ήταν οι Αρχαίοι Έλληνες στην Αστρονομία τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο.
Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με κάποιες απόψεις ερευνητών, αν και ο σχεδιασμός του μηχανισμού των Αντικυθήρων ήταν εντυπωσιακά ακριβής, οι υπολογισμοί του ίσως δεν είχαν και τόσο μεγάλη ακρίβεια.
Αυτό συνέβαινε πιθανότατα λόγω του γεγονότος ότι ο μηχανισμός ήταν κατασκευασμένος εξ' ολοκλήρου στο χέρι με αποτέλεσμα οι μικρές ατέλειες στα πολλά γρανάζια του να αύξαναν σημαντικά το σφάλμα στις μετρήσεις.
Ωστόσο, για την εποχή εκείνη οι δυνατότητες του ήταν σίγουρα πολύ εντυπωσιακές!
Διαβάστε στη συνέχεια
Τι είναι το φεγγάρι και γιατί λέγεται έτσι;
Πως δημιουργήθηκε το φεγγάρι;
Πότε και πως ακριβώς δημιουργήθηκε το φεγγάρι; Υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Ποια είναι η επικρατέστερη άποψη; Ας ρίξουμε λίγο φως.
Τι είναι το Ζενίθ και το Ναδίρ;
Ζενίθ και Ναδίρ. Δυο λέξεις που χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά. Αλήθεια όμως γνωρίζουμε την προέλευση και την κυριολεκτική σημασία τους;
Τι είναι η μαύρη τρύπα;
Τι ακριβώς είναι η μαύρη τρύπα, γιατί λέγεται έτσι και πως δημιουργείται; Ας προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε όσο πιο απλά γίνεται.