Ας δούμε λοιπόν κάποιες ακόμα καθημερινές συνήθειες που επηρεάζουν την καλή κατάσταση της σπονδυλικής στήλης.
Τα άβολα υποδήματα:Τα ψηλά τακούνια και τα υποδήματα με εντελώς επίπεδη σόλα (πχ. σαγιονάρες, σανδάλια) θέλουν προσοχή!!
Και στις δύο περιπτώσεις η στάση του σώματός μας κατά το περπάτημα είναι δεν είναι απόλυτα φυσική. Όχι ότι πρέπει να τα καταργήσουμε κιόλας!
Απλά για μεγάλες αποστάσεις καλύτερο είναι να προτιμούμε υποδήματα με πιο άνετη σόλα. Στα άβολα υποδήματα μπορούμε να προσθέσουμε και άνετους πάτους για να βελτιώσουμε την κατάσταση.
Ο εθισμός στην οθόνη:Η τηλεόραση και ο υπολογιστής μπορούν να μας προσφέρουν ατελείωτες ώρες ψυχαγωγίας και ενημέρωσης.
Και εδώ όμως ισχύει το ρητό «παν μέτρον άριστον». Μετά από πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη, συνήθως καταλήγουμε να καθόμαστε με τρόπο που κάμπτεται και καταπονείται η σπονδυλική μας στήλη και ιδιαίτερα η μέση μας.
Προσπαθούμε να αποφύγουμε τις πολλές ώρες προσήλωσης στην οθόνη.
Εάν δεν μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό, καλό είναι τουλάχιστον να κάνουμε κάποια κίνηση (πχ. διατάσεις, μια σύντομη βόλτα) όποτε μας δίνεται η ευκαιρία (πχ. κατά τη διάρκεια των διαφημίσεων).
Το στρες:Όταν είμαστε συνεχώς στρεσαρισμένοι αυτό επιδρά αρνητικά στο σώμα μας.
Οι μύες μας είναι σφιγμένοι και αυτό μπορεί να επιφέρει πόνους κι ενοχλήσεις σε πλάτη και αυχένα χωρίς καν να καταλάβουμε το λόγο!
Εάν αντιληφθούμε συνειδητά ότι μας έχει καταβάλει το άγχος ήδη έχουμε κάνει μια καλή αρχή για να το νικήσουμε!
Και υπάρχουν καθημερινές λύσεις μπορεί να μας χαλαρώσουν πιο πολύ από ότι φανταζόμαστε! Μπορούμε απλά να βγούμε για καφέ με την παρέα μας, να ασχοληθούμε με το χόμπι μας, να διαβάσουμε ένα βιβλίο και γενικά να διαθέσουμε λίγο χρόνο για οτιδήποτε μας αρέσει και μας ηρεμεί.
Ιδιαίτερα αγχολυτικό είναι να ακούμε μουσική, η οποία μειώνει το στρες και χαλαρώνει τους μύες!
Γενικά η καλή διάθεση και η θετική ψυχολογία μας γλιτώνουν από ενοχλήσεις στην σπονδυλική στήλη αλλά και σε όλο μας το σώμα!
Έτσι, σε γενικές γραμμές, φροντίστε να προσέχετε τη σπονδυλική σας στήλη, μιας και πολλές φορές είναι η αρχή του κακού.
Πληθώρα προβλημάτων ξεκινάνε με την καταπόνησή της και πολλές φορές μπορεί να είναι και μόνιμα, οπότε προσοχή!!
Διαβάστε στη συνέχεια
Πως να προσέχουμε τη σπονδυλική μας στήλη. Μέρος 1ο
Πως να προσέχουμε τη σπονδυλική μας στήλη. Μέρος 2ο
Δείτε εδώ τη συνέχεια του άρθρου στο πως να μην κουράζουμε και καταπονούμε τη σπονδυλική μας στήλη και στο τι να προσέχουμε!
Γιατί και πως αναπτύσσονται οι μύες μας;
Γιατι αναπτυσσόμαστε μυικά; Γιατί το σώμα μας ωθεί τους μυς μας να αναπτυχθούν; Πως με το γυμναστήριο αναπτύσσονται οι μυς, τι συμβαίνει;
Υπολογιστής και υγεία: κολπάκια και τι να προσέχετε!
Δείτε τι κολπάκια μπορείτε να ακολουθήσετε, ώστε να αποφύγετε, όσο γίνεται, μελλοντικά προβλήματα υγείας εξαιτίας του υπολογιστή!
Γιατί πιάνομαι μετά τη γυμναστική; Γιατί πονάνε οι μύες;
Μετα από γυμναστική, τις πρώτες κυρίως φορές, πιανόμαστε - πονάνε οι μυς μας! Γιατί συμβαίνει αυτό; Τι συνέβει στον οργανισμό μας; Δείτε!
Τι να φάτε πριν τη γυμναστική!
Πρόκειται να κάνετε γυμναστική και δεν ξέρετε τι να φάτε πιο πριν και πόσο πιο πριν; Δείτε εδώ τι είναι σωστό να κάνουμε πριν τη γυμναστική!