Πως να προστατέψουμε την ακοή μας
Το αυτί είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό όργανο του ανθρωπίνου σώματος, καθώς είναι υπεύθυνο όχι μόνο για την ακοή μας, αλλά και για την ισορροπία του σώματος μας.
Στην ουσία πρόκειται για ένα σύνθετο όργανο, το οποίο αποτελείται από το εξωτερικό αφτί, από το μέσο αφτί (την περιοχή που βρίσκεται μετά το τύμπανο) και από το εσωτερικό αφτί (με κύριο όργανο του τον λαβύρινθο).
Η ακοή είναι μια από τις σπουδαιότερες αισθήσεις, η οποία και αυτή χρειάζεται προσοχή και αποφυγή κάποιων βλαπτικών ενεργειών. Ας δούμε παρακάτω ποιες είναι αυτές, αλλά και πώς μπορούμε να προστατευτούμε, απλά και κατανοητά όπως πάντα.
Πως να προστατέψουμε την ακοή μας
Ιδού τι πρέπει να κάνουμε, αλλά και να αποφεύγουμε προκειμένου να διατηρήσουμε την καλή υγεία των αυτιών μας, και την ποιότητα της ακοής μας.
1) Να μην εκθέτουμε το αυτί μας σε υπερβολικά μεγάλους θορύβους
Για παράδειγμα, καλό είναι όταν φοράμε ακουστικά να μην ανεβάζουμε υπερβολικά την ένταση της μουσικής, διότι αυτό βλάπτει τα αυτιά μας.
Οι άνθρωποι που εκθέτουν τον εαυτό τους ή εργάζονται σε μέρη με υψηλό θόρυβο (πχ εργάτες σε οικοδομή, εργοστάσια, εργοτάξια, αεροδρόμια κλπ), θα πρέπει να φοράνε πάντα υποχρεωτικά προστατευτική μάσκα στα αυτιά.
2) Να μην βάζουμε αντικείμενα μέσα στο αυτί μας
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βάζουμε αιχμηρά αντικείμενα (π.χ. μολύβια) μέσα στα αυτιά μας για κανέναν λόγο. Ακόμη και οι γνωστές "αθώες" μπατονέτες για τον καθαρισμό των αυτιών μας είναι ιδιαιτέρως βλαπτικές, ειδικά όταν εισχωρούν εσωτερικά μέσα στο αυτί.
Το κερί που υπάρχει στο αυτί αντί να βγαίνει μαζί με τη μπατονέτα, στην πραγματικότητα μπορεί να εισέρχεται ακόμα πιο βαθιά μέσα στο αυτί μας και να το τραυματίζει.
Για αυτό, καλό είναι να απευθυνόμαστε σε έναν ειδικά ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος θα βγάλει το περιττό κερί από τα αυτιά μας, όπως και οτιδήποτε άλλο έχει εισχωρήσει μέσα σε αυτά. Επομένως αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε μπατονέτες όσο περισσότερο μπορείτε.
3) Να φοράμε ωτοασπίδες
Όταν εκθέτουμε τον εαυτό μας σε μέρη με υψηλό θόρυβο ή βρισκόμαστε σε μέρος με δυνατή μουσική, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να βλάψουμε την ακοή μας. Το να φορέσουμε ωτοασπίδες είναι μία καλή και εύκολη λύση για να προστατεύσουμε τα αυτιά μας.
4) Να ξεκουράζουμε τα αυτιά μας
Καλό είναι μετά από πολύωρη έκθεση σε υψηλής έντασης θορύβους, για παράδειγμα σε κάποιο κέντρο διασκέδασης, σε ένα κλαμπ ή σε μια συναυλία στην οποία ο θόρυβος ήταν ιδιαίτερα υψηλός, να δίνουμε τη δυνατότητα στα αυτιά μας να ησυχάσουν εντελώς.
Σύμφωνα με διάφορες επιστημονικές έρευνες, τα αυτιά μας χρειάζονται περίπου δεκαέξι ώρες ώστε να ανακάμψουν πλήρως. Επομένως, η καλή ακοή είναι και αυτή μία απόφαση που πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά!
Το coolweb.gr ευχαριστεί θερμά την Μαρία Σκαμπαρδώνη για τη συγγραφή αυτού του άρθρου.
Διαβάστε στη συνέχεια Γιατί δεν πρέπει να καθαρίζετε τα αυτιά σας με μπατονέτα
Γιατί δεν πρέπει να σκαλίζουμε τη μύτη μας
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ίσως πιο αηδιαστικό και αντιαισθητικό πράγμα από κάποιον που σκαλίζει τη μύτη του δημοσίως. Πρόκειται ...
Γιατί ακούμε τον ήχο της θάλασσας σε ένα γιγάντιο κοχύλι;!
Γιατί αν πλησιάσουμε το αυτί μας ερμητικά στο άνοιγμα ενός μεγάλου κοχυλιού, ακούμε τον ήχο της θάλασσας; Τι πραγματικά όμως είναι αυτός ο ήχος;
Γιατί βουλώνουν τα αυτιά μας;!
Το παθαίνουμε όλοι μας: είτε κατά την απογείωση του αεροπλάνου, είτε κατά τη βόλτα μας με το αμάξι, κλπ, βουλώνουν τα αυτιά μας! Γιατί όμως;
Τι είναι οι υπέρηχοι και γιατί δεν τους ακούμε
Τι είναι οι υπέρηχοι, που χρησιμοποιούνται και γιατί δεν τους ακούμε; Ας δούμε όλες τις πληροφορίες στο άρθρο που ακολουθεί.
Γιατί κάποιοι μπορούν και κουνάνε τα αυτιά τους;!
Έχετε προσέξει ότι κάποιοι άνθρωποι μπορούν και κουνάνε τα αυτιά τους, ενώ οι περισσότεροι δεν μπορούν; Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί; Δείτε στο άρθρο που ακολουθεί.