Καθημερινά ακούμε για την
χοληστερίνη και τα προβλήματα που προκαλεί στον οργανισμό μας. Τι είναι όμως στην πραγματικότητα και
τι πρέπει να γνωρίζουμε για αυτήν;
Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές της και από ποιους παράγοντες επηρεάζεται;
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Τι είναι και τι προκαλεί η χοληστερίνη
Η χοληστερίνη ή αλλιώς χοληστερόλη, είναι ένα λιπίδιο το οποίο είναι χρήσιμο για τον οργανισμό μας.
Χωρίζεται σε καλή (HDL) και κακή (LDL), ενώ υπάρχει και η ολική χοληστερόλη.
Η επικίνδυνη είναι η κακή χοληστερόλη η οποία επικάθεται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και προκαλεί μια επικίνδυνη ασθένεια που ονομάζεται αθηροσκλήρωση.
Η αθηροσκλήρωση είναι ουσιαστικά η σκλήρυνση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, δηλαδή των αρτηριών, που μεταφέρουν το οξυγόνο από την καρδιά στο σώμα.
Με απλά λόγια, οι αρτηρίες σκληραίνουν και φράζουν, λόγω της συσσώρευσης λίπους και χοληστερόλης με αποτέλεσμα την μειωμένη ροή του αίματος προς τα διάφορα όργανα του σώματος μας.
Επομένως, υψηλά επίπεδα της ολικής ή της κακής χοληστερόλης αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση που κάποιος έχει χαμηλά επίπεδα της καλής χοληστερόλης, καθώς ο ρόλος της είναι να απομακρύνει την κακή από τον οργανισμό μας.
Επιθυμητές τιμές
Οι επιθυμητές τιμές για τη συγκέντρωση της χοληστερίνης, δηλαδή οι ανώτερες για την ολική και την κακή και η κατώτερη φυσιολογική για την καλή χοληστερόλη, είναι οι ακόλουθες:
» ολική χοληστερόλη: κάτω από 200mg/dl
» κακή (LDL) χοληστερόλη: κάτω από 100mg/dl
» καλή (HDL) χοληστερόλη: πάνω από 40mg/dl
Θυμηθείτε: Για να κάνετε την μέτρηση δεν πρέπει να έχετε φάει τίποτα τις τελευταίες 12 ώρες!
Από ποιους παράγοντες επηρεάζεται η χοληστερίνη
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες από τους οποίους επηρεάζονται τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης στο αίμα μας. Οι κυριότεροι από αυτούς είναι:
1) Η κληρονομικότητα. Έχει αποδειχθεί ότι η χοληστερίνη εξαρτάται από γονίδια. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν προσέχουμε μπορεί να εμφανίσουμε αυξημένη χοληστερόλη αν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια μας.
2) Το φύλλο. Οι γυναίκες γενικά έχουν λιγότερη χοληστερίνη από τους άνδρες καθώς κατά κάποιον τρόπο "προστατεύονται" από την έμμηνο ρύση (περίοδο). Μετά την εμμηνόπαυση η κατάσταση αντιστρέφεται.
3) Η ηλικία. Γενικά όσο μεγαλώνουμε τόσο αυξάνεται η ολική χοληστερίνη μας και για αυτό πρέπει να προσέχουμε.
4) Η διατροφή. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά μπορεί να εκτινάξει την χοληστερίνη ακόμη και σε μικρές ηλικίες και χωρίς άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες.
5) Το σωματικό βάρος. Το βάρος μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Συνήθως τα παχύσαρκα άτομα έχουν υψηλά επίπεδα κακής και χαμηλά επίπεδα καλής χοληστερόλης.
6) Η σωματική άσκηση. Ειδικά οι αερόβιες δραστηριότητες ρυθμίζουν ικανοποιητικά τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα μας.
7) Κάποια φάρμακα. Υπάρχουν διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως για παράδειγμα τα στεροειδή, τα οποία ανεβάζουν την κακή και μειώνουν την καλή χοληστερόλη.
8) Διάφορες ασθένειες. Ορισμένες ασθένειες, όπως λ.χ. ο υποθυρεοειδισμός ή κάποιες παθήσεις των νεφρών ή του συκωτιού αυξάνουν την χοληστερίνη.
Πως να αυξήσετε την καλή χοληστερόλη
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη ρύθμιση της χοληστερίνης είναι η αύξηση της καλής (HDL) χοληστερόλης. Για να γίνει αυτό πρέπει να ακολουθήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής ο οποίος θα περιλαμβάνει:
Σωστό και ισορροπημένο διατροφικό πλάνο, διατήρηση σωματικού βάρους, τουλάχιστον μισή ώρα αερόβιας άσκησης ημερησίως και άμεση διακοπή του καπνίσματος.
Επίσης μπορείτε να πάρετε και φάρμακα για την χοληστερίνη τα οποία θα σας υποδείξει ο γιατρός που σας παρακολουθεί.
Ακολουθήστε αυτές τις απλές συμβουλές και πείτε "αντίο χοληστερίνη"!
Διαβάστε στη συνέχεια
Τι είναι η ομοκυστεΐνη
Οι παγίδες της υγιεινής διατροφής
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσες παγίδες κρύβει η σύγχρονη υγιεινή διατροφή; Μάλλον είναι περισσότερες από ότι φανταζόμαστε! Ας δούμε τις πιο τρανταχτές...