coolweb


Τι πρέπει να γνωρίζω για τη χοληστερίνη

Τι είναι η χοληστερόλη ή χοληστερίνη

Διαβάστηκε: 4.050 φορές
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την χοληστερίνη, τι προκαλεί στον οργανισμό μας και από ποιους παράγοντες επηρεάζεται; Ας δούμε απλά και κατανοητά στο άρθρο που ακολουθεί.
Καθημερινά ακούμε για την χοληστερίνη και τα προβλήματα που προκαλεί στον οργανισμό μας. Τι είναι όμως στην πραγματικότητα και τι πρέπει να γνωρίζουμε για αυτήν;

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές της και από ποιους παράγοντες επηρεάζεται;

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Τι είναι και τι προκαλεί η χοληστερίνη

Η χοληστερίνη ή αλλιώς χοληστερόλη, είναι ένα λιπίδιο το οποίο είναι χρήσιμο για τον οργανισμό μας.

Χωρίζεται σε καλή (HDL) και κακή (LDL), ενώ υπάρχει και η ολική χοληστερόλη.

πως λειτουργεί η καλή και η κακή χοληστερόλη
Η επικίνδυνη είναι η κακή χοληστερόλη η οποία επικάθεται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και προκαλεί μια επικίνδυνη ασθένεια που ονομάζεται αθηροσκλήρωση.

Η αθηροσκλήρωση είναι ουσιαστικά η σκλήρυνση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, δηλαδή των αρτηριών, που μεταφέρουν το οξυγόνο από την καρδιά στο σώμα.

Με απλά λόγια, οι αρτηρίες σκληραίνουν και φράζουν, λόγω της συσσώρευσης λίπους και χοληστερόλης με αποτέλεσμα την μειωμένη ροή του αίματος προς τα διάφορα όργανα του σώματος μας.

αρτηρία με αθηροσκλήρωση
Επομένως, υψηλά επίπεδα της ολικής ή της κακής χοληστερόλης αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση που κάποιος έχει χαμηλά επίπεδα της καλής χοληστερόλης, καθώς ο ρόλος της είναι να απομακρύνει την κακή από τον οργανισμό μας.

Επιθυμητές τιμές

Οι επιθυμητές τιμές για τη συγκέντρωση της χοληστερίνης, δηλαδή οι ανώτερες για την ολική και την κακή και η κατώτερη φυσιολογική για την καλή χοληστερόλη, είναι οι ακόλουθες:

» ολική χοληστερόλη: κάτω από 200mg/dl

» κακή (LDL) χοληστερόλη: κάτω από 100mg/dl

» καλή (HDL) χοληστερόλη: πάνω από 40mg/dl

Θυμηθείτε: Για να κάνετε την μέτρηση δεν πρέπει να έχετε φάει τίποτα τις τελευταίες 12 ώρες!Από ποιους παράγοντες επηρεάζεται η χοληστερίνη

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες από τους οποίους επηρεάζονται τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης στο αίμα μας. Οι κυριότεροι από αυτούς είναι:

1) Η κληρονομικότητα. Έχει αποδειχθεί ότι η χοληστερίνη εξαρτάται από γονίδια. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν προσέχουμε μπορεί να εμφανίσουμε αυξημένη χοληστερόλη αν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια μας.

2) Το φύλλο. Οι γυναίκες γενικά έχουν λιγότερη χοληστερίνη από τους άνδρες καθώς κατά κάποιον τρόπο "προστατεύονται" από την έμμηνο ρύση (περίοδο). Μετά την εμμηνόπαυση η κατάσταση αντιστρέφεται.

3) Η ηλικία. Γενικά όσο μεγαλώνουμε τόσο αυξάνεται η ολική χοληστερίνη μας και για αυτό πρέπει να προσέχουμε.

4) Η διατροφή. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά μπορεί να εκτινάξει την χοληστερίνη ακόμη και σε μικρές ηλικίες και χωρίς άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες.

5) Το σωματικό βάρος. Το βάρος μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Συνήθως τα παχύσαρκα άτομα έχουν υψηλά επίπεδα κακής και χαμηλά επίπεδα καλής χοληστερόλης.

χάστε βάρος αν έχετε χοληστερίνη
6) Η σωματική άσκηση. Ειδικά οι αερόβιες δραστηριότητες ρυθμίζουν ικανοποιητικά τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα μας.

7) Κάποια φάρμακα. Υπάρχουν διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως για παράδειγμα τα στεροειδή, τα οποία ανεβάζουν την κακή και μειώνουν την καλή χοληστερόλη.

8) Διάφορες ασθένειες. Ορισμένες ασθένειες, όπως λ.χ. ο υποθυρεοειδισμός ή κάποιες παθήσεις των νεφρών ή του συκωτιού αυξάνουν την χοληστερίνη.

Πως να αυξήσετε την καλή χοληστερόλη

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη ρύθμιση της χοληστερίνης είναι η αύξηση της καλής (HDL) χοληστερόλης. Για να γίνει αυτό πρέπει να ακολουθήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής ο οποίος θα περιλαμβάνει:

Σωστό και ισορροπημένο διατροφικό πλάνο, διατήρηση σωματικού βάρους, τουλάχιστον μισή ώρα αερόβιας άσκησης ημερησίως και άμεση διακοπή του καπνίσματος.

ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής για να απαλλαγείτε από την χοληστερίνη
Επίσης μπορείτε να πάρετε και φάρμακα για την χοληστερίνη τα οποία θα σας υποδείξει ο γιατρός που σας παρακολουθεί.

Ακολουθήστε αυτές τις απλές συμβουλές και πείτε "αντίο χοληστερίνη"!

Διαβάστε στη συνέχεια Τι είναι η ομοκυστεΐνη


Σχετικά άρθρα

Τι είναι παχυσαρκία, πως δημιουργείται & ποια η αντιμετώπιση
παχυσαρκία επικίνδυνη ασθένεια
Παχυσαρκία: μία σύγχρονη επικίνδυνη ασθένεια. Τι είναι όμως; Πως δημιουργείται και ποια η αντιμετώπισή της; Δείτε όλα τα σχετικά με την παχυσαρκία εδώ!
Συμβουλές για μια υγιεινή διατροφή! Μέρος 1ο
υγιεινή διατροφή
Δείτε σε αυτό το άρθρο μερικές ωραίες συμβουλές και κάποια κολπάκια για το πως να κάνετε μια πιο υγιεινή διατροφή, θα σας βοηθήσει αρκετά!
Κολπάκια για μια υγιεινή διατροφή! Μέρος 2ο
διατροφή
Δείτε στη συνέχεια του άρθρου μας κάποια ακόμα κολπάκια ώστε να μπορέσετε να κάνετε μια πιο υγιεινή διατροφή. Ας συνεχίσουμε λοιπόν!
Οι παγίδες της υγιεινής διατροφής
υγεινες τροφές που παχαίνουν
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσες παγίδες κρύβει η σύγχρονη υγιεινή διατροφή; Μάλλον είναι περισσότερες από ότι φανταζόμαστε! Ας δούμε τις πιο τρανταχτές...
Τι είναι ο δείκτης μάζας σώματος (BMI) και πως υπολογίζεται;
υπολογισμός BMI
Τι είναι ο δείκτης μάζας σώματος, το περιβόητο BMI, τι μας δείχνει ακριβώς και πως μπορούμε να το υπολογίσουμε; Ας δούμε απλά και κατανοητά.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Τι πρέπει να γνωρίζω για τη χοληστερίνη
Kατηγορία: Υγεία
Tags: χοληστερίνηαίμαλίποςβάροςκιλάδιατροφήασθένειαπροβλήματα υγείας
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Ναυτία: αντιμετώπιση και πως να την αποφύγουμε!
ναυτία
Αλήθεια, τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε τη ναυτία ή να την αποφύγουμε όσο γίνεται; Ας δούμε εδώ απλά και κατανοητά!

Γιατί βουλώνει η μύτη μας;
Ρινική συμφόρηση
Δεν υπάρχει πιο ενοχλητικό πράγμα από μια βουλωμένη μύτη. Δεν συμφωνείτε; Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ας δούμε απλά και κατανοητά.

Πως να προλάβετε ένα κρυολόγημα ώστε να μην αρρωστήσετε!
κρυολόγημα
Το νιώθετε ότι πάτε να αρρωστήσετε και πιστεύετε ότι... είστε καταδικασμένοι να κρεβατωθείτε; Κι όμως, υπάρχει ελπίδα! Δείτε τι να κάνετε!

Τι είναι η μυωπία; Τι συμβαίνει στο μάτι;
μυωπία
Γιατί έχουμε μυωπία; Τι γίνεται στο μάτι μας και δημιουργείται αυτό το φαινόμενο; Τι συμβαίνει ακριβώς στην κόρη και στον αμφιβληστροειδή χιτώνα;

Γιατί παθαίνουμε ναυτία; Ποιά η αιτία;
ναυτία αιτία
Σίγουρα πολλοί από εμάς, λίγο πολύ, έχουμε πάθει ναυτία. Πρόκειται για μία απαίσια κατάσταση. Τι συμβαίνει όμως και ο οργανισμός μας αντιδράει έτσι;

Τι είναι η νόσος των Λεγεωνάριων;
Νόσος των κλιματιστικών
Τι είναι η νόσος των Λεγεωνάριων και τι σχέση έχει με τα κλιματιστικά; Πως κολλάει και τι συμπτώματα έχει; Όλες οι απαντήσεις στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι η μαστογραφία; Όλες οι πληροφορίες!
μαστογραφία
Αλήθεια, τι ακριβώς είναι η μαστογραφία; Πως - γιατί την κάνουμε και τι καταφέρνουμε με αυτήν; Τι σχέση έχει ο καρκίνος του μαστού; Δείτε!

Τι είναι ο ιός και πως λειτουργεί στο σώμα μας;
ιός
Τι είναι ο καταραμμένος ιός που κολλήσαμε και πως λειτουργεί λοιπόν; Τι κάνει στο σώμα μας, τι σκοπό εξυπηρετεί και πως αναπαράγεται; Ας δούμε!

Σεξουαλική ζωή, γονιμότητα και κύηση στη νόσο του Crohn
Τι είναι η νόσος του Crohn
Πως επηρεάζεται η σεξουαλική ζωή των ατόμων που πάσχουν από τη νόσο του Chron; Πόσο ασφαλή είναι τα φαρμακευτικά σκευάσματα; Δείτε!

Το κρύο μας αρρωσταίνει; Δείτε έχει ενδιαφέρον!
Το κρύο σε αρρωσταίνει
Τελικά είναι μύθος η αλήθεια ότι το κρύο μας κάνει ευάλωτους σε ασθένειες; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί απλά και κατανοητά.

Τι είναι η ομοκυστεΐνη
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ομοκυστεΐνη
Τι είναι η ομοκυστεΐνη και τι γίνεται όταν αυξηθούν τα επίπεδα της; Πως μπορούμε να την ρυθμίσουμε; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι το Αλτσχάιμερ και τι συμπτώματα έχει
Τι είναι Αλτσχάιμερ - συμπτώματα
Τι είναι η νόσος ΑΛτσχάιμερ και ποια τα συμπτώματα της; Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ