coolweb


Τι είναι η νόσος των Λεγεωνάριων;

Νόσος των κλιματιστικών

Διαβάστηκε: 16.097 φορές
Τι είναι η νόσος των Λεγεωνάριων και τι σχέση έχει με τα κλιματιστικά; Πως κολλάει και τι συμπτώματα έχει; Όλες οι απαντήσεις στο άρθρο που ακολουθεί.
Λίγο η κλιματική αλλαγή, λίγο η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, το κλιματιστικό έχει γίνει για τον περισσότερο κόσμο απαραίτητο σχεδόν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια ιδιαίτερα πρακτική και χρήσιμη συσκευή για κάθε σπίτι ή γραφείο. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια τα κλιματιστικά με τεχνολογία inverter είναι και πολύ οικονομικά.

Ωστόσο, πολλοί τους αποδίδουν και αρκετά αρνητικά. Ένα από αυτά, που οι περισσότεροι θα έχετε ακούσει ενδεχομένως, είναι η περιβόητη νόσος των Λεγεωνάριων, γνωστή και ως νόσος των κλιματιστικών.

τι είναι η νόσος των κλιματιστικών
Αλήθεια, όμως, τι είναι ακριβώς η ασθένεια αυτή και γιατί λέγεται έτσι; Πως κολλάει και τι συμπτώματα έχει;

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.


Τι είναι η νόσος των Λεγεωνάριων και γιατί λέγεται έτσι

Η νόσος των Λεγεωνάριων είναι μια επικίνδυνη μορφή πνευμονίας. Στην ουσία πρόκειται για οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού η οποία οφείλεται σε ένα βακτήριο που ονομάζεται Λεγεωνέλλα.

Το βακτήριο αυτό ευνοείται από την υγρασία, ενώ η "καλύτερη" θερμοκρασία για αυτό είναι οι 35 βαθμοί Κελσίου.

Σε κάθε περίπτωση, η νόσος των Λεγεωνάριων είναι μια επικίνδυνη κατάσταση, καθώς έχει θνησιμότητα που μπορεί να φτάσει ή σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και να ξεπεράσει το 15%.

η νόσος των κλιματιστικών οφείλεται σε βακτήριο
Σύμφωνα με τους γιατρούς ένας στους δέκα θανάτους από πνευμονία στις μονάδες εντατικής θεραπείας οφείλονται στη συγκεκριμένη νόσο.

Τα συμπτώματα της ασθένειας αυτής μοιάζουν με εκείνα άλλων ειδών πνευμονίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά από αυτά όπως: πυρετός, ρίγη, βήχας, έντονο αίσθημα κόπωσης, πονοκέφαλος διάρροια και μειωμένη όρεξη.

Επίσης καλό είναι να γνωρίζουμε ότι ο κύκλος της ασθένειας μπορεί να κρατήσει από 2 μέχρι και 10 μέρες.

Γιατί όμως λέγεται έτσι τόσο η νόσος, όσο και το βακτήριο που την προκαλεί;

Επειδή πολύ απλά, την δεκαετία του 1970, η πρώτη μεγάλη επιδημία της νόσου έγινε σε ένα ξενοδοχείο που συνεδρίαζε η Λεγεώνα της Αμερικής.

Ποια η σχέση της νόσου των Λεγεωνάριων με τα κλιματιστικά

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, το βακτήριο της Λεγεωνέλλας που προκαλεί την επικίνδυνη αυτή ασθένεια, ευδοκιμεί κατά κύριο λόγο σε υγρά κλίματα και σε υψηλές θερμοκρασίες.

Έτσι, δεν ήταν δύσκολο, τα πρώτα χρόνια να την συνδέσει ο κόσμος με τα κλιματιστικά. Φανταστείτε ότι πολύς κόσμος την ξέρει και ως νόσο των κλιματιστικών.

Μάλιστα δεν ήταν λίγοι αυτοί που υποστήριζαν ότι η νόσος μπορεί να προκληθεί από κλιματιστικά που δεν έχουν συντηρηθεί σωστά, από κλιματιστικά με βρώμικα φίλτρα, από εσωτερικές μονάδες εκτεθειμένες σε καπνό κλπ.

νόσος λεγεωνάριων και κλιματιστικά
Μια άλλη υποτιθέμενη εστία του βακτηρίου είναι οι σωληνώσεις του σπιτιού μας (υδραυλικές, κλιματιστικών κλπ) λόγω του υγρού περιβάλλοντος και των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσουν το καλοκαίρι.

Την δεκαετία του 90 ακόμη και οι γιατροί ενοχοποιούσαν τα κλιματιστικά για την εμφάνιση της νόσου, ειδικά όταν συνδυάζονταν με ελλειπή αερισμό των χώρων.

Σήμερα πάντως, οι πνευμονολόγοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση της νόσου των Λεγεωνάριων με τα κλιματιστικά.

Οπότε το μόνο που έμεινε είναι το όνομα "νόσος των κλιματιστικών"!

Διαβάστε στη συνέχεια Πως λειτουργεί το κλιματιστικό (air condition);


Σχετικά άρθρα

Τι είναι η τεχνολογία Inverter στα κλιματιστικά - air conditions;
κλιματιστικό inverter
Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι αυτό το inverter στα κλιματιστικά που μας καυχιούνται τόσο; Καθόλου άδικα βέβαια, μιας και είναι κάτι αρκετά έξυπνο... Δείτε!
Συμβουλές για αγορά κλιματιστικού - air condition!
αγορά κλιματιστικού
Δείτε κάποιες ωραίες συμβουλές για αγορά κλιματιστικού - air condition, αν είστε υποψήφιος αγοραστής! Δείτε τι να προσέξετε και σε τι να δώσετε βάση!
Αναπνέουν τα έντομα;
έντομα και αναπνοή
Τα έντομα, τα ζουζούνια και όλα αυτά, αναπνέουν άραγες; Αναρωτηθήκατε ποτέ; Έχουν πνεύμονες, παίρνουν οξυγόνο; Ας δούμε τι γίνεται!
Κλιματιστικά: πως βλάπτουν την υγεία μας
Πόσο βλάπτει το κλιαμτγιστικό
Στις μέρες μας, τα air condition είναι πανταχού παρόντα σε πάρα πολλές χώρες (ιδιαίτερα στις ζεστές και υγρές περιοχές). Από γραφεία ...
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Ναυτία: αντιμετώπιση και πως να την αποφύγουμε!
ναυτία
Αλήθεια, τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε τη ναυτία ή να την αποφύγουμε όσο γίνεται; Ας δούμε εδώ απλά και κατανοητά!

Γιατί βουλώνει η μύτη μας;
Ρινική συμφόρηση
Δεν υπάρχει πιο ενοχλητικό πράγμα από μια βουλωμένη μύτη. Δεν συμφωνείτε; Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ας δούμε απλά και κατανοητά.

Πως να προλάβετε ένα κρυολόγημα ώστε να μην αρρωστήσετε!
κρυολόγημα
Το νιώθετε ότι πάτε να αρρωστήσετε και πιστεύετε ότι... είστε καταδικασμένοι να κρεβατωθείτε; Κι όμως, υπάρχει ελπίδα! Δείτε τι να κάνετε!

Τι είναι η μυωπία; Τι συμβαίνει στο μάτι;
μυωπία
Γιατί έχουμε μυωπία; Τι γίνεται στο μάτι μας και δημιουργείται αυτό το φαινόμενο; Τι συμβαίνει ακριβώς στην κόρη και στον αμφιβληστροειδή χιτώνα;

Γιατί παθαίνουμε ναυτία; Ποιά η αιτία;
ναυτία αιτία
Σίγουρα πολλοί από εμάς, λίγο πολύ, έχουμε πάθει ναυτία. Πρόκειται για μία απαίσια κατάσταση. Τι συμβαίνει όμως και ο οργανισμός μας αντιδράει έτσι;

Τι είναι η μαστογραφία; Όλες οι πληροφορίες!
μαστογραφία
Αλήθεια, τι ακριβώς είναι η μαστογραφία; Πως - γιατί την κάνουμε και τι καταφέρνουμε με αυτήν; Τι σχέση έχει ο καρκίνος του μαστού; Δείτε!

Τι είναι ο ιός και πως λειτουργεί στο σώμα μας;
ιός
Τι είναι ο καταραμμένος ιός που κολλήσαμε και πως λειτουργεί λοιπόν; Τι κάνει στο σώμα μας, τι σκοπό εξυπηρετεί και πως αναπαράγεται; Ας δούμε!

Σεξουαλική ζωή, γονιμότητα και κύηση στη νόσο του Crohn
Τι είναι η νόσος του Crohn
Πως επηρεάζεται η σεξουαλική ζωή των ατόμων που πάσχουν από τη νόσο του Chron; Πόσο ασφαλή είναι τα φαρμακευτικά σκευάσματα; Δείτε!

Το κρύο μας αρρωσταίνει; Δείτε έχει ενδιαφέρον!
Το κρύο σε αρρωσταίνει
Τελικά είναι μύθος η αλήθεια ότι το κρύο μας κάνει ευάλωτους σε ασθένειες; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί απλά και κατανοητά.

Τι είναι η ομοκυστεΐνη
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ομοκυστεΐνη
Τι είναι η ομοκυστεΐνη και τι γίνεται όταν αυξηθούν τα επίπεδα της; Πως μπορούμε να την ρυθμίσουμε; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι το Αλτσχάιμερ και τι συμπτώματα έχει
Τι είναι Αλτσχάιμερ - συμπτώματα
Τι είναι η νόσος ΑΛτσχάιμερ και ποια τα συμπτώματα της; Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Γιατί δεν πρέπει να σκαλίζουμε τη μύτη μας
Γιατί να μην σκαλίζω τη μύτη μου
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ίσως πιο αηδιαστικό και αντιαισθητικό πράγμα από κάποιον που σκαλίζει τη μύτη του δημοσίως. Πρόκειται ...
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ