Πως να ξεπεράσω την κατάθλιψη
Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι η θετική σκέψη ή η ευγνωμοσύνη για όσα έχουμε βοηθάει σε πάρα πολλά και διαφορετικά πράγματα. Για παράδειγμα, πολύς κόσμος λέει ότι αν σκέφτεσαι θετικά μπορείς να προσελκύσεις οτιδήποτε θελήσεις, μπορείς να γίνεις πλούσιος, μπορείς να είσαι υγιής και γενικά ότι μπορείς να καταφέρεις τα πάντα.
Κατά πόσον όμως η θετική σκέψη ή η ευγνωμοσύνη για όσα έχουμε ήδη βοηθάει πραγματικά στην ψυχική μας υγεία; Όσοι έχουν βιώσει κάποιο περιστατικό κατάθλιψης, ίσως έχουν ήδη παρατηρήσει ότι η θετική σκέψη από μόνη της δεν βοηθάει και πολύ στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Ας δούμε στο παρακάτω άρθρο.
Γιατί η θετική σκέψη δεν βοηθάει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης
Η αλήθεια είναι ότι η κατάθλιψη δεν έχει να κάνει καθόλου με την θετική σκέψη. Και αυτό γιατί το πρόβλημα δεν οφείλεται στις σκέψεις μας, αλλά στη χημεία του εγκεφάλου. Για την ακρίβεια, υπάρχει μια παρεξήγηση γύρω από τον μηχανισμό της κατάθλιψης.
Η θετική σκέψη λειτουργεί όπως ακριβώς τα συμπληρώματα διατροφής για την απώλεια βάρους. Για να λειτουργήσουν τα συμπληρώματα και να χάσουμε βάρος πρέπει να ακολουθήσουμε και το αντίστοιχο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης.
Αν κάποιος πηγαίνει στο γυμναστήριο συστηματικά και παράλληλα προσέχει την διατροφή του, έχει πάρα πολλές πιθανότητες να χάσει το περιττό του βάρος ανεξάρτητα από το αν θα πάρει κάποιο συμπλήρωμα ή κάποιο superfood για αυτόν τον σκοπό.
Αντίστοιχα, ένα άτομο που βρίσκεται σε βαθιά κατάθλιψη δεν θα βοηθηθεί ιδιαίτερα από τη θετική σκέψη, καθώς αυτή δεν μπορεί να αλλάξει τη χημεία του εγκεφάλου. Επίσης, η θετική σκέψη απαιτεί και τον πλήρη έλεγχο των σκέψεων γενικά, κάτι πρακτικά αδύνατο για τους περισσότερους ανθρώπους.
Επομένως, η θετική σκέψη μπορεί να βοηθήσει μόνο σε συνδυασμό με πολλά άλλα πράγματα και φυσικά δεν μπορεί να κάνει θαύματα.
Πως να ξεπεράσετε την κατάθλιψη
Ας δούμε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.
Υιοθετήστε πρακτικές που θα σας κάνουν να αισθάνεστε καλά
Αν αισθάνεστε καλά, χαλαροί και υγιείς είναι πολύ πιο εύκολο να σκεφτείτε θετικά. Για την ακρίβεια, δεν θα χρειαστεί να το σκεφτείτε καν, θα γίνει αυτόματα.
Απομονώστε τις κακές σκέψεις και προσπαθήστε να τις αλλάξετε, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, και στην περίπτωση που σκέψεις αυτές είναι λίγες ώστε να μπορείτε να τις ξεχωρίσετε.
Μπορείτε επίσης να βρείτε μια ασχολία που να σας αρέσει για να γεμίσετε δημιουργικά και ευχάριστα τον χρόνο σας. Αυτό θα σας βοηθήσει και να χαλαρώσετε, αλλά κυρίως να καθαρίσετε το μυαλό σας από τις δυσάρεστες σκέψεις που εντείνουν το πρόβλημα.
Βρείτε την πηγή του κακού
Αν υποψιάζεστε ότι πάσχετε από κατάθλιψη, ίσως θα έπρεπε να αφιερώσετε όσο χρόνο χρειάζεται προκειμένου να εντοπίσετε την πηγή του προβλήματος. Αρχικά επισκεφτείτε κάποιον ειδικό (ψυχίατρο, ψυχολόγο κλπ) ο οποίος θα κάνει τη διάγνωση και θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες.
Πάντα υπό την καθοδήγηση του γιατρού, μπορείτε να ξεκινήστε από κάποιες ιατρικές εξετάσεις. Μπορείτε για παράδειγμα να ελέγξτε τις ορμόνες του θυρεοειδή σας, τις ορμόνες του φύλου σας (προγεστερόνη, τεστοστερόνη κλπ), τα επίπεδα ηλεκτρολυτών σας, καθώς και τα επίπεδα των βιταμινών σας για να εντοπίσετε κάποια πιθανή έλλειψη.
Επίσης, μπορείτε να επαναφέρετε τους νευροδιαβιβαστές σας σε φυσιολογικά επίπεδα με φυσικό τρόπο, πχ με χρήση αμινοξέων. Μην φοβηθείτε σε καμία περίπτωση να πάρετε τα φάρμακα (φυτικά ή μη) που θα σας υποδείξει ο γιατρός σας, καθώς η κατάθλιψη είναι καθαρά θέμα χημείας.
Τέλος, βελτιώστε τη διατροφή σας (ακολουθώντας συγκεκριμένο πλάνο, αλλά και σωστό ωράριο) και κυρίως τον ύπνο σας (πχ με χρήση φυτικών συμπληρωμάτων). Η και ο σωστός ύπνος είναι πολύ ισχυρά εργαλεία για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.
Διαβάστε στη συνέχεια Διαφορά Ψυχολόγου και Ψυχιάτρου;
Πως να αποβάλλετε το στρες
Δείτε μερικά χρήσιμα πραγματάκια που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε το στρες! Απλά καθημερινά κολπάκια για να μην έχετε στρες.
Γιατί δεν είμαι ευτυχισμένος/η τα Χριστούγεννα;!
Αλήθεια, γιατί μερικοί από εμάς, δεν είμαστε ευτυχισμένοι τα Χριστούγεννα και νιώθουμε δυστυχισμένοι; Γιατί κάποιοι νιώθουν κατάθλιψη; Ας δούμε!
Στρες και άγχος: τι διαφορά έχουν;
Αλήθεια, εσείς σκεφτήκατε ποτέ τι διαφορά έχει το στρες με το άγχος; Δείτε λοιπόν σε αυτό το άρθρο τη διαφορά στρες-άγχους απλά και κατανοητά!
Κατάθλιψη Μέρος 1ο: τι είναι, αιτίες και καταπολέμηση
Τι είναι η κατάθλιψη σε γενικές γραμμές και πως μπορούμε να την καταπολεμήσουμε; Αιτίες; Γιατί μας συμβαίνει και τι είναι καλό να κάνουμε;
Κατάθλιψη Μέρος 2ο: τροφές, διατροφή και σωστό φαγητό
Πως η διατροφή και το φαγητό μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης; Ποιες τροφές να προτιμήσουμε και ποιες να αποφύγουμε;