Σε συνέχεια του προηγούμενου μέρους
Πως να μειώσω τα έξοδα του σπιτιού μου (Μέρος 1ο), ακολουθεί η συνέχεια της ανάλυσής μας με μικρά και έξυπνα κολπάκια για να μειώσετε τα
έξοδα στο σπίτι σας.
Συνεχίζουμε λοιπόν:
9) Αν είστε γονείς και έχετε μικρά παιδιά, μην τα δίνετε αλόγιστα χαρτζιλίκι.Δώστε τους ένα μάθημα ζωής, να τα βγάζουν πέρα και να κάνουν τα κουμάντα τους με περιορισμένο χαρτζιλίκι.
Έτσι θα μεγαλώσουν με οικονομικές αρχές, θα μάθουν να εκτιμάν το χρήμα και δεν θα σας επιβαρύνουν με περιττά έξοδα!
10) Μην αφήνετε απλήρωτους λογαριασμούς!Η μεγαλύτερη αρχή για τη διαχείριση των οικονομικών στο σπίτι σας, είναι να ξέρετε ακριβώς τι σας γίνεται με τα έσοδα - έξοδα.
Με το να αφήνουμε απλήρωτους λογαριασμούς, δεν έχει κανένα νόημα γιατί κάποια στιγμή θα τους πληρώσουμε.
Το συγκεκριμένο άμα το αθετήσουμε, είναι από τους πιο βασικούς λόγους που μπορούν να μας κάνουν τα οικονομικά μας άνω κάτω.
Έτσι, για να μην έχουμε οικονομικές εκκρεμότητες που θα μας βγάλουν εκτός προϋπολογισμού, φροντίστε να πληρώνετε τους λογαριασμούς σας στην ώρα τους.
11) Γίνετε μάστορας!Υπάρχουν πολλά καθημερινά πραγματάκια στο σπίτι μας τα οποία χαλάνε ή δε λειτουργούν σωστά.
Μη βιαστείτε να τα πετάξτε να πάρετε άλλα ή μην καλέστε αμέσως των υδραυλικό ή τον ηλεκτρολόγο.
Πολλά από αυτά είναι σχετικά απλά και μπορείτε να τα φτιάξετε μόνοι σας. Ρωτήστε φίλους σας, ψαχτείτε λίγο στο internet.
Βέβαια προσοχή, κυρίως με το ρεύμα: ότι έχει να κάνει με αυτό, όσο σίγουροι και να είστε, κατεβάστε πρώτα τον γενικό!
12) Σε συμπλήρωμα του 11, εξοπλίστε το σπίτι σας με εργαλεία.Αγοράστε μια φορά διαφόρων τύπων εργαλεία και ξεκινήστε να κάνετε κατασκευές και πατέντες για το σπίτι σας.
Δεν χρειάζεται όλα να πηγαίνουμε να τα αγοράζουμε. Μπορούμε και μόνοι μας να φτιάξουμε διάφορα πράγματα, πολύ ωραία και από υλικά που πιθανόν να πήγαιναν για πέταμα (ξύλα, αλουμίνια, κλπ).
Οργανωθείτε καλά, δοκιμάστε, ψάξτε, ρωτήστε, ενημερωθείτε. Μπορεί να είναι και το επόμενο χόμπι σας, που θα το λατρέψετε πολύ...
13) Δεν χρειάζετε να έχετε συνδρομητική τηλεόραση.Θα μου πείτε έχει αγώνες ποδοσφαίρου, κλπ.
Πιστεύετε αξίζει να δίνετε πχ 20 ευρώ το μήνα για αυτό;
Δεν θα ήταν καλύτερο να πάρετε τα φιλαράκια σας να πάτε σε μια καφετέρια να βλέπετε τους αγώνες;
Να βγείτε και λίγο έξω, να κοινωνικοποιηθείτε και λιγάκι! :)
Γιατί σκεφτείτε... μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει, τη συνδρομή θα την πληρώνετε...
14) Σε συνδυασμό με το 13, απαλλαγείτε όσο μπορείτε από πάγια!Δύσκολη κουβέντα βέβαια, αλλά φροντίστε όσο μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτά.
Βάλτε τα κάτω και κρατήστε μόνο αυτά που πραγματικά έχετε ανάγκη.
Για τα υπόλοιπα συνήθως υπάρχουν ενδιάμεσες λύσεις :)
Γιατί όπως και πριν, μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει, φεύγουν τα λεφτά...
15) Κάντε ένα χόμπι που θα σας φέρνει φαγητό!Ξεκινήστε το ψάρεμα, δημιουργήστε κήπο αν έχετε το χώρο, βάλτε κότες (επίσης αν έχετε το χώρο), κλπ κλπ, γίνετε πιο παραδοσιακοί και ξεκινήστε να κάνετε ένα τέτοιο χόμπι!
Δεν χρειάζεται να αγοράζουμε τα πάντα! Κάντε ένα χόμπι για να ξεφεύγετε και λιγάκι από την καθημερινότητα, που θα σας αποφέρει κάποια προϊόντα τα οποία θα μπορείτε να καταναλώσετε, χωρίς να τα αγοράζετε.
Εκμεταλλευτείτε το οικοπεδάκι σας, βάλτε ελιές, βάλτε δέντρα με φρούτα, βάλτε διάφορα!
Σε γενικές γραμμές, μπορείτε να ακολουθήσετε αυτά τα έξυπνα
κολπάκια για να
μειώσετε τα έξοδα του σπιτιού σας, όμως πολύ βασικό είναι να μην κάνετε "εκπτώσεις" σε κάποια βασικά είδη διατροφής, όπως γάλα, ψωμί, τυρί, κλπ κλπ, αγοράζοντας κατώτερης-αμφιβόλου ποιότητας.
Προϊόντα κατώτερης-αμφιβόλου ποιότητας μπορεί με τα χρόνια να μας προκαλέσουν προβλήματα υγείας και να μας οδηγήσουν σε καταστάσεις μη αναστρέψιμες.
Οπότε προσοχή: καλύτερα να στερηθείτε κάτι από το σπίτι σας και να τρέφεστε ποιοτικά, παρά να ρισκάρετε την υγεία σας για να γλιτώσατε μερικά
λεφτά.
Τέλος, σημαντικό είναι όχι μόνο να μειώσει κάποιος τα
έξοδα του σπιτιού του, αλλά και γενικά να μειώσει και τα προσωπικά του έξοδα με έξυπνα κολπάκια, γιατί δυστυχώς υπάρχει πολύ σπατάλη και "τεχνητή ανάγκη" εκεί έξω...
Διαβάστε στη συνέχεια
Αποταμιεύστε χρήματα μειώνοντας έξυπνα τα έξοδά σας