coolweb


Γιατί και πως δημιουργήθηκαν τα χρήματα;

χρήματα και λεφτά

Διαβάστηκε: 21.948 φορές
Αλήθεια, γιατί υπάρχουν τα χρήματα - λεφτά; Γιατί δημιουργήθηκε το χρήμα και δεν δημιουργήθηκε κάτι άλλο ως μέσω συναλλαγών; Ας δούμε!
Όπως θα λέγαμε με λίγα λόγια, χρήμα - λεφτά είναι το μέσο με το οποίο οι άνθρωποι πραγματώνουν τις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ τους.

1) Γιατί υπάρχει όμως το χρήμα;

2) Γιατί οι άνθρωποι αποφάσισαν να το δημιουργήσουν;


Αυτά τα ερωτήματα δεν είναι δύσκολο να απαντηθούν καθώς έχουν ήδη απαντήθει από την οικονομική επιστήμη. Εδώ λοιπόν θα προσπαθήσουμε να τους δώσουμε μια πιο φιλοσοφική διάσταση.

συναλλαγές ανταλλαγέςΠριν το χρήμα, οι συναλλαγές μεταξύ των ανθρώπων και μεταξύ των κρατών πως γίνονταν; Μα φυσικά με ανταλλαγές!

Γινόταν ανταλλαγή προιόντων έτσι ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες όλων και να υπάρχει αυτάρκεια όσον αφορά τα αγαθά.

Ένα πολύ απλό παράδειγμα είναι η ανταλλαγή λαδιού με κρέας που ήταν μια από τις πολλές που γίνονταν στην Αρχαία Ελλάδα.

Οι ανταλλαγές όμως ως συναλλαγές δεν ήταν αξιόπιστες διότι συνήθως οι ποσότητες των αντιστοίχων αγαθών που ανταλλάσονταν δεν ανταποκρίνονταν στην μεταξύ τους αξία. Για παράδειγμα δεν είχαν την ίδια αξία, ένα κίλο λάδι και ένα κιλο κρέας.

ανταλλαγές αγαθών και προϊόντωνΚάθε οικογένεια λοιπόν παρείχε τα αγαθά - προϊόντα που χρειαζόταν για να επιβιώσει και ό,τι δεν είχε, το αποκτούσε με ανταλλαγές με άλλες οικογένειες. Οι άνθρωποι όμως αντιλήφθηκαν ότι χρησιμοποιώντας την ανταλλαγή ως συναλλαγή, άλλοτε έβγαιναν από αύτο το ‘παιχνίδι’ κερδισμένοι και άλλοτε όχι.


Έτσι λοιπόν αποφάσισαν να δημιουργήσουν κάτι που θα δήλωνε την αξία του κάθε προιόντος και θα το είχαν όλοι. Έτσι λοιπόν ο καθένας κατέβαλε στον άνθρωπο από τον οποίο ήθελε να αγοράσει κάτι, την αξία αυτού του προιόντος σε μια μονάδα ‘χρήματος’ όπως θα λέγαμε σήμερα.

χρήμα χρήματα λεφτάΌι πρώτες μόναδες χρήματος που δημιουργήθηκαν ήταν τα κοχύλια και οι πέτρες.

Στη συνέχεια, ανα τους αιώνες, το χρήμα εξελίχτηκε. Απέκτησε τη μορφή νομισμάτων σε χρύσο, αργύρο, χαλκο και άλλα. Έτσι δόθηκε στους ανθρώπους η δυνατότητα να πλουτίζουν και εγκαταστάθηκε ένα είδος οικονομίας, ανάλογο με το σημερινό.

Υπήρχαν βέβαια και πολλοί λαοί όπως οι Αρχαίοι Σπαρτιάτες που δεν επιθυμούσαν καθόλου το χρήμα και γι’αυτό το λόγο τα νομίσματα τους ήταν πόλυ βαριά και είχαν μικρή αξία, έτσι ώστε να μην μπορούν να κουβαλούν πολλά μαζί τους και να μην μπορούν να πλουτίσουν.

Αυτοί λοιπόν εν συντομία, ήταν οι βασικοί λόγοι για τους οποίους δημιουργήθηκε το χρήμα.

Το coolweb.gr ευχαριστεί θερμά τον Νίκο Παναγόπουλο για τη συγγραφή αυτού του άρθρου.


Διαβάστε στη συνέχεια Αποταμιεύστε χρήματα μειώνοντας έξυπνα τα έξοδά σας


Σχετικά άρθρα

Μπορούμε να βγάλουμε χρήματα μέσω Internet;
λεφτά μέσω internet
Τελικά μπορούμε να βγάλουμε χρήματα μέσω internet; Με ποιους τρόπους; Τι απάτες υπάρχουν και τι θα πρέπει να προσέχουμε; Δείτε όλα τα σχετικά!
Πως θα μειώσω τα έξοδα του σπιτιού μου; (Μέρος 1ο)
έξοδα σπιτιού
Σε τέτοιους καιρούς, είναι αναγκαίο να βρούμε τρόπους να μειώσουμε τα έξοδα του σπιτιού μας. Πως θα μπορούσαμε να το πετύχουμε αυτό; Δείτε!
Πως να μειώσω τα έξοδα στο σπίτι μου; (Μέρος 2ο)
μείωση εξόδων
Πως να μειώσουμε τα έξοδά στο σπίτι μας; Πως να ξοδεύουμε λιγότερα λεφτά; Διαβάστε τη συνέχεια με τα έξυπνα κολπάκια που σας παραθέτουμε!
Γιατί μία χώρα δεν τυπώνει άπειρα χρήματα - χαρτονομίσματα;
χρήματα
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί μία χώρα δεν τυπώνει μπόλικα χαρτονομίσματα ώστε να έχει και ο λαός μπόλικα χρήματα; Ας δούμε!
8 βασικές αιτίες που μπορεί να σας προκαλέσουν χρέος!
χρέος
Διαβάστε εδώ ένα ενδιαφέρον άρθρο με τις 8 πιο βασικές αιτίες που μπορεί να σας προκαλέσουν χρέος! Μάθετε πριν την πάθετε, ας δούμε λοιπόν...
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Γιατί και πως δημιουργήθηκαν τα χρήματα;
Kατηγορία: Πολιτισμός
Tags: χρήματαλεφτάσυναλλαγέςανταλλαγέςιστορία
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Διαφορές μεταξύ Ορθόδοξων και Καθολικών
Ο Πάπας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη
Αλήθεια ποιες είναι διαφορές μεταξύ των Ορθόδοξων Χριστιανών και των Καθολικών; Τι χωρίζει τους μεν από τους δε και ποια είναι τα κοινά τους; Ας δούμε.

Το Μεγάλο Σινικό Τείχος: ιστορία και πληροφορίες
Μεγάλο Σινικό Τείχος
Ένα τεράστειο έργο - θαύμα: το Μεγάλο Σινικό Τείχος στην Κίνα. Δείτε εδώ την ιστορία του και διάφορες εντυπωσιακές πληροφορίες!

Η εντυπωσιακή πραγματική ιστορία με το ακέφαλο κοτόπουλο!
ακέφαλο κοτόπουλο
Το ξέρατε ότι υπήρξε κοτόπουλο χωρίς κεφάλι; Δεν είναι μύθος, είναι πραγματικότητα! Διαβάστε εδώ όλη την υπέροχη ιστορία του Μάικ!

Γιατί χτίστηκε το Στόουνχετζ και από ποιόν;
Στόουνχετζ (Stonehedge)
Στόουνχετζ - Αγγλία. Τι είναι αυτό το περιβόητο μνημείο; Γιατί χτίστηκε και από ποιόν; Ας δούμε την ιστορία του και όλες τις σχετικές πληροφορίες

Πως δημιουργήθηκαν τα φανάρια στους δρόμους; Ποιά η ιστορία τους;
φανάρια στους δρόμους
Δείτε εδώ πως επινοήθηκαν - δημιουργήθηκαν, γιατί έχουν τέτοια χρώματα αυτά που ζούμε σχεδόν όλοι μας καθημερινά: τα φανάρια στους δρόμους!

Πώς εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι;
εξαφάνιση δεινοσαύρων
Οι δεινόσαυροι εδώ και πολλά χρόνια, ανήκουν πλέον στο παρελθόν, μας άφησαν χρόνια... Αλήθεια, τι συνέβη; Πως εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι; Δείτε!

Τι είναι Κούγκι
Τι σημαίνει Κούγκι
Τι είναι και που αναφέρεται το Κούγκι; Ποιο μεγάλο ιστορικό γεγονός κρύβεται από πίσω; Δείτε όλες τις πληροφορίες στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.

Ποιοι εφευρέτες σκοτώθηκαν από τις ίδιες τις εφευρέσεις τους;!
εφευρέτες - εφευρέσεις
Οτιδήποτε απολαμβάνουμε σήμερα, αποτελεί μία εφεύρεση κάποιου. Μερικοί όμως εφευρέτες δεν στάθηκαν τυχεροί... Ας δούμε κάποιους από αυτούς!

Ποια τα θαύματα του κόσμου; Μέρος 1ο
θαύματα
Ποια τα θαύματα του κόσμου; Δείτε εδώ αναφορικά σε λίστες, συγκεντρωμένα όλα τα θαυματα του κόσμου. Θαύματα αρχαιότητας, μεσαιωνικά και σύγχρονα.

Τι ήταν η κασέτα; Όλες οι πληροφορίες για την ιστορία της
κασέτα
Πολλοί από εμάς προλάβαμε την τεχνολογία της κασέτας! Μια τεχνολογία αρκετά «ρομαντική» για όσους θυμούνται! Δείτε εδώ τις πληροφορίες και την ιστορία της!

Ποια είναι η ιστορία του Internet;
ιστορία internet
Όλοι μας σερφάρουμε, chatάρουμε, κλπ κλπ... Αλήθεια, πως φτάσαμε ως εδώ και τα έχουμε όλα στην οθόνη μας; Διαβάστε την ιστορία του Internet!

Τι είναι ο μηχανισμός των Αντικυθήρων
Τι είναι ο αστρολάβος των Αντικυθήρων
Τι ήταν ο μηχανισμός των Αντικυθήρων και που χρησίμευε; Ήταν στα αλήθεια κάποιας μορφής υπολογιστής της αρχαιότητας; Ας δούμε!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ