Δεν υπάρχει Ελληνίδα μάνα που να μην έχει πει: "βάλε μια ζακέτα, θα κρυώσεις!" ή "μην γυρνάς μες το κρύο θα αρρωστήσεις!"
Έχει δίκιο όμως ή μήπως όχι; Σχετίζεται πράγματι το κρύο με το κρυολόγημα και τη γρίπη ή όλα αυτά είναι ένας μύθος;
Με άλλα λόγια είναι αλήθεια ότι
το κρύο μας αρρωσταίνει; Ας δούμε, έχει πολύ ενδιαφέρον!
Επηρεάζει το κρύο το ανοσοποιητικό σύστημα;
Σύμφωνα με το τμήμα υγείας του πανεπιστημίου του Harvard, οι ειδικοί που μελετούν το ζήτημα υποστηρίζουν ότι η νορμάλ έκθεση σε μέτριο κρύο δεν αυξάνει την ευαισθησία μας στις λοιμώξεις.
Οι περισσότεροι ειδικοί υγείας συμφωνούν ότι ο λόγος για τον οποίο ο χειμώνας είναι η περίοδος του κρυολογήματος και της γρίπης δεν είναι η χαμηλή θερμοκρασία.
Ένας παράγοντας μπορεί να είναι η χαμηλή ηλιοφάνεια και η μικρή διάρκεια των ημερών, καθώς η έλλειψη της βιταμίνης D που παίρνουμε από τον ήλιο μπορεί ίσως να επηρεάσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Το μόνο σίγουρο πάντως, είναι ότι δεν είναι η έκθεση στο κρύο που ευνοεί τις λοιμώξεις, αλλά η παραμονή σε κλειστούς χώρους!
Κι αυτό γιατί πολύ απλά οι άνθρωποι έρχονται έτσι σε στενότερη επαφή με άλλους ανθρώπους που μπορούν να μεταφέρουν μικρόβια, καθώς ως γνωστόν οι λοιμώξεις αυτές οφείλονται σε ιούς!
Τι δείχνουν οι έρευνες
Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι η έκθεση στο κρύο μπορεί να μειώσει την ικανότητα του οργανισμού τους να αντιμετωπίσει μια μόλυνση, ωστόσο το τι γίνεται με τους ανθρώπους δεν είναι τόσο ξεκάθαρο.
Για παράδειγμα έχει παρατηρηθεί ότι αθλητές χειμερινών σπορ όπως για παράδειγμα οι σκιέρ είναι πιο επιρρεπείς στις λοιμώξεις του αναπνευστικού αλλά δεν ξέρουμε αν αυτό οφείλεται πράγματι στο κρύο ή σε άλλους παράγοντες όπως η έντονη άσκηση, η ξηρότητα του αέρα κλπ.
Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η έκθεση στο κρύο αυξάνει τα επίπεδα ορισμένων κυτοκινών (πρωτεϊνών και ορμονών που δρουν ως αγγελιοφόροι του ανοσοποιητικού συστήματος), αλλά δεν είναι ξεκάθαρο το πως αυτό επηρεάζει την υγεία μας.
Το συμπέρασμα των επιστημόνων είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για μέτρια έκθεση στο κρύο καθώς δεν έχει δυσμενή επίδραση στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.
Σύμφωνα λοιπόν με την πλειοψηφία των ερευνών, παρατεταμένη παραμονή σε ψυχρό περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει κρυοπαγήματα ή και υποθερμία, αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το κρύο σφίγγει τα αιμοφόρα αγγεία με αποτέλεσμα τα λευκά αιμοσφαίρια που είναι υπεύθυνα για την καταστολή των ιώσεων να καθυστερούν και συνεπώς το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται πιο ασθενές.
Οπότε για να είμαστε σίγουροι, καλό είναι τον χειμώνα να βγαίνουμε έξω, αλλά να βάζουμε και ένα ρούχο παραπάνω. Έτσι δεν θα χαλάσουμε και το χατήρι της μαμάς...
Πηγή άρθρου: Πανεπιστήμιο Harvard - τομέας υγείας
Διαβάστε στη συνέχεια
Πως να προλάβετε ένα κρυολόγημα ώστε να μην αρρωστήσετε!
Γιατί βουλώνει η μύτη μας;
Δεν υπάρχει πιο ενοχλητικό πράγμα από μια βουλωμένη μύτη. Δεν συμφωνείτε; Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ας δούμε απλά και κατανοητά.
Τι είναι η ακμή και πως δημιουργείται;
Τι ακριβώς είναι η ακμή, ποια είναι τα συμπτώματά της και γιατί δημιουργείται; Πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε; Ας δούμε!
Σεξουαλική ζωή, γονιμότητα και κύηση στη νόσο του Crohn
Πως επηρεάζεται η σεξουαλική ζωή των ατόμων που πάσχουν από τη νόσο του Chron; Πόσο ασφαλή είναι τα φαρμακευτικά σκευάσματα; Δείτε!
Τι είναι το Αλτσχάιμερ και τι συμπτώματα έχει
Τι είναι η νόσος ΑΛτσχάιμερ και ποια τα συμπτώματα της; Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.
Τι περιλαμβάνει το check up
Τι είναι το προγραμματισμένο τσεκ απ και ποιες εξετάσεις περιλαμβάνει; Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.