coolweb


Τι είναι Κούγκι

Τι σημαίνει Κούγκι

Διαβάστηκε: 32.763 φορές
Τι είναι και που αναφέρεται το Κούγκι; Ποιο μεγάλο ιστορικό γεγονός κρύβεται από πίσω; Δείτε όλες τις πληροφορίες στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.
Ακούμε συχνά στην πολιτική, στον αθλητισμό αλλά και σε άλλους χώρους την έκφραση "θα το κάνουμε Κούγκι". Όμως τι είναι το Κούγκι και πως βγήκε η έκφραση αυτή;

Η απάντηση βρίσκεται πίσω στην ελληνική ιστορία. Για την ακρίβεια αφορά ένα ιστορικό γεγονός, το οποίο συνέβη πριν την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Τι είναι το Κούγκι

Το Κούγκι δεν είναι τίποτε άλλο από ένα τοπωνύμιο. Για την ακρίβεια είναι ένας ιστορικός πύργος που βρίσκεται στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στην περιοχή του Σουλίου.

Το Κούγκι στο Σούλι
Ο πύργος αυτός βρίσκεται στην απόκρημνη κορυφή ενός απότομου βράχου. Στο σημείο αυτό βρίσκεται μια εκκλησία η οποία είναι αφιερωμένη στην Αγία Παρασκευή.

Γιατί όμως είναι τόσο γνωστό;

Αυτό όμως που άφησε το Κούγκι στην ιστορία είναι τα γεγονότα που συνέβησαν εκεί τον Δεκέμβριο του 1803.


Τι έγινε στο Κούγκι

Στον ιστορικό αυτό πύργο του Σουλίου έγινε μια από τις μεγαλύτερες πράξεις αυτοθυσίας, γράφοντας μια από τις πιο σημαντικές σελίδες της ελληνικής ιστορίας.

Συγκεκριμένα στις 13 Δεκεμβρίου του 1803 ο Αλή Πασάς πολιορκεί την ευρύτερη περιοχή του Σουλίου με αποτέλεσμα περίπου 600 Σουλιώτες, υπό την ηγεσία του Φώτου Τζαβέλα, να κλειστούν στο Κούγκι.

η πολιορκία στο Κούγκι
Η πολιορκία κράτησε πολλές μέρες και οι αγωνιστές που ήταν κλεισμένοι στον πύργο αμύνθηκαν σθεναρά, καταφέρνοντας μάλιστα να κρατήσουν μακριά τα στρατεύματα των Τούρκων.

Όσο περνούσαν οι μέρες όμως, η πείνα και οι κακουχίες λύγισαν το αγωνιστικό πνεύμα των Σουλιωτών, οι οποίοι αποφάσισαν να παραδοθούν στους Τούρκους πολιορκητές παραδίδοντας τον οπλισμό τους.

Αφού λοιπόν αποχώρησαν οι αφοπλισμένοι πλέον πολεμιστές, στον πύργο έμειναν μόνο κάποιοι τραυματίες και γέροντες υπό τον καλόγερο Σαμουήλ για να παραδώσουν τον οπλισμό και την μπαρουταποθήκη στους Τούρκους.

Μόλις μπήκαν στο Κούγκι όμως οι Τούρκοι, ο Σαμουήλ και οι υπόλοιποι αντί να παραδοθούν ανατίναξαν την αποθήκη με τα πυρομαχικά αυτοκτονώντας και παρασύροντας ταυτόχρονα στο θάνατο και τους άντρες του Αλή Πασά.

ο καλόγερος Σαμουήλ ανατίναξε το Κούγκι
Η πράξη τους αυτή έμεινε στην ιστορία ως μια πράξη ύψιστης αυτοθυσίας, η οποία πολλές φορές ακόμη και σήμερα χρησιμοποιείται για να δείξει την αυτοθυσία κάποιου έναντι αυτών που τον πολιορκούν.

Κάτι αντίστοιχο με το Κούγκι έγινε και στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην Ιερά Μονή Αρκαδίου στο Ρέθυμνο όταν κατά την Κρητική Επανάσταση του 1866 οι έγκλειστοι στο μοναστήρι ανατίναξαν την μπαρουταποθήκη σε μια πράξη αυτοθυσίας.

Επομένως τώρα ξέρετε τι είναι το Κούγκι και κυρίως τι έγινε εκεί...

Διαβάστε στη συνέχεια Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου (Μέρος 1ο)


Σχετικά άρθρα

Γιατί οι Σπαρτιάτες ήταν άτρωτοι στην μάχη
Που οφειλόταν η παντοδυναμία των Σπαρτιατών
Γιατί οι πολεμιστές στην αρχαία Σπάρτη ήταν ανίκητοι; Ήταν λόγω του υψηλού φρονήματος τους ή μήπως για κάποιον άλλο λόγο; Ας δούμε!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Διαφορές μεταξύ Ορθόδοξων και Καθολικών
Ο Πάπας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη
Αλήθεια ποιες είναι διαφορές μεταξύ των Ορθόδοξων Χριστιανών και των Καθολικών; Τι χωρίζει τους μεν από τους δε και ποια είναι τα κοινά τους; Ας δούμε.

Το Μεγάλο Σινικό Τείχος: ιστορία και πληροφορίες
Μεγάλο Σινικό Τείχος
Ένα τεράστειο έργο - θαύμα: το Μεγάλο Σινικό Τείχος στην Κίνα. Δείτε εδώ την ιστορία του και διάφορες εντυπωσιακές πληροφορίες!

Η εντυπωσιακή πραγματική ιστορία με το ακέφαλο κοτόπουλο!
ακέφαλο κοτόπουλο
Το ξέρατε ότι υπήρξε κοτόπουλο χωρίς κεφάλι; Δεν είναι μύθος, είναι πραγματικότητα! Διαβάστε εδώ όλη την υπέροχη ιστορία του Μάικ!

Γιατί χτίστηκε το Στόουνχετζ και από ποιόν;
Στόουνχετζ (Stonehedge)
Στόουνχετζ - Αγγλία. Τι είναι αυτό το περιβόητο μνημείο; Γιατί χτίστηκε και από ποιόν; Ας δούμε την ιστορία του και όλες τις σχετικές πληροφορίες

Πως δημιουργήθηκαν τα φανάρια στους δρόμους; Ποιά η ιστορία τους;
φανάρια στους δρόμους
Δείτε εδώ πως επινοήθηκαν - δημιουργήθηκαν, γιατί έχουν τέτοια χρώματα αυτά που ζούμε σχεδόν όλοι μας καθημερινά: τα φανάρια στους δρόμους!

Πώς εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι;
εξαφάνιση δεινοσαύρων
Οι δεινόσαυροι εδώ και πολλά χρόνια, ανήκουν πλέον στο παρελθόν, μας άφησαν χρόνια... Αλήθεια, τι συνέβη; Πως εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι; Δείτε!

Γιατί και πως δημιουργήθηκαν τα χρήματα;
χρήματα και λεφτά
Αλήθεια, γιατί υπάρχουν τα χρήματα - λεφτά; Γιατί δημιουργήθηκε το χρήμα και δεν δημιουργήθηκε κάτι άλλο ως μέσω συναλλαγών; Ας δούμε!

Ποιοι εφευρέτες σκοτώθηκαν από τις ίδιες τις εφευρέσεις τους;!
εφευρέτες - εφευρέσεις
Οτιδήποτε απολαμβάνουμε σήμερα, αποτελεί μία εφεύρεση κάποιου. Μερικοί όμως εφευρέτες δεν στάθηκαν τυχεροί... Ας δούμε κάποιους από αυτούς!

Ποια τα θαύματα του κόσμου; Μέρος 1ο
θαύματα
Ποια τα θαύματα του κόσμου; Δείτε εδώ αναφορικά σε λίστες, συγκεντρωμένα όλα τα θαυματα του κόσμου. Θαύματα αρχαιότητας, μεσαιωνικά και σύγχρονα.

Τι ήταν η κασέτα; Όλες οι πληροφορίες για την ιστορία της
κασέτα
Πολλοί από εμάς προλάβαμε την τεχνολογία της κασέτας! Μια τεχνολογία αρκετά «ρομαντική» για όσους θυμούνται! Δείτε εδώ τις πληροφορίες και την ιστορία της!

Ποια είναι η ιστορία του Internet;
ιστορία internet
Όλοι μας σερφάρουμε, chatάρουμε, κλπ κλπ... Αλήθεια, πως φτάσαμε ως εδώ και τα έχουμε όλα στην οθόνη μας; Διαβάστε την ιστορία του Internet!

Τι είναι ο μηχανισμός των Αντικυθήρων
Τι είναι ο αστρολάβος των Αντικυθήρων
Τι ήταν ο μηχανισμός των Αντικυθήρων και που χρησίμευε; Ήταν στα αλήθεια κάποιας μορφής υπολογιστής της αρχαιότητας; Ας δούμε!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ