Η ανάγκη για ασύρματη επικοινωνία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας.
Καθημερινά, ολοένα και περισσότερα πράγματα γύρω μας γίνονται με "ασύρματο" τρόπο, χωρίς δηλαδή να απαιτούνται καλώδια ή κάποιο άλλο είδος επαφής.
Από τα ασύρματα και τα κινητά τηλέφωνα μέχρι τα ασύρματα δίκτυα τύπου wifi ή τις ξυριστικές μηχανές τα καλώδια μοιάζουν να έχουν εξαφανιστεί.
Ένα λοιπόν είδος "ασύρματης επικοινωνίας", αν μπορούμε να το πούμε έτσι,
είναι και το RFID. Τι είναι όμως ακριβώς και πως λειτουργεί; Ας δούμε!
Τι είναι η τεχνολογία RFID
Τα αρχικά
RFID προέρχονται από τη φράση "
Radio
Frequency
IDentification", που σημαίνει"ταυτοποίηση μέσω ραδιοσυχνοτήτων".
Πρόκειται για μια τεχνολογία που χρησιμοποιεί ραδικοκύματα για τον εντοπισμό και την ανάγνωση στοιχείων. Στην ουσία είναι κάτι σαν μετεξέλιξη των γνωστών barcodes.
Πως λειτουργεί το RFID
Για να δουλέψει ένα σύστημα RFID χρειάζεται αφενός ένας πομποδέκτης, το γνωστό ταμπελάκι RFID tag, καθώς και μια συσκευή ανάγνωσης για να το διαβάζει.
Ο πομποδέκτης είναι τόσο μικρός που χωράει σε μια μικρή αυτοκόλλητη ετικέτα (ταμπελάκι), σε μια κάρτα ή σε ένα μικρό μπρελόκ και αποτελείται από ένα μικροτσίπ με ενσωματωμένη κεραία για να στέλνει τα δεδομένα στη συσκευή ανάγνωσης.
Η λειτουργία του όλου συστήματος είναι πολύ απλή και βασίζεται κατά κύριο λόγο στην επικοινωνία μεταξύ της ετικέτας και του αναγνώστη.
Για να γίνει αυτό πρέπει η ετικέτα να βρεθεί κοντά στη συσκευή ανάγνωσης. Στην περίπτωση αυτή τα ραδιοκύματα από την ετικέτα (πομποδέκτη) αποστέλλονται και διαβάζονται από τον αναγνώστη.
Στη διαδικασία μπορεί να παρεμβάλλεται κάποιο άλλο σύστημα για την επεξεργασία των δεδομένων που ανταλλάσσονται μεταξύ της ετικέτας και της συσκευής ανάγνωσης.
Που χρησιμοποιείται η τεχνολογία RFID
Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται για μία νέα τεχνολογία, καθώς πρωτοχρησιμοποιήθηκε κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο για τον εντοπισμό των αεροπλάνων.
Φυσικά στα επόμενα χρόνια εξελίχθηκε, και από τον στρατό πέρασε πρώτα σε ερευνητική και μετέπειτα και σε εμπορική εκμετάλλευση.
Στις μέρες μας χρησιμοποιείται σε πάρα πολλές εφαρμογές, από τα σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά καταστήματα με τα γνωστά αντικλεπτικά αυτοκόλλητα, μέχρι τις πιστωτικές ή χρεωστικές μας κάρτες για τις ανέπαφες συναλλαγές μας, τα γκαράζ και τα διόδια.
Για παράδειγμα, στο σούπερ μάρκετ ή το μαγαζί με τα ρούχα ο πομποδέκτης είναι το αυτοκόλλητο ταμπελάκι με τις ραβδώσεις ή το μάυρο πλαστικό με την καρφίτσα και ο αναγνώστης είναι το κάθετο σύστημα που υπάρχει στις πόρτες του καταστήματος.
Αντίστοιχα στις κάρτες των τραπεζών ο πομποδέκτης βρίσκεται μέσα στην κάρτα μας και ο αναγνώστης είναι το POS της επιχείρησης που δέχεται την κάρτα μας ανέπαφα (χωρίς επαφή).
Τέλος, μια άλλη γνωστή χρήση της τεχνολογίας αυτής είναι στο αυτοκίνητο μας. Θα έχετε προσέξει ότι στα διόδια κάποιοι περνούν από ειδικές λωρίδες χωρίς να σταματήσουν.
Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν τοποθετήσει ένα ειδικό αυτοκόλλητο στο παρμπρίζ τους που λειτουργεί με RFID και το οποίο "σκανάρει" το αυτοκίνητο και αναγνωρίζει αν το αυτοκίνητο έχει ενεργή συνδρομή.
Ένα ανάλογο σύστημα χρησιμοποιείται σε διάφορα πάρκινγκ.
Φυσικά οι χρήσεις της τεχνολογίας RFID δεν περιορίζονται μόνο σε αυτές, καθώς τέτοια συστήματα υπάρχουν σε αποθήκες εμπορευμάτων, σε βιβλιοθήκες, στα κινητά τηλέφωνα και αλλού.
Διαβάστε στη συνέχεια
Κίνδυνοι από την τεχνολογία RFID
Τι είναι οι ανέπαφες συναλλαγές
Θα έχετε ακούσει για τις λεγόμενες ανέπαφες συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες; Αλήθεια όμως, περί τίνος πρόκειται και πως ...
Τι είναι χρεωστική κάρτα; Πως λειτουργεί;
Πολλοί από εμάς, έχουμε ήδη στα πορτοφόλια μας χρεωστικές κάρτες... χωρίς καν να το ξέρουμε! Ας δούμε λοιπόν τι είναι και πως λειτουργούν...
Τι είναι το Internet of Things
Τι είναι αυτό το περιβόητο internet of things και που χρησιμεύει; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί απλά και κατανοητά.
Τι είναι το NFC και τι δυνατότητες έχει
Τι είναι η τεχνολογία NFC και τι μπορεί να κάνει ένα κινητό τηλέφωνο που τη διαθέτει; Ας δούμε λοιπόν στο άρθρο που ακολουθεί.