coolweb


Τι είναι ο ιός και πως λειτουργεί στο σώμα μας;

ιός

Διαβάστηκε: 11.994 φορές
Τι είναι ο καταραμμένος ιός που κολλήσαμε και πως λειτουργεί λοιπόν; Τι κάνει στο σώμα μας, τι σκοπό εξυπηρετεί και πως αναπαράγεται; Ας δούμε!
Δεν θα δούμε πως λειτουργεί ο ιός σε βάθος, αλλά θα δούμε τα βασικά ώστε να ξέρετε τι είναι ο ιός και ποια είναι η βασική αρχή λειτουργίας του, απλά και κατανοητά!

τι είναι ιόςΟ ιός είναι ένα μικροσκοπικό "πλάσμα". Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ζώο ή ότι δεν είναι. Είναι κάτι παραπάνω από ένα σύνολο μορίων, χωρίς όμως κάποια βιολογική λειτουργία.

Αποτελείται από το κέλυφος και μεσα σε αυτό, βρίσκεται η εντολή αναπραγωγής του είτε σε μορφή DNA, είτε σε μορφή RNA.

Δηλαδή κοινώς, ο ιός είναι ένα μικροσκοπικό κέλυφος, που μεταφέρει μέσα του έναν κώδικα αναπαραγωγής του, τίποτα άλλο!

Ο μόνος σκοπός του, είναι να προσβάλλει κάποιου τύπου υγιή κύτταρα του οργανισμού μας, ώστε να παράγει πολλά αντίγραφά του τα οποία στη συνέχεια θα κάνουνε το ίδιο.


Όλοι οι ιοί δεν μολύνουν όλα τα κύτταρα. Κάθε ιός μολύνει και συγκεκριμένου τύπου κύτταρα, όπως για παράδειγμα ο ιός HIV, μολύνει κύτταρα του ανοσσοποιητικού μας συστήματος.

Έτσι λοιπόν λειτουργεί ο ιός ως εξής:

πως λειτουργεί ο ιόςκυκλοφορεί μέσα στον οργανισμό μας και όταν βρει κάποιο κύτταρο που "του κάνει", τότε το μολύνει και παίρνει τον έλεγχο! Για την ακρίβεια, προσκολλά επάνω στο κύτταρο και εισάγει μέσα του τον κώδικα DNA - RNA.

Ο κώδικας αυτός, κάνει το κύτταρο να μη λειτουργεί όπως θα έπρεπε, αλλά για να το πούμε απλά, το λειτουργεί με τον δικό του τρόπο.

Το κύτταρο πλέον με τις εντολές που δέχεται, δεν κάνει τη δουλειά που θα έπρεπε, αλλά το μόνο που κάνει είναι να αναπαράγει αντίγραφα του ιού!

Όταν τελικά έχει "τιγκάρει" με αντίγραφα του ιού, τότε το κύτταρο πεθαίνει και καινούριοι ιοί απελευθερώνονται αναζητώντας καινούρια υγιή κύτταρα που είναι κατάλληλα ώστε να λειτουργήσουνε για αυτόν. Τα μολύνουνε παίρνοντας τον έλεγχο και ο κύκλος συνεχίζεται!

Έτσι λοιπόν λειτουργεί ο ιός. Η ζημιά στην ουσία που μας κάνει, είναι να μας δεσμεύει κύτταρα τα οποία επιτελούνε ένα έργο, να παύουν να παράγουν το έργο για το οποίο είναι υπεύθυνα, να δουλεύουνε αποκλειστικά για τον ιό και στο τέλος να πεθαίνουνε.

Διαβάστε στη συνέχεια Γιατί λιποθυμάμε; Τι προκαλεί συνήθως την ξαφνική λιποθυμία;


Σχετικά άρθρα

Γιατί κουραζόμαστε; Γιατί με τον ύπνο ξεκουραζόμαστε;
γιατί κουραζόμαστε
Αλήθεια, γιατί κουραζόμαστε; Τι συμβαίνει; Τι συνέβη στον οργανισμό μας και μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι; Γιατί με τον ύπνο ξεκουραζόμαστε; Δείτε!
Πως να προλάβετε ένα κρυολόγημα ώστε να μην αρρωστήσετε!
κρυολόγημα
Το νιώθετε ότι πάτε να αρρωστήσετε και πιστεύετε ότι... είστε καταδικασμένοι να κρεβατωθείτε; Κι όμως, υπάρχει ελπίδα! Δείτε τι να κάνετε!
Πως να ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου σύστημα
Πως να δυναμώσω το ανοσοποιητικό μου σύστημα
Πως μπορούμε να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας για να αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Τι είναι ο ιός και πως λειτουργεί στο σώμα μας;
Kατηγορία: ΆνθρωποςΥγεία
Tags: ιόςdnarnaμόλυνσηκύτταρασώμα
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Ναυτία: αντιμετώπιση και πως να την αποφύγουμε!
ναυτία
Αλήθεια, τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε τη ναυτία ή να την αποφύγουμε όσο γίνεται; Ας δούμε εδώ απλά και κατανοητά!

Γιατί βουλώνει η μύτη μας;
Ρινική συμφόρηση
Δεν υπάρχει πιο ενοχλητικό πράγμα από μια βουλωμένη μύτη. Δεν συμφωνείτε; Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ας δούμε απλά και κατανοητά.

Πως να προλάβετε ένα κρυολόγημα ώστε να μην αρρωστήσετε!
κρυολόγημα
Το νιώθετε ότι πάτε να αρρωστήσετε και πιστεύετε ότι... είστε καταδικασμένοι να κρεβατωθείτε; Κι όμως, υπάρχει ελπίδα! Δείτε τι να κάνετε!

Τι είναι η μυωπία; Τι συμβαίνει στο μάτι;
μυωπία
Γιατί έχουμε μυωπία; Τι γίνεται στο μάτι μας και δημιουργείται αυτό το φαινόμενο; Τι συμβαίνει ακριβώς στην κόρη και στον αμφιβληστροειδή χιτώνα;

Γιατί παθαίνουμε ναυτία; Ποιά η αιτία;
ναυτία αιτία
Σίγουρα πολλοί από εμάς, λίγο πολύ, έχουμε πάθει ναυτία. Πρόκειται για μία απαίσια κατάσταση. Τι συμβαίνει όμως και ο οργανισμός μας αντιδράει έτσι;

Τι είναι η νόσος των Λεγεωνάριων;
Νόσος των κλιματιστικών
Τι είναι η νόσος των Λεγεωνάριων και τι σχέση έχει με τα κλιματιστικά; Πως κολλάει και τι συμπτώματα έχει; Όλες οι απαντήσεις στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι η μαστογραφία; Όλες οι πληροφορίες!
μαστογραφία
Αλήθεια, τι ακριβώς είναι η μαστογραφία; Πως - γιατί την κάνουμε και τι καταφέρνουμε με αυτήν; Τι σχέση έχει ο καρκίνος του μαστού; Δείτε!

Σεξουαλική ζωή, γονιμότητα και κύηση στη νόσο του Crohn
Τι είναι η νόσος του Crohn
Πως επηρεάζεται η σεξουαλική ζωή των ατόμων που πάσχουν από τη νόσο του Chron; Πόσο ασφαλή είναι τα φαρμακευτικά σκευάσματα; Δείτε!

Το κρύο μας αρρωσταίνει; Δείτε έχει ενδιαφέρον!
Το κρύο σε αρρωσταίνει
Τελικά είναι μύθος η αλήθεια ότι το κρύο μας κάνει ευάλωτους σε ασθένειες; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί απλά και κατανοητά.

Τι είναι η ομοκυστεΐνη
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ομοκυστεΐνη
Τι είναι η ομοκυστεΐνη και τι γίνεται όταν αυξηθούν τα επίπεδα της; Πως μπορούμε να την ρυθμίσουμε; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι το Αλτσχάιμερ και τι συμπτώματα έχει
Τι είναι Αλτσχάιμερ - συμπτώματα
Τι είναι η νόσος ΑΛτσχάιμερ και ποια τα συμπτώματα της; Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Γιατί δεν πρέπει να σκαλίζουμε τη μύτη μας
Γιατί να μην σκαλίζω τη μύτη μου
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ίσως πιο αηδιαστικό και αντιαισθητικό πράγμα από κάποιον που σκαλίζει τη μύτη του δημοσίως. Πρόκειται ...
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ