Ένα ερώτημα που βασανίζει πολύ κόσμο είναι το εξής: Να ανοίξω την δική μου επιχείρηση; Αξίζει μια τέτοια επένδυση;
Η αλήθεια είναι ότι έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, το να ιδρύσει κανείς τη δική του επιχείρηση έχει μεγάλη αβεβαιότητα και πρέπει να πάρει κάποια ρίσκα.
Το αν αξίζει ή όχι να πάρει κανείς το ρίσκο της αρχικής επένδυσης είναι μια μεγάλη συζήτηση η οποία απαιτεί μελέτη και σωστό σχεδιασμό.
Το καλύτερο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να συντάξει ένα επιχειρηματικό πλάνο (business plan). Μάλιστα αν δεν μπορεί να το κάνει μόνος του μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια ειδικών συμβουλευτικών γραφείων που εξειδικεύονται στα ζητήματα αυτά.
Φυσικά υπάρχουν και παραδείγματα επιχειρήσεων χαμηλού ρίσκου, όπως για παράδειγμα αν πάρει κανείς επιδότηση από κάποιο πρόγραμμα για να ανοίξει κάποιο γραφείο ή περιπτώσεις επιχειρήσεων που απαιτούν μικρό αρχικό κεφάλαιο.
Γιατί να ανοίξω τη δική μου επιχείρηση
Το πιο σημαντικό είναι ότι εσείς θα επιλέξετε το είδος της δουλειάς. Έτσι μπορείτε να κάνετε αυτό που σπουδάσατε ή αυτό που σας αρέσει πραγματικά.
Επίσης, αν έχετε μια πραγματικά καλή ιδέα, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να την υλοποιήσετε.
Ένας άλλος βασικός λόγος είναι ο οικονομικός. Σίγουρα μια δική σας δουλειά δεν προσφέρει την "ασφάλεια" του σταθερού μισθού σε μια άλλη επιχείρηση, μπορεί όμως να σας εξασφαλίσει ένα καλό εισόδημα.
Ιδιαίτερα σήμερα που οι θέσεις εργασίας είναι περιορισμένες και όχι καλά αμειβόμενες, το άνοιγμα μιας επιχείρησης μπορεί να προσφέρει τα προς το ζην ή ακόμα και να σας κάνει πλούσιους αν πάνε όλα καλά.
Επίσης, ανοίγοντας μια επιχείρηση θα δημιουργήσετε και νέες θέσεις εργασίας, βοηθώντας έτσι κι άλλο κόσμο, συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας.
Γίνετε εσείς το αφεντικό
Ένα άλλο βασικό πλεονέκτημα που προσφέρει μια δική σας δουλειά είναι ότι σε γενικές γραμμές θα μπορείτε να ρυθμίσετε το ωράριο σας όπως θέλετε, χωρίς να ζητάτε άδεια από κανέναν μιας και το αφεντικό είσαστε εσείς.
Βέβαια στην πράξη τα πράγματα ορισμένες φορές είναι λίγο διαφορετικά, καθώς έτσι ίσως αναγκαστείτε να δουλεύετε περισσότερες και πιο άναρχες ώρες. Πάντως σε κάθε περίπτωση θα έχετε μεγαλύτερη ευελιξία.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της επιχειρηματικότητας είναι το κομμάτι της λήψης των αποφάσεων. Στη δική σας δουλειά εσείς βάζετε τους κανόνες. εσείς λέτε πως πρέπει να γίνει η δουλειά, εσείς παίρνετε τις αποφάσεις.
Έτσι μπορείτε να κάνετε ότι πιστεύετε ότι θα σας αποφέρει κέρδος άμεσα χωρίς την έγκριση κανενός και αντίστοιχα μπορείτε να περικόψετε ότι θεωρείτε περιττό. Φυσικά αυτό απαιτεί εμπειρία που θα την αποκτήσετε με τον καιρό.
Τέλος το άνοιγμα μιας δικής σας επιχείρησης θα σας βοηθήσει να εξελιχθείτε και να επεκτείνετε τις γνώσεις σας πάνω στο αντικείμενο της δουλειάς.
Όχι ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει και σε μια δουλειά που θα λειτουργούσατε σαν υπάλληλος, κάθε άλλο, αλλά όπως και να 'χει, τώρα θα αναγκαστείτε να το κάνετε προκειμένου να πετύχει η επιχείρηση σας.
Αν νομίζετε ότι μια δουλειά σαν υπάλληλος δεν σας ταιριάζει, τολμήστε το. Θυμηθείτε ο τολμών νικά!
Διαβάστε στη συνέχεια
Πως να κερδίσω χρόνο για τον εαυτό μου: 5+1 συμβουλές
Πράγματα που δεν πρέπει να θυσιάσετε για την δουλειά σας
Υπάρχουν κάποιες θυσίες που δεν πρέπει να κάνουμε για την δουλειά μας, όσο καλή κι αν είναι. Ας τις δούμε στο ακόλουθο άρθρο.
Κολπάκια για μια επιτυχημένη καριέρα
Εδώ σας παρουσιάζουμε μερικά έξυπνα κολπάκια, που θα σας βοηθήσουν στην καριέρα σας! (είτε στην αναζήτηση δουλειάς, είτε ενώ δουλεύετε ήδη)
Συνέντευξη για δουλειά: Χρυσοί κανόνες και προετοιμασία
Δείτε εδώ κάποιους χρυσούς κανόνες και συμβουλές που θα ήταν καλό να ακολουθήσετε αν πρόκειται να περάσετε από συνέντευξη για δουλειά!
Βαριέμαι τη δουλειά μου, τι να κάνω;
Βαριέστε τη δουλειά σας και δεν ξέρετε τι να κάνετε για να αποκτήσει ενδιαφέρον; Σας έχουμε κάποιες πολύ ωραίες ιδέες που μπορείτε να δοκιμάσετε, δείτε!
Τι αλλαγές έφερε το μνημόνιο στις φράσεις για τη δουλειά
Ένα άρθρο, που τα λέει πολύ καλά! Εξαιτίας του μνημονίου, καταργούνται διάφορες φράσεις, κλπ σχετικά με τη δουλειά, δείτε!