Για πολλά χρόνια, πιστεύαμε ότι αποφεύγοντας τα λίπη και καταναλώνοντας "ξερά" διάφορες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, κάναμε μια
υγιεινή διατροφή.
Επιστήμονες όμως ανακάλυψαν ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Πολλές φορές η κατανάλωση όλων αυτών των θρεπτικών συστατικών μέσα από το φαγητό, αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα για να είμαστε πιο υγιείς, κι όχι απλά η "σκέτη" - "ξερή" κατανάλωσή τους.
Αντίστοιχα πράγματα ισχύουν όχι αποκλειστικά για την υγεία μας αλλά και στο να κάνουμε μια
καλή δίαιτα και να
χάσουμε κιλά, ώστε να έχουμε ή να διατηρήσουμε την καλή μας σιλουέτα!
Ας δούμε λοιπόν κάποιες ωραίες
συμβουλές για μια υγιεινή διατροφή!
1) Αυξήστε την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων!Τα λαχανικά και τα φρούτα αποτελούν τον πιλώνα μιας υγιεινής διατροφής. Περιέχουν πολλές βιταμίνες, μέταλλα και εκατοντάδες ευεργετικές ουσίες που είναι αδύνατον να πάρουμε από συμπληρώματα διατροφής.
Μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ωφελεί την καρδιά, μειώνει την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, κλπ.
Προτιμήστε τα φρέσκα, αλλά αν σας είναι δύσκολο ή δεν υπάρχει η δυνατότητα, καταναλώστε έστω και κατεψυγμένα, μιας και πάλι έχετε να κερδίσετε πολλά!
2) Προσέξτε τον τύπο λιπαρών που καταναλώνετε!Πηγαίντε για τα ...καλά λιπαρά! Αν και καλό είναι να αποφεύγετε να καταναλώνετε λιπαρά, είναι αναπόφευκτο και πολλές φορές κακό. Αυτό που μετράει, είναι το είδος λιπαρών.
Προστιμήστε τα πολυακόρεστα και τα μονοακόρεστα λίπη και αποφύγετε τα κορεσμένα.
Οι πιο ευεργετικές πηγές "καλών λιπαρών" είναι τα φυτά και τα ψάρια. Μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώστε την κακή χοληστερόλη (LDL).
Τα πολυακόρεστα (συμπεριλαμβανομένων και των φυτικών ελαίων και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων) βρίσκονται σε τροφές όπως τα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς, κλπ και τα μονοακόρεστα σε τροφές όπως το αβοκάντο, το ελαιόλαδο, κλπ.
Τα κορεσμένα λίπη βρίσκονται κυρίως σε γαλακτοκομικά προϊόντα και στο κρέας και "γίνονται ακόμα χειρότερα" αν ψηθούν σε καυτό λάδι (τηγανιστούν κοινώς). Τα τηγανητά τείνουν να αυξάνουν την κακή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
3) Προτιμήστε προϊόντα ολικής αλέσεως!Θα πρέπει να προτιμάμε δημητριακά, ψωμί, ρύζι, κλπ ολικής αλέσεως, μιας και συμβάλλουν στο να κάνουμε μια πιο υγιεινή διατροφή. Ο λόγος είναι ότι σε τέτοιου τύπου προϊόντα, δεν αφαιρείται το ππίτουρο και ο φύτρος τους, παρέχοντάς μας περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες, ανόργανα συστατικά, αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά.
Περαιτέρω επεξεργασία που μας δίνει προϊόντα μη-ολικής άλεσης (όπως το άσπρο ψωμί, κλπ), απομακρύνει αυτές τις ουσίες προκαλώντας κύματα αύξησης της ινσουλίνης στο αίμα και των σακχάρων, αύξηση των τριγλυκεριδίων, μείωση της καλής χοληστερόλης (HDL).
Αυτές οι αλλαγές, πέραν του ότι μπορούν να προκαλέσουν καρδιακά προβλήματα και διαβήτη, αυξάνουν τη λαιμαργία και τον κίνδυνο απόκτησης
περιττού βάρους.
4) Αποφύγετε την κατανάλωση ζάχαρης που βρίσκεται κυρίως σε υγρά!Μην καταναλώνετε ή αποφύγετε όσο γίνεται τυχόν ποτά, αναψυκτικά, χυμούς, ενεργειακά ποτά για αθλητές,
τσάι, κλπ, που περιέχουν ζάχαρη.
Τέτοιου τύπου "ζαχαρούχα υγρά", πέραν του ότι δεν είναι ιδιαίτερα υγιεινά, προκαλούν πολλές φορές αύξηση του ορίου κορεσμού της πείνας, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στο να τρώμε περισσότερο!!
Πιο απλά, μας κάνουν να αργούμε ακόμα περισσότερο να καταλάβουμε ότι χορτάσαμε και έτσι τρώμε περισσότερο! Έτσι είναι πολύ πιθανό να βάλουμε κιλά.
Μία έρευνα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ το 2011, έδειξε ότι τέτοιου τύπου υγρά, είναι υπεύθυνα στη μακροπρόθεσμη αύξηση του σωματικού βάρους.
Αλλά και οι 100% φυσικοί χυμοί δεν είναι εντελώς αθώοι. Περιέχουν πολλές θερμίδες και πολλές φορές καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, συμβάλλοντας έτσι στο να παίρνουμε πολλές θερμίδες παραπάνω από αυτές που χρειάζονται για την κάλυψη των αναγκών μας, με ότι συνεπάγεται αυτό...
Οπότε, καταναλώνετε ακόμα και 100% φυσικούς χυμούς με μέτρο!
Διαβάστε στη συνέχεια στο
μέρος 2ο - κολπάκια για υγιεινή διατροφή κάποιες ακόμα συμβουλές για να κάνετε μια πιο
υγιεινή διατροφή.
Πηγή άρθρου: Πανεπιστήμιο Harvard - τομέας υγείας
Διαβάστε στη συνέχεια
Κολπάκια για μια υγιεινή διατροφή! Μέρος 2ο