coolweb


Τι είναι ομοφοβία

Τι ορίζουμε ως ομοφοβία

Πιθανότατα κάπου θα έχετε ακούσει την λέξη ομοφοβία. Τι είναι όμως, ποιους ακριβώς αφορά και τι μπορεί να δείχνει για αυτούς που την αισθάνονται; Ας δούμε απλά και κατανοητά στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι ομοφοβία


Ο όρος ομοφοβία εισήχθη για πρώτη φορά το 1969 από τον ετεροφυλόφιλο ψυχίατρο Τζορτζ Γουάινμπεργκ στο βιβλίο του Society and the Healthy Homosexual, ο οποίος προσπάθησε να περιγράψει τη φοβία που αισθάνονταν ετερόφυλοι άνδρες για ομοφυλόφιλους άνδρες.

Η ομοφοβία είναι η λέξη που χρησιμοποιείται ώστε να περιγραφεί η εχθρική διάθεση, οι πράξεις και η ρητορική μίσους, αλλά και οι διακρίσεις που υφίσταται άτομα της ΛΟΑΔ κοινότητας μέσα στην κοινωνία.

 η ομοφοβία είναι ο φόβος ως προς τον διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό
Ουσιαστικά, πρόκειται για διακρίσεις οι οποίες αφορούν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ενός ατόμου και είναι αντιδάνειο της Αγγλικής λέξης Ηomophobia.

Η λέξη περιλαμβάνει από απλές ενέργειες, όπως για παράδειγμα την αποδοκιμασία του σεξουαλικού προσανατολισμού, μέχρι την επιθυμία για πρόκληση σωματικής βλάβης ή σε ακραίες περιπτώσεις ακόμα και δολοφονίας!

Τι είναι εσωτερικευμένη ομοφοβία


Ο όρος εσωτερικευμένη ομοφοβία αναφέρεται στο άτομο το οποίο αισθάνεται άσχημα ή ενοχικά για τον εαυτό του εξαιτίας του σεξουαλικού του προσανατολισμού.

Το άτομο που βιώνει εσωτερικευμένη ομοφοβία, οδηγείται σε τόσο σκληρή καταπίεση του σεξουαλικού προσανατολισμού, ώστε να συμβιβαστεί με την κυρίαρχη ετεροκανονική αντίληψη της κοινωνίας και να αισθανθεί το ίδιο "φυσιολογικό" και αποδεκτό.

Η ομοφοβία είναι απόρροια της αμάθειας, του θρησκευτικού φανατισμού, της έλλειψης σεξουαλικής αγωγής, όπως και της έλλειψης ανοχής απέναντι σε οτιδήποτε διαφορετικό.

 η ομοφοβία πηγάζει από φανατισμό, θρησκεία κλπ
Μάλιστα, αρκετές επιστημονικές έρευνες έχουν συνδέσει την ακραία ομοφοβική συμπεριφορά ενός ατόμου με την καταπιεσμένη ομοφυλόφιλη επιθυμία από πλευράς του. Για να το πούμε πιο απλά, κάποιος μπορεί να είναι ομοφοβικός επειδή καταπιέζει τις δικές του ομοφυλοφιλικές τάσεις.

Πότε είναι η παγκόσμια μέρα κατά της ομοφοβίας


Στις 17 Μαΐου του 1970 η ομοφυλοφιλία και ο διαφορετικός σεξουαλικός προσανατολισμός έπαψαν να θεωρούνται ασθένεια, κατοχυρώνοντας με αυτόν τον τρόπο βασικά δικαιώματα τα οποία είναι αναφαίρετα για κάθε άνθρωπο.

Έτσι η 17η Μαΐου έχει πλέον καθιερωθεί κάθε χρόνο να θεωρείται η Παγκόσμια ημέρα κατά της ομοφοβίας.

Στη σύγχρονη κοινωνία, έχει επιτευχθεί ένα σημαντικό άλμα ως προς την κατοχύρωση των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων και όλων των κοινωνικών ομάδων. Η παιδεία αποτελεί το ισχυρότερο όπλο για την καταπολέμηση κάθε πράξεις και ενέργειας η οποία δε σέβεται την προσωπικότητα και τα δικαιώματα του κάθε ανθρώπου.

Το coolweb.gr ευχαριστεί θερμά την Μαρία Σκαμπαρδώνη για τη συγγραφή αυτού του άρθρου.
Διαβάστε στη συνέχεια Γιατί οι άντρες έχουν ρώγες;
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Τι είναι το deja vu και γιατί συμβαίνει;
deja vu
Όλοι μας το έχουμε βιώσει λίγο ως πολύ το deja vu... Τι είναι όμως στην πραγματικότητα και γιατί μας συμβαίνει; Είναι θαύμα ή μήπως κάτι άλλο;

Γιατί εμείς οι άνθρωποι κλαίμε; Τι είναι τα δάκρυα;
κλάμα
Αλήθεια, γιατί κλαίμε; Τι μας συμβαίνει; Τι είναι τα δάκρυα και γιατί παράγονται; Δείτε εδώ όλες τις σχετικές πληροφορίες για το κλάμα και τα δάκρυα.

Πως να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση
απόκτηση αυτοπεποίθησης
Δείτε εδώ κάποια πραγματάκια που θα σας βοηθήσουν να αποκτήστε αυτοπεποίθηση. Σας παρουσιάζουμε κάποιους από τους βασικούς κανόνες.

Πως να φτιάξετε τη ζωή σας & να γίνετε πιο ευτυχισμένοι!
καλύτερη ζωή
Δείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε για καλύτερη ζωή, πιο ποιοτική, να διώξετε τη μιζέρια και τη μελαγχολία και να γίνετε πιο ευτυχισμένοι

Πως να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας!
ποιότητα ζωής
Δείτε κάποια κολπάκια, για να διώξετε τη μιζέρια - τη μελαγχολία και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας! Τι μπορείτε να κάνετε; Ας δούμε!

Πως να αποβάλλετε το στρες
διώξιμο στρες
Δείτε μερικά χρήσιμα πραγματάκια που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε το στρες! Απλά καθημερινά κολπάκια για να μην έχετε στρες.

Τι είναι το υποσυνείδητο και πως μας επηρεάζει;
Τι είναι υποσυνείδητο και ασυνείδητο
Τι είναι το υποσυνείδητο και το ασυνείδητο, πως μπορούμε να τα κατανοήσουμε και να τα ανασύρουμε στην επιφάνεια; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Στρες και άγχος: τι διαφορά έχουν;
διαφορά στρες - άγχος
Αλήθεια, εσείς σκεφτήκατε ποτέ τι διαφορά έχει το στρες με το άγχος; Δείτε λοιπόν σε αυτό το άρθρο τη διαφορά στρες-άγχους απλά και κατανοητά!

Πως είναι να ζεις στη ξενιτιά;
η ζωή στην ξενιτιά
Πρόκειται να ακολουθήσετε το δρόμο της ξενιτιάς και αναρωτιέστε πως είναι; Ας δούμε εδώ μία γεύση από κάποιον που ξεκίνησε να τη ζει...

9 τρόποι για να βελτιώσετε τη ζωή σας!
βελτίωση ζωής
Δείτε εδώ κάποιες υπέροχες συμβουλές για να βελτιώσετε, να κάνετε καλύτερη και να αλλάξετε τη ζωή σας! Μην απελπίζεστε, υπάρχει πάντα ελπίδα!

Κατάθλιψη Μέρος 1ο: τι είναι, αιτίες και καταπολέμηση
κατάθλιψη
Τι είναι η κατάθλιψη σε γενικές γραμμές και πως μπορούμε να την καταπολεμήσουμε; Αιτίες; Γιατί μας συμβαίνει και τι είναι καλό να κάνουμε;

Κατάθλιψη Μέρος 2ο: τροφές, διατροφή και σωστό φαγητό
κατάθλιψη και φαγητό
Πως η διατροφή και το φαγητό μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης; Ποιες τροφές να προτιμήσουμε και ποιες να αποφύγουμε;
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ