coolweb


Γιατί το αίμα μας είναι κόκκινο;

αίμα κόκκινο

Διαβάστηκε: 30.740 φορές
Αλήθεια, γιατί το ανθρώπινο αίμα έχει κόκκινο χρώμα; Σκεφτήκατε ποτέ; Ας δώσουμε λοιπόν απάντηση σε αυτό το ωραίο ερώτημα, δείτε εδώ.
Το αίμα κυκλοφορεί μέσα από τις αρτηρίες, τις φλέβες και τα τριχοειδή αγγεία. Περιέχει και μεταφέρει διάφορα "υλικά" και κύτταρα, χρήσιμα για διάφορα σημεία του σώματός μας, το καθένα με τις δικές του ιδιότητες και ιδιαιτερότητες.

πλάσμα αίμαΤο κύριο συστατικό του αίματος, σε περιεκτικότητα λίγο περισσότερο από το μισό, είναι το πλάσμα.

Αυτό αποτελεί το υγρό στοιχείο του αίματός μας.

Το πλάσμα είναι μία ουσία ελαφρώς κίτρινη, πυκνότερη από το νερό, επειδή αποτελείται από πολλές πολλές ουσίες, σε σχέση με το υπόλοιπο αίμα. Ενδεικτικά αποτελείται από πρωτείνες, αντισώματα, υδατάνθρακες, άλατα, κλπ.

Το αίμα περιέχει κάποια κύτταρα που λέγονται αιμοσφαίρια. Υπάρχουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια και διάφοροι τύποι λευκών αιμοσφαιρίων.

ερυθρά αιμοσφαίρια

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια, είναι υπεύθυνα να παίρνουν το οξυγόνο από τους πνεύμονες και να το εναποθέτουν σε κύτταρα όλου του σώματος, κατά την κυκλοφορία τους σε αυτό, μέσω του αίματος. Αντίστοιχα παίρνουν το διοξείδιο του άνθρακα από τα κύτταρα του σώματός μας και το αποβάλλουν μέσω των πνευμόνων.


Ένα μέσο ανθρώπινο σώμα, κατά μέσο όρο, περιέχει περίπου 35 τρισεκατομμύρια τέτοια. Αυτά λοιπόν(τα ερυθρά), είναι αναμιγμένα με το αίμα και είναι το μέσο παραγωγής της ουσίας που ευθύνεται για το κόκκινο χρώμα του αίματος.

Καθώς τα ερυθρά αιμοσφαίρια "ωριμάζουν" ας το πούμε, παράγουν όλο και περισσότερη αιμοσφαιρίνη.

Αυτή, είναι μία χρωστική κόκκινη ουσία που περιέχει σίδηρο αναμιγμένο με πρωτεΐνη.

H αιμοσφαιρίνη που παράγεται λοιπόν, ας το πούμε απλά είναι συστατικό που μένει προσκολλημένο στα ερυθρά αιμοσφαίρια και γι’ αυτό αυτά φαίνονται κόκκινα.

αιμοσφαιρίνη

Έτσι αυτή η αιμοσφαιρίνη που παράγεται, "κοκκινίζει" τα ερυθρά αιμοσφαίρια, και αυτά, συνδυαστικά με το πλάσμα, στο σύνολο της ανάμιξης, αποδίδουν ένα κόκκινο χρώμα στο αίμα μας!

Γι’ αυτό λοιπόν το αίμα μας έχει χρώμα κόκκινο!

Έτσι πληροφοριακά, τα ερυθρά αιμοσφαίρια έχουν κατά μέσο όρο ζωής, τέσσερις μήνες, όπου και μετά αντικαθίστανται με καινούρια.

Διαβάστε στη συνέχεια Γιατί λιποθυμάμε; Τι προκαλεί συνήθως την ξαφνική λιποθυμία;Σχόλια

αρης ▾
  (στις 14-03-2011)
Πολύ καλό
  (στις 14-03-2011)
Να ’σαι καλά Άρη :)
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Γιατί το αίμα μας είναι κόκκινο;
Kατηγορία: Άνθρωπος
Tags: αίμακόκκινοαιμοσφαίριαπλάσμααιμοσφαιρίνηοξυγόνοσώμα
Έχει 2 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Γιατί λιποθυμάμε; Τι προκαλεί συνήθως την ξαφνική λιποθυμία;
λιποθυμία
Γιατί εμείς οι άνθρωποι λιποθυμάμε; Τι συμβαίνει και κάνει ο οργανισμός μας shut down;! Τι προκαλεί το φαινόμενο της λιποθυμίας; Ας δούμε λοιπόν!

Γιατί φτερνιζόμαστε; Ποιά η αιτία;
φτέρνισμα
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί φτερνιζόμαστε; Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας και αντιδράει έτσι και ποια η αιτία; Ας δούμε λοιπόν απλά και κατανοητά!

Γιατί βουλώνουν τα αυτιά μας;!
αυτιά βουλώνουν
Το παθαίνουμε όλοι μας: είτε κατά την απογείωση του αεροπλάνου, είτε κατά τη βόλτα μας με το αμάξι, κλπ, βουλώνουν τα αυτιά μας! Γιατί όμως;

Τι είναι το μήλο του Αδάμ και γιατί λέγεται έτσι;
το μήλο του Αδάμ
Πίσω από το καρύδι στο λαιμό, γνωστό και ως "μήλο του Αδάμ", κρύβεται ένας πολύπλοκος μηχανισμός με απίστευτες λειτουργίες. Τι είναι, πως δημιουργείται και γιατί λέγεται έτσι;

Γιατί οι άντρες έχουν ρώγες;
Γιατί οι άντρες έχουν θηλές
Εκτός από τις γυναίκες, ρώγες έχουν και οι άντρες αν και φαινομενικά δεν τις χρειάζονται. Τότε γιατί τις έχουν; Για να δούμε…

Τι είναι ο ιδρώτας και γιατί ιδρώνουμε;
ιδρώτας
Αλήθεια... τι είναι ο ιδρώτας; Γιατί ιδρώνουμε όταν είμαστε κάτω υπό πίεση ή όταν είμαστε σε ζεστό περιβάλλον; Ας δούμε λοιπόν!

Πως επηρεάζει η καφεΐνη του καφέ και γινόμαστε εξαρτημένοι;
καφές εξάρτηση
Πως επηρεάζει ο καφές τον οργανισμό μας; Πως η καφεΐνη προκαλεί εξάρτηση; Τι συμβαίνει με την αδρεναλίνη και πως επηρεάζεται η διάθεσή μας;

Που κάνει καλό το γέλιο;
χαμόγελο
Γελάμε όλοι μας λίγο πολύ, καθημερινά. Το γέλιο λένε είναι ζωή και φυσικά, όχι άδικα! Διαβάστε σε αυτό το άρθρο πόσο καλό μας κάνει, θα εκπλαγείτε!

Πως να βελτιώσετε τη μνήμη σας!
μνήμη
Έχετε θέμα με τη μνήμη; Ας δούμε σε αυτό το άρθρο μερικά κολπάκια που μπορείτε να κάνετε ώστε να βελτιώσετε τη μνήμη σας και να θυμάστε καλύτερα

Γιατί τα κόπρανα είναι καφέ; Ξέρετε;
Γιατί τα κόπρανα έχουν καφέ χρώμα
Αλήθεια γιατί τα κόπρανα μας έχουν κατά κανόνα καφέ χρώμα; Που οφείλεται αυτό; Ας δούμε απλά και κατανοητά!

Ποια στιγμή της ημέρας είμαστε ψηλότεροι;
παιδί μετράει το ύψος του
Αν μέχρι σήμερα πιστεύατε ότι το ύψος μας παραμένει σταθερό κατά την διάρκεια της ημέρας γελιέστε! Το ύψος μας μεταβάλλεται συνέχεια! Πως; Ας δούμε!

Γιατί το πιπέρι προκαλεί φτέρνισμα;
πιπέρι φτέρνισμα
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί όταν εισπνέουμε από τη μύτη πιπέρι, μας προκαλεί φτέρνισμα; Τι συμβαίνει και φτερνιζόμαστε; Ας δούμε λοιπόν!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ