coolweb
Αξίζει: δείτε τα καλύτερα ελληνικά eshop παπουτσιών: επώνυμα και φθηνά παπούτσια σε μεγάλη ποικιλία τώρα και σε μεγάλες εκπτώσεις!

Διαφορές μεταξύ Ορθόδοξων και Καθολικών

Ο Πάπας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Διαβάστηκε: 54.304 φορές
Αλήθεια ποιες είναι διαφορές μεταξύ των Ορθόδοξων Χριστιανών και των Καθολικών; Τι χωρίζει τους μεν από τους δε και ποια είναι τα κοινά τους; Ας δούμε.
Οι δύο Εκκλησίες ήταν ενωμένες ως το έτος 1054 όταν χωρίστηκαν οριστικά. Το Μεγάλο Σχίσμα ήταν αυτό που διαίρεσε το Χριστιανισμό στην Ανατολική Ορθοδοξία και στο Δυτικό Καθολικισμό.

ΧριστιανισμόςΌπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς, αυτό δεν έγινε από τη μια στιγμή στην άλλη.

Στην πραγματικότητα προηγήθηκε μια παρατεταμένη περίοδος απομάκρυνσης και αποξένωσης των δύο Εκκλησιών η οποία μοιραία οδήγησε στην οριστική ρήξη και τελικά στην απόσχιση των δύο Εκκλησιών.

Ποιες είναι όμως οι διαφορές και ποιες οι ομοιότητες μεταξύ της Ορθοδοξίας και του Καθολικισμού; Θα επιχειρήσουμε να αναφέρουμε τις πιο σημαντικές.


Διαφορές μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών

Οι δύο σημαντικότερες διαφορές των δύο Εκκλησιών είναι οι εξής:

1. Στην Ορθοδοξία, το Σύμβολο της Πίστεως (το γνωστό μας "Πιστεύω") αναφέρει ότι το Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται μόνο εκ του Πατρός.

Και εις το Πνεύμα το άγιον, το κύριον, το ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον...


Αντίθετα στον Καθολικισμό, στο "Πιστεύω" έχει προστεθεί ότι το Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται και εκ του Υιού (Filióque), κάτι το οποίο αντιτίθεται στα λόγια του Ευαγγελίου και στις πρώτες Οικουμενικές Συνόδους.

Et in Spíritum Sanctum, Dóminum et vivificántem: qui ex Patre Filióque procédit...


2. Η δεύτερη σημαντική διαφορά έχει να κάνει με το Αλάθητο ή Πρωτείο του Πάπα.

Οι μεν Ορθόδοξοι πιστεύουν ότι μόνο οι Άγιοι Απόστολοι είχαν αυτό το Πρωτείο, ήταν δηλαδή αλάθητοι, γιατί φωτίστηκαν από το Άγιο Πνεύμα.

Το Βατικανό
Οι δε Καθολικοί αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του Επισκόπου της Ρώμης ένα Πρωτείο το οποίο ωστόσο το χαρακτηρίζουν ως Πρωτείο αγάπης και όχι ως εξουσίας ή κυριαρχίας πάνω στην Εκκλησία.

Άλλες διαφορές έχουν να κάνουν με τα Ιερά Μυστήρια, την αγαμία του κλήρου, την εξωτερική διαφορά στο σημείο του σταυρού, τη νηστεία, την σύλληψη της Θεοτόκου, το εορτολόγιο κλπ.

Η ΒάπτησιςΓια παράδειγμα κατά το μυστήριο της Βάπτισης, οι Καθολικοί δεν βουτάνε ολόκληρο το βρέφος μέσα στο νερό, αλλά απλώς το ραντίζουν.

Αντίθετα οι Ορθόδοξοι βουτάνε ολόκληρο το μωρό μέσα στην κολυμπήθρα εκτός αν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας οπότε κάνουν το λεγόμενο αεροβάπτισμα.

Έτσι κι αλλιώς η λέξη βαφτίζω ετυμολογικά προέρχεται από το εμβαπτίζω που σημαίνει βυθίζω κάτι μέσα σε υγρό, βουτώ.

Κοινά στοιχεία των δύο Εκκλησιών

Είδαμε, λοιπόν, ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές οι οποίες είναι διασπαστικές και άλλες, ίσως λιγότερο σημαντικές, οι οποίες μπορεί να πει κανείς ότι οφείλονται στην πολυφωνία απόψεων.

Εκτός όμως από τις διαφορές μεταξύ των Ορθοδόξων και των Καθολικών υπάρχουν φυσικά και πολλές ομοιότητες καθώς και οι μεν και οι δε είναι Χριστιανοί.

Ο Θεός, ο Χριστός, το Άγιο Πνεύμα, η Παναγία, τα μυστήρια, η Αγία Γραφή και οι Άγιοι Απόστολοι είναι κοινοί και στις δύο εκκλησίες.

Επίσης με το βάπτισμα (έστω κι αν γίνεται διαφορετικά) γίνεται κανείς Χριστιανός και όχι Ορθόδοξος ή Καθολικός.

Επομένως ίσως θα έπρεπε να εστιάσουμε περισσότερο σε αυτά που ενώνουν τις δύο Εκκλησίες και όχι σε αυτά που τις χωρίζουν.

Μόνο με αυτό τον τρόπο ίσως οι δυο Εκκλησίες να ενωθούν κάποτε.

Διαβάστε στη συνέχεια Πότε δεν γίνονται γάμοιΓραφτείτε στο newsletter !
Tο email σας:
Θα λαμβάνετε κάθε μήνα τα πιο φρέσκα του coolweb. Μπορείτε να ξεγραφτείτε όποτε επιθυμείτε.


Σχετικά άρθρα ή βίντεο

Ψυχοσάββατα 2018: Πόσα και ποια είναι;
Ψυχοσάββατα 2016 ημερομηνίες
Αλήθεια πόσα είναι τα ψυχοσάββατα σύμφωνα με την ελληνορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση και πότε πέφτουν; Γιατί τα τελούμε; Ας δούμε!
Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου (Μέρος 2ο)
Ευαγγελισμός Θεοτόκου
Τι γιορτάζει η εκκλησία μας στις 25 Μαρτίου; Ποια είναι η μεγάλη γιορτή της ημέρας αυτής; Ας δούμε εδώ το μέρος 2ο του άρθρου αυτού.
Τι γιορτάζουμε τον Δεκαπενταύγουστο
Τι γιορτάζουμε τον 15αύγουστο
Ποια είναι η μεγάλη γιορτή της εκκλησίας μας στις 15 Αυγούστου; Τι γιορτάζουμε ακριβώς; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.
Άγιος Βασίλης: τι γιορτάζουμε; Από που προήρθε;
Άγιος Βασίλης
Δείτε εδώ πληροφορίες για τον Άγιο Βασίλη (ή Santa Claus). Πως έφτασε στη μορφή που τον ξέρουμε σήμερα και τι σχέση έχει με το Χριστιανισμό;
Γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά το Πάσχα;
κόκκινα αυγά
Το Πάσχα, όλοι μας βάφουμε κόκκινα αυγά και τα τσουγκράμε. Αλήθεια, γιατί το κάνουμε, ξέρετε; Πως προήλθε το έθιμο αυτό και ποια η ουσία του;

Σχόλια

ανωνυμος ▾
  (στις 17-03-2016)
μου εδωσε καλη βοηθεια
  (στις 19-03-2016)
Nice! :)
Νίκος ▾
  (στις 10-08-2016)
Όταν ο Ιησούς Χριστός βαπτίστικε, ο Ιωάννης Βαπτιστής του έριξε νερό στο κεφάλι, δεν βούτηξε στον ποταμό. Το πιστεύω είναι το ίδιο και στην ορθόδοξη και στην καθολική εκκλησία. Η αγία τριάδα είναι μια. Επίσης στην καθολική εκκλησία η θεία ευχατιστία γίνεται κανονικά με σώμα και αίμα χριστού, οι πιστοί όμως κοινονούν με το σώμα του κυρίου.
γιωργος ▾
  (στις 22-02-2017)
καμια ενωση με τους αιρετικους, ναι που το ξερεις εσυ αδερφε πως εγινε η βαπτιση του κυριου βγαζζεις συμπερασματα με αυτα που βλεπεις στα εργα που τα εχουν γραψει καθολικοι σεναριογραφοι, ακομα και ετσι να βαπτιστικε ο Κυριος ο ιδιος εδωσε παραγγελια στους μαθητες του να βαπτιζουν και οχι να ραντιζουν , οι εντολες του Κυριου ισχυουν και οχι τα σεναρια του φρανκο τζεφερελι
Γιαννης ▾
  (στις 17-04-2017)
Επρεπε να καθιερωθει , ναβαφτιζεται ο ανθρωπος οταν ενηληκιωνεται , και οχι ...τοτε που δεν καταλαβαινει.Εμενα δεν με ρωτησανε , αν θελω να βαφτιστω , με βουτηξανε στην κολυμπιθρα βιαια .Εγω , αν με ρωτουσαν τωρ , θα τους απαντουσα : ΟΧΙ ...χιλιες φορες ΟΧΙ.Δεν πιστευω σε καμμια θρησκεια.Πιστευω μονο στον ανθρωπο ...και μονο στον ανθρωπο ! !! !!!
Ροζαλία ▾
  (στις 07-10-2017)
Πολύ μονόπλευρο το όλο κείμενο.
Δεν στέκεται μόνο στις διάφορες Αλλά προσπαθεί να επισημάνει ποιο είναι το ”σωστό”Απο την στιγμή που οι απόψεις διίστανται και που υπάρχουν και καθολικοί και ορθόδοξοι (στην ιστοσελίδα) δεν πιστεύω πως θα έπρεπε να παίρνει θέση και να γίνεται δογματικό.
Νίκος ▾
  (στις 14-01-2018)
Μπορεί να απαντήσει ένας καθολικός στην απλή αυτή ερώτηση; Αφού πιστεύουν στο ευαγγέλιο και στον Ιησού Χριστό ως τον μόνο αληθινό Θεό και Υιό Του Θεού και στο Άγιο Πνεύμα, και βεβαίως στην αιώνια αλήθεια των λόγων του Χριστού,που αναφέρει ότι το Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται από τον Πατέρα,πώς αυτοί (οι καθολικοί) λένε ότι εκπορεύεται και από τον Υιό; Δηλαδή ο Χριστός λέει ψέματα και αυτοί λένε την αλήθεια; Ή δεν γνωρίζει ο Χριστός και γνωρίζουν αυτοί;
Όνομα:


Σχόλιο:γράψτε τα 4 γράμματα που βλέπετε στην εικόνα:

ΘΕΡΜΗ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ
Να γράφετε με Ελληνικά και όχι με greeklish.
Σχόλια με greeklish, ορθογραφικά λάθη ή κεφαλαία, πιθανόν να διαγράφονται.
Όμορφα και πολιτισμένα, ευχαριστούμε για την κατανόηση.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Διαφορές μεταξύ Ορθόδοξων και Καθολικών
Kατηγορία: Πολιτισμός
Tags: εκκλησίαχριστιανισμόςΟρθόδοξοιΚαθολικοίδιαφορέςθρησκεία
Έχει 7 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Το Μεγάλο Σινικό Τείχος: ιστορία και πληροφορίες
Μεγάλο Σινικό Τείχος
Ένα τεράστειο έργο - θαύμα: το Μεγάλο Σινικό Τείχος στην Κίνα. Δείτε εδώ την ιστορία του και διάφορες εντυπωσιακές πληροφορίες!

Η εντυπωσιακή πραγματική ιστορία με το ακέφαλο κοτόπουλο!
ακέφαλο κοτόπουλο
Το ξέρατε ότι υπήρξε κοτόπουλο χωρίς κεφάλι; Δεν είναι μύθος, είναι πραγματικότητα! Διαβάστε εδώ όλη την υπέροχη ιστορία του Μάικ!

Γιατί χτίστηκε το Στόουνχετζ και από ποιόν;
Στόουνχετζ (Stonehedge)
Στόουνχετζ - Αγγλία. Τι είναι αυτό το περιβόητο μνημείο; Γιατί χτίστηκε και από ποιόν; Ας δούμε την ιστορία του και όλες τις σχετικές πληροφορίες

Πώς εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι;
εξαφάνιση δεινοσαύρων
Οι δεινόσαυροι εδώ και πολλά χρόνια, ανήκουν πλέον στο παρελθόν, μας άφησαν χρόνια... Αλήθεια, τι συνέβη; Πως εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι; Δείτε!

Πως δημιουργήθηκαν τα φανάρια στους δρόμους; Ποιά η ιστορία τους;
φανάρια στους δρόμους
Δείτε εδώ πως επινοήθηκαν - δημιουργήθηκαν, γιατί έχουν τέτοια χρώματα αυτά που ζούμε σχεδόν όλοι μας καθημερινά: τα φανάρια στους δρόμους!

Γιατί και πως δημιουργήθηκαν τα χρήματα;
χρήματα και λεφτά
Αλήθεια, γιατί υπάρχουν τα χρήματα - λεφτά; Γιατί δημιουργήθηκε το χρήμα και δεν δημιουργήθηκε κάτι άλλο ως μέσω συναλλαγών; Ας δούμε!

Ποιοι εφευρέτες σκοτώθηκαν από τις ίδιες τις εφευρέσεις τους;!
εφευρέτες - εφευρέσεις
Οτιδήποτε απολαμβάνουμε σήμερα, αποτελεί μία εφεύρεση κάποιου. Μερικοί όμως εφευρέτες δεν στάθηκαν τυχεροί... Ας δούμε κάποιους από αυτούς!

Ποια τα θαύματα του κόσμου; Μέρος 1ο
θαύματα
Ποια τα θαύματα του κόσμου; Δείτε εδώ αναφορικά σε λίστες, συγκεντρωμένα όλα τα θαυματα του κόσμου. Θαύματα αρχαιότητας, μεσαιωνικά και σύγχρονα.

Τι ήταν η κασέτα; Όλες οι πληροφορίες για την ιστορία της
κασέτα
Πολλοί από εμάς προλάβαμε την τεχνολογία της κασέτας! Μια τεχνολογία αρκετά «ρομαντική» για όσους θυμούνται! Δείτε εδώ τις πληροφορίες και την ιστορία της!

Ποια τα θαύματα του κόσμου; Μέρος 2ο
θαύματα
Δείτε εδώ το 2ο μέρος των θαυμάτων του κόσμου, αναφορικά, συγκεντρωμένα σε λίστες. Θαύματα σύγχρονα, βιομηχανικά, κατασκευαστικά, κλπ

Ποια είναι η ιστορία του Internet;
ιστορία internet
Όλοι μας σερφάρουμε, chatάρουμε, κλπ κλπ... Αλήθεια, πως φτάσαμε ως εδώ και τα έχουμε όλα στην οθόνη μας; Διαβάστε την ιστορία του Internet!

Τι είναι ο μηχανισμός των Αντικυθήρων
Τι είναι ο αστρολάβος των Αντικυθήρων
Τι ήταν ο μηχανισμός των Αντικυθήρων και που χρησίμευε; Ήταν στα αλήθεια κάποιας μορφής υπολογιστής της αρχαιότητας; Ας δούμε!
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ▾
Tα πιο φρέσκα του coolweb... απευθείας στο email σας 1 φορά το μήνα!

Το email σας:Σημείωση: μπορείτε να ξεγραφτείτε όποτε επιθυμείτε
Όλα τα παπούτσια online


ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.
αστεία και παράξενα Το Otherside.gr παρουσιάζει καθημερινά παράξενα & αστεία απ' όλο τον κόσμο, καθώς και άλλα θέματα για να περνάει ευχάριστα η ώρα.
online shopping Στο online-shopping.gr θα βρείτε συγκεντρωμένα τα καλύτερα ελληνικά e-shops από τα οποία μπορείτε να κάνετε τις online αγορές σας.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ