Τι είναι το ματωμένο φεγγάρι

Οι περισσότεροι λίγο - πολύ γνωρίζουμε
τι είναι το φεγγάρι και γιατί λέγεται έτσι. Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουμε στα αλήθεια τι είναι το ματωμένο φεγγάρι, γιατί λέγεται έτσι και που οφείλει το χαρακτηριστικό του χρώμα;
Πρόκειται για ακόμη ένα απολύτως φυσικό φαινόμενο των ουράνιων σωμάτων (πχ έκλειψη σελήνης) ή μήπως είναι κάτι εντελώς διαφορετικό; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί παρακάτω όλες τις πληροφορίες απλά και κατανοητά.
Τι είναι η έκλειψη Σελήνης
Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι το φεγγάρι είναι ένα ετερόφωτο ουράνιο σώμα καθώς δεν εκπέμπει δικό του φως, αλλά το παίρνει απευθείας από τον ήλιο. Το γεγονός ότι το βλέπουμε τόσο καθαρά από τη Γη, ακόμη και με γυμνό μάτι, οφείλεται στο ότι βρίσκεται πολύ κοντά μας.
Τώρα υπάρχει μια περίπτωση όπου το φεγγάρι ακόμη και με πανσέληνο δεν είναι και τόσο φωτεινό. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται έκλειψη σελήνης.

Για να συμβεί αυτό πρέπει η Γη ο ήλιος και το φεγγάρι να ευθυγραμμιστούν. Στην περίπτωση αυτή, η σκιά της Γης σκεπάζει το φεγγάρι (το οποίο εκλείπει) και άρα λέμε ότι έχουμε έκλειψη Σελήνης. Αν η ευθυγράμμιση είναι πλήρης, τότε η έκλειψη είναι ολική, ενώ αν κάποιο από τα τρία σώματα δεν ευθυγραμμιστεί πλήρως τότε μπορούμε να έχουμε μερική έκλειψη Σελήνης.
Τι είναι το ματωμένο φεγγάρι;
Το ματωμένο φεγγάρι είναι μια τέτοια περίπτωση ολικής έκλειψης της σελήνης, λόγω της ευθυγράμμισης των τριών ουρανίων σωμάτων. Ένα χαρακτηριστικό της έκλειψης αυτής είναι η μεγάλη διάρκεια της (λόγω της παρατεταμένης σκιάς που κάνει η Γη).
Το φαινόμενο της έκλειψης ξεκινάει να εμφανίζεται σιγά - σιγά, ενώ μετά από κάποιο διάστημα σεληνιακός δίσκος αλλάζει σταδιακά χρώμα παίρνοντας ένα χαρακτηριστικό βαθύ κόκκινο χρώμα. Για αυτόν τον λόγο και ονομάζεται "ματωμένο φεγγάρι".

Το κόκκινο χρώμα του ματωμένου φεγγαριού οφείλεται στο γεγονός ότι η σκιά της Γης μπλόκαρε για αρκετή ώρα το φως του ήλιου.
Επιπλέον, λόγω της "μειωμένης φωτεινότητας" της Σελήνης όταν έχουμε ματωμένο φεγγάρι, φαίνεται πεντακάθαρα και με επίσης φωτεινό έντονο χρώμα ο πλανήτης Άρης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φαίνονται δύο έντονα κόκκινα ουράνια σώματα στον ουρανό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί φοβόντουσαν φαινόμενα όπως η έκλειψη ηλίου ή το ματωμένο φεγγάρι, πιθανώς επειδή αδυνατούσαν να τα εξηγήσουν. Μάλιστα πίστευαν ότι προμηνύουν διάφορα κακά.
Διαβάστε στη συνέχεια
Τι είναι το φεγγάρι και γιατί λέγεται έτσι;
Πως δημιουργήθηκε το φεγγάρι;

Πότε και πως ακριβώς δημιουργήθηκε το φεγγάρι; Υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Ποια είναι η επικρατέστερη άποψη; Ας ρίξουμε λίγο φως.
Γιατί βλέπουμε το φεγγάρι τη μέρα μερικές φορές;

Πάνω κάτω όλοι μας το έχουμε δει: μία ωραία μέρα με ήλιο, ξαφνικά βλέπουμε το φεγγάρι στον ουρανό! Γιατί συνέβει αυτό; Που οφείλεται;
Τι είναι και πότε πέφτει το χειμερινό ηλιοστάσιο

Πότε πέφτει το χειμερινό ηλιοστάσιο; Τι ακριβώς συμβαίνει εκείνη την ημέρα; Ας δούμε απλά και κατανοητά στο άρθρο που ακολουθεί.
Τι είναι ο μηχανισμός των Αντικυθήρων

Τι ήταν ο μηχανισμός των Αντικυθήρων και που χρησίμευε; Ήταν στα αλήθεια κάποιας μορφής υπολογιστής της αρχαιότητας; Ας δούμε!
Πότε είναι το θερινό ηλιοστάσιο

Τι είναι και πότε πέφτει το θερινό ηλιοστάσιο; Τι σηματοδοτεί για το καλοκαίρι; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.