coolweb


Πως να προστατέψουμε την ακοή μας

Προστατεύοντας την ακοή μας

Το αυτί είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό όργανο του ανθρωπίνου σώματος, καθώς είναι υπεύθυνο όχι μόνο για την ακοή μας, αλλά και για την ισορροπία του σώματος μας.

Στην ουσία πρόκειται για ένα σύνθετο όργανο, το οποίο αποτελείται από το εξωτερικό αφτί, από το μέσο αφτί (την περιοχή που βρίσκεται μετά το τύμπανο) και από το εσωτερικό αφτί (με κύριο όργανο του τον λαβύρινθο).

 πως να φροντίσουμε για την καλή υγεία των αυτιών μας
Η ακοή είναι μια από τις σπουδαιότερες αισθήσεις, η οποία και αυτή χρειάζεται προσοχή και αποφυγή κάποιων βλαπτικών ενεργειών. Ας δούμε παρακάτω ποιες είναι αυτές, αλλά και πώς μπορούμε να προστατευτούμε, απλά και κατανοητά όπως πάντα.

Πως να προστατέψουμε την ακοή μας


Ιδού τι πρέπει να κάνουμε, αλλά και να αποφεύγουμε προκειμένου να διατηρήσουμε την καλή υγεία των αυτιών μας, και την ποιότητα της ακοής μας.

1) Να μην εκθέτουμε το αυτί μας σε υπερβολικά μεγάλους θορύβους


Για παράδειγμα, καλό είναι όταν φοράμε ακουστικά να μην ανεβάζουμε υπερβολικά την ένταση της μουσικής, διότι αυτό βλάπτει τα αυτιά μας.

 να χρησιμοποιούμε πάντα ατομικά μέσα προστασίας της ακοής μας
Οι άνθρωποι που εκθέτουν τον εαυτό τους ή εργάζονται σε μέρη με υψηλό θόρυβο (πχ εργάτες σε οικοδομή, εργοστάσια, εργοτάξια, αεροδρόμια κλπ), θα πρέπει να φοράνε πάντα υποχρεωτικά προστατευτική μάσκα στα αυτιά.

2) Να μην βάζουμε αντικείμενα μέσα στο αυτί μας


Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βάζουμε αιχμηρά αντικείμενα (π.χ. μολύβια) μέσα στα αυτιά μας για κανέναν λόγο. Ακόμη και οι γνωστές "αθώες" μπατονέτες για τον καθαρισμό των αυτιών μας είναι ιδιαιτέρως βλαπτικές, ειδικά όταν εισχωρούν εσωτερικά μέσα στο αυτί.

Το κερί που υπάρχει στο αυτί αντί να βγαίνει μαζί με τη μπατονέτα, στην πραγματικότητα μπορεί να εισέρχεται ακόμα πιο βαθιά μέσα στο αυτί μας και να το τραυματίζει.

 μην χρησιμοποιήσετε επ ουδενί λόγο μπατονέτες για τον καθαρισμό των αυτιών σας
Για αυτό, καλό είναι να απευθυνόμαστε σε έναν ειδικά ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος θα βγάλει το περιττό κερί από τα αυτιά μας, όπως και οτιδήποτε άλλο έχει εισχωρήσει μέσα σε αυτά. Επομένως αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε μπατονέτες όσο περισσότερο μπορείτε.

3) Να φοράμε ωτοασπίδες


Όταν εκθέτουμε τον εαυτό μας σε μέρη με υψηλό θόρυβο ή βρισκόμαστε σε μέρος με δυνατή μουσική, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να βλάψουμε την ακοή μας. Το να φορέσουμε ωτοασπίδες είναι μία καλή και εύκολη λύση για να προστατεύσουμε τα αυτιά μας.

4) Να ξεκουράζουμε τα αυτιά μας


Καλό είναι μετά από πολύωρη έκθεση σε υψηλής έντασης θορύβους, για παράδειγμα σε κάποιο κέντρο διασκέδασης, σε ένα κλαμπ ή σε μια συναυλία στην οποία ο θόρυβος ήταν ιδιαίτερα υψηλός, να δίνουμε τη δυνατότητα στα αυτιά μας να ησυχάσουν εντελώς.

Σύμφωνα με διάφορες επιστημονικές έρευνες, τα αυτιά μας χρειάζονται περίπου δεκαέξι ώρες ώστε να ανακάμψουν πλήρως. Επομένως, η καλή ακοή είναι και αυτή μία απόφαση που πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά!

Το coolweb.gr ευχαριστεί θερμά την Μαρία Σκαμπαρδώνη για τη συγγραφή αυτού του άρθρου.
Διαβάστε στη συνέχεια Γιατί δεν πρέπει να καθαρίζετε τα αυτιά σας με μπατονέτα
Σχετικά άρθρα

Γιατί δεν πρέπει να σκαλίζουμε τη μύτη μας
Γιατί να μην σκαλίζω τη μύτη μου
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ίσως πιο αηδιαστικό και αντιαισθητικό πράγμα από κάποιον που σκαλίζει τη μύτη του δημοσίως. Πρόκειται ...
Γιατί ακούμε τον ήχο της θάλασσας σε ένα γιγάντιο κοχύλι;!
κοχύλι
Γιατί αν πλησιάσουμε το αυτί μας ερμητικά στο άνοιγμα ενός μεγάλου κοχυλιού, ακούμε τον ήχο της θάλασσας; Τι πραγματικά όμως είναι αυτός ο ήχος;
Γιατί βουλώνουν τα αυτιά μας;!
αυτιά βουλώνουν
Το παθαίνουμε όλοι μας: είτε κατά την απογείωση του αεροπλάνου, είτε κατά τη βόλτα μας με το αμάξι, κλπ, βουλώνουν τα αυτιά μας! Γιατί όμως;
Τι είναι οι υπέρηχοι και γιατί δεν τους ακούμε
Γιατί δεν ακούμε τους υπερήχους
Τι είναι οι υπέρηχοι, που χρησιμοποιούνται και γιατί δεν τους ακούμε; Ας δούμε όλες τις πληροφορίες στο άρθρο που ακολουθεί.
Γιατί κάποιοι μπορούν και κουνάνε τα αυτιά τους;!
Γιατί μπορώ να κουνήσω τα αυτιά μου
Έχετε προσέξει ότι κάποιοι άνθρωποι μπορούν και κουνάνε τα αυτιά τους, ενώ οι περισσότεροι δεν μπορούν; Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί; Δείτε στο άρθρο που ακολουθεί.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Πως να προστατέψουμε την ακοή μας
Kατηγορία: Υγεία
Tags: αυτιάκαθαρισμόςπροβλήματα υγείαςακοή
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Που κάνει καλό η σοκολάτα και που μας βλάπτει;
σοκολάτα βλάπτει
Η σοκολάτα είναι μια γλυκιά απόλαυση που σχεδόν κανένας δεν θέλει να αποχωριστεί κατά βάθος. Πού όμως μας κάνει καλό και που μας βλάπτει;

Βλάπτει η ακτινοβολία του Bluetooth και του WiFi;
bluetooth και wifi
Οι τεχνολογίες bluetooth και wifi εκπέμπουν ακτινοβολία για ασύρματη επικοινωνία μεταξύ δύο ή και περισσοτέρων συσκευών. Βλάπτουν ή όχι;

Γιατί δεν κάνει να τρώμε καμένο φαγητό;
καμμένο φαΐ
Αλήθεια, σκεφτήκατε ποτέ γιατί δεν τρώμε το καμένο φαγητό;! Μάλλον όχι! Δείτε λοιπόν για ποιο λόγο το "απορρίπτουμε"... ασυναίσθητα!

Τι είναι η σκόνη και από τι αποτελείται;
σκόνη
Αλήθεια σκεφτήκατε ποτέ όταν καθαρίζετε το σπίτι σας, τι είναι η σκόνη και από που έρχεται αυτός ο απρόσκλητος και ενοχλητικός επισκέπτης; Δείτε!

Τι να προσέχουμε για να μη μολυνθούμε από το σκύλο ή τη γάτα μας
μόλυνση από σκύλο ή γάτα
Δείτε εδώ τι θα ήταν καλό να προσέχουμε ώστε να αποφύγουμε τυχόν μολύνσεις από τα κατοικίδιά μας όπως από το σκύλο ή τη γάτα μας!

Γιατί δεν κάνει να τρώμε ωμό ζυμάρι;
ζυμάρι
Όλοι μας πάνω κάτω το ξέρουμε ότι, αν και πολύ απολαυστικό, δεν κάνει να τρώμε ωμό ζυμάρι. Γιατί όμως; Τι κίνδυνος καραδοκεί για την υγεία μας; Δείτε!

Αλάτι στο φαγητό: επικίνδυνο ή απαραίτητο; Που βλάπτει;
αλάτι στο φαγητό
Είναι απαραίτητο το αλάτι για τον οργανισμό μας ή μήπως είναι επικίνδυνο; Τι θα πρέπει να προσέχουμε για να αποφύγουμε τα δυσάρεστα και που βλάπτει; Ας δούμε!

Γιατί δεν πρέπει να φοράμε χαμηλής ποιότητας γυαλιά ηλίου
ξύλινα γυαλιά ηλίου
Πως βλάπτουν τα μάτια μας τα γυαλιά με φακούς κακής ποιότητας; Γιατί δεν πρέπει να τα φοράμε καθόλου; Ας δούμε αναλυτικά!

Ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες; Τι είναι καλύτερο;
γλυκαντικές ουσίες
Μιας και ακούγονται διάφορα για τις γλυκαντικές ουσίες, είναι καλό τελικά να τις προτιμάμε ή όχι σε σχέση με τη ζάχαρη; Ας ρίξουμε λίγο φως.

Πόσα πράγματα βλάπτουν τον οργανισμό μας καθημερινά;!
τι βλάπτει
Έχετε αναρωτηθεί κάθε μέρα πόσα πράγματα μας βλάπτουν, που δεν παίρνουμε χαμπάρι; Μπορεί να είναι τουλάχιστον εκατοντάδες!

Οι πολλοί καφέδες παχαίνουν!
υπερκατανάλωση καφε παχαίνει
Μπορεί ο καφές να προκαλέσει ή τουλάχιστον να ευνοήσει την ανάπτυξη της παχυσαρκίας; Που κάνει καλό και που βλάπτει; Ας δούμε!

Πότε θα πεθάνω
Δες πότε θα πεθάνεις
Πολλοί αναρωτιούνται για το πότε θα πεθάνουν; Υπάρχει άραγε απάντηση σε αυτό το ερώτημα; Ας δούμε!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ