coolweb
HOT: Εδώ θα βρεις όλα τα e-shop με παπούτσια
και εδώ 50+ καταστήματα με τσάντες με χιλιάδες προϊόντα

Τι είναι η ομοκυστεΐνη

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ομοκυστεΐνη

Διαβάστηκε: 4.504 φορές
Τι είναι η ομοκυστεΐνη και τι γίνεται όταν αυξηθούν τα επίπεδα της; Πως μπορούμε να την ρυθμίσουμε; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.
Ίσως να έχετε ακούσει για την ομοκυστεΐνη. Γνωρίζετε όμως τι είναι στα αλήθεια και τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει;

Από ποιους παράγοντες εξαρτάται και τι μπορούμε να κάνουμε για να την μειώσουμε αν μετρήσουμε υψηλά επίπεδα στον οργανισμό μας;

Ας ρίξουμε λίγο φως.

Τι είναι η ομοκυστεΐνη

Αρχικά ας δούμε τι είναι αυτή η περιβόητη ομοκυστεΐνη και πως δημιουργείται μέσα στον οργανισμό μας.

Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ που προέρχεται από τη διάσπαση των πρωτεϊνών της διατροφής μας. Με απλά λόγια είναι ένα κατάλοιπο του μεταβολισμού μας, το οποίο παράγεται ανάλογα με την ποιότητα και την ποσότητα των πρωτεϊνών που καταναλώνουμε.

σχηματική αναπαράσταση της ομοκυστεΐνης
Ως γνωστόν τα αμινοξέα είναι τα βασικά δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών και μάλιστα είναι αυτά που καθορίζουν και τις χαρακτηριστικές ιδιότητές των πρωτεϊνών.

Η ομοκυστεΐνη υπό φυσιολογικές συνθήκες βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού μας σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις. Αν για κάποιο λόγο η συγκέντρωση της αυξηθεί τότε γίνεται τοξική και προκαλεί διάφορα προβλήματα.

Μάλιστα από πολλούς χαρακτηρίζεται ως η "νέα" χοληστερίνη!


Γιατί αυξάνεται η ομοκυστεΐνη

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση της ομοκυστεΐνης. Οι κυριότεροι από αυτούς είναι η κληρονομικότητα, η έλλειψη βιταμινών, η ηλικία και το φύλλο.

Ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί ένα ένζυμο για την διάσπαση της ομοκυστεΐνης. Ωστόσο, μεταλλάξεις στο DNA του ενζύμου αυτού μειώνουν την ικανότητα απομάκρυνσης της.

Επίσης, μια διατροφή φτωχή σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β6, Β12, φυλλικό οξύ κλπ) οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης.

η ηλικία επηρεάζει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης
Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει είναι η ηλικία, καθώς όπως ισχύει και για άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες για την υγεία μας, έτσι και η ομοκυστεΐνη αυξάνεται όσο μεγαλώνουμε.

Τέλος, η συγκέντρωση της επηρεάζεται και από το φύλλο, καθώς οι γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση έχουν χαμηλότερα επίπεδα ομοκυστεΐνης, με την κατάσταση να εξισώνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Φυσιολογικές τιμές

Για τη μέτρηση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης πρέπει να κάνουμε μια εξέταση αίματος.

Καλό είναι να μην έχουμε φάει απολύτως τίποτα τουλάχιστον έξι ώρες πριν την εξέταση ή και περισσότερο, ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού ή του εξεταστικού κέντρου.

η ομοκυστεΐνη μετριέται με εξέταση αίματος
Τα φυσιολογικά επίπεδα για την ολική ομοκυστεΐνη είναι 5-15 μmol/L.

Αν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο αίμα μας κυμαίνονται από 15 έως 30 μmol/L λέμε ότι έχουμε ήπια, για 30-100 μmol/L μέτρια και πάνω από 100 μmol/L τη βαριά υπερομοκυστεϊναιμία.

Τι να κάνω αν έχω αυξημένη ομοκυστεΐνη

Σε περίπτωση που κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις και βρείτε ότι έχετε αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης καλό είναι να πάρετε ορισμένα μέτρα.

Η ομοκυστεΐνη επηρεάζεται σημαντικά από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς βοηθούν σημαντικά στην μείωση της.

Για αυτό καλό θα ήταν να ακολουθήσετε ένα μεσογειακό πρόγραμμα διατροφής πλούσιο σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά που περιέχουν σημαντικές ποσότητες της βιταμίνης Β6.

η έλλειψη βιταμινών Β αυξάνει την ομοκυστεΐνη
Επίσης, τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12 είναι το κόκκινο κρέας (μοσχάρι) και τα γαλακτοκομικά, καθώς και τα ψάρια και τα θα θαλασσινά, ενώ τα δημητριακά και τα όσπρια είναι πολύ καλή πηγή φυλλικού οξέος.

Αν παρόλα αυτά δεν προσλαμβάνετε τις αναγκαίες ποσότητες ή δεν μπορείτε να τις απορροφήσετε, ίσως χρειαστεί να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα.

Φυσικά όλα αυτά πρέπει να γίνονται πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό σας και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του.

Διαβάστε στη συνέχεια Τι πρέπει να γνωρίζω για τη χοληστερίνη


Σχετικά άρθρα

Πως να ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου σύστημα
Πως να δυναμώσω το ανοσοποιητικό μου σύστημα
Πως μπορούμε να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας για να αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.
Τι περιλαμβάνει το check up
Τι περιλαμβάνει το τσεκ απ
Τι είναι το προγραμματισμένο τσεκ απ και ποιες εξετάσεις περιλαμβάνει; Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.
Γιατί πρέπει να τρώμε μπανάνες
Γιατί να τρώω μια μπανάνα την ημέρα
Μπορεί ο λαός μας να λέει ότι ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα, ωστόσο και η μπανάνα δεν πάει πίσω. Πρόκειται για ένα πολύ ...
Γιατί διψάμε με το αλάτι;
γιατί διψάμε με το αλάτι
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί διψάμε με το αλάτι; Τι συμβαίνει όταν τρώμε κάτι αλμυρό και θέλουμε να κατεβάσουμε ένα σκασμό νερό;! Ας δούμε!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Ναυτία: αντιμετώπιση και πως να την αποφύγουμε!
ναυτία
Αλήθεια, τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε τη ναυτία ή να την αποφύγουμε όσο γίνεται; Ας δούμε εδώ απλά και κατανοητά!

Γιατί βουλώνει η μύτη μας;
Ρινική συμφόρηση
Δεν υπάρχει πιο ενοχλητικό πράγμα από μια βουλωμένη μύτη. Δεν συμφωνείτε; Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ας δούμε απλά και κατανοητά.

Καρκίνος: τι είναι, τι κάνει και πως δημιουργείται; Μέρος 1ο
καρκίνος
Διαβάστε σε αυτό το άρθρο όλες τις πληροφορίες για το τι είναι ο καρκίνος και πως δημιουργείται. Ποια τα χαρακτηριστικά των καρκινικών κυττάρων - όγκων;

Πως να προλάβετε ένα κρυολόγημα ώστε να μην αρρωστήσετε!
κρυολόγημα
Το νιώθετε ότι πάτε να αρρωστήσετε και πιστεύετε ότι... είστε καταδικασμένοι να κρεβατωθείτε; Κι όμως, υπάρχει ελπίδα! Δείτε τι να κάνετε!

Τι είναι η μυωπία; Τι συμβαίνει στο μάτι;
μυωπία
Γιατί έχουμε μυωπία; Τι γίνεται στο μάτι μας και δημιουργείται αυτό το φαινόμενο; Τι συμβαίνει ακριβώς στην κόρη και στον αμφιβληστροειδή χιτώνα;

Πως επιδρά η ασπιρίνη στον πονοκέφαλο & μας ανακουφίζει;
ασπιρίνη και πονοκέφαλος
Αναρωτηθήκατε ποτέ; Πως είναι δυνατόν όταν πχ έχουμε πονοκέφαλο, να μας ανακουφίζει σαν θαύμα αυτό το χαπάκι που ονομάζεται ασπιρίνη;!

Γιατί παθαίνουμε ναυτία; Ποιά η αιτία;
ναυτία αιτία
Σίγουρα πολλοί από εμάς, λίγο πολύ, έχουμε πάθει ναυτία. Πρόκειται για μία απαίσια κατάσταση. Τι συμβαίνει όμως και ο οργανισμός μας αντιδράει έτσι;

Καρκίνος: τι είναι, τι κάνει και πως δημιουργείται; Μέρος 2ο
όγκος στο σώμα
Σε αυτό το δεύτερο μέρος θα δούμε πως επηρεάζει ο καρκίνος το σώμα, τι είναι οι καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι καθώς επίσης και τι είναι η μετάσταση!

Πώς λειτουργεί ο ιός HIV και τι κάνει στον οργανισμό μας;
πως μολύνει ο HIV
Δείτε εδώ πως ο ιός του Έιτζ (HIV) μολύνει τα κύτταρα, πως λειτουργεί μέσα στο μολυσμένο άτομο και τι συμβαίνει μέσα στον μολυσμένο οργανισμό.

Τι είναι η νόσος των Λεγεωνάριων;
Νόσος των κλιματιστικών
Τι είναι η νόσος των Λεγεωνάριων και τι σχέση έχει με τα κλιματιστικά; Πως κολλάει και τι συμπτώματα έχει; Όλες οι απαντήσεις στο άρθρο που ακολουθεί.

Πως η επέμβαση laser διορθώνει τη μυωπία στα μάτια;
μυωπία laser
Τι στο καλό κάνει το laser στα μάτια μας και διορθώνει τη μυωπία; Πως η επέμβαση laser καταφέρνει και μας απαλλάσει από τη... θολούρα;!

Τι είναι η μαστογραφία; Όλες οι πληροφορίες!
μαστογραφία
Αλήθεια, τι ακριβώς είναι η μαστογραφία; Πως - γιατί την κάνουμε και τι καταφέρνουμε με αυτήν; Τι σχέση έχει ο καρκίνος του μαστού; Δείτε!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.
αστεία και παράξενα Το Otherside.gr παρουσιάζει καθημερινά παράξενα & αστεία απ' όλο τον κόσμο, καθώς και άλλα θέματα για να περνάει ευχάριστα η ώρα.
online shopping Στο online-shopping.gr θα βρείτε συγκεντρωμένα τα καλύτερα ελληνικά e-shops από τα οποία μπορείτε να κάνετε τις online αγορές σας.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ