coolweb


Τι είναι το μήλο του Αδάμ και γιατί λέγεται έτσι;

το μήλο του Αδάμ

Διαβάστηκε: 59.500 φορές
Πίσω από το καρύδι στο λαιμό, γνωστό και ως "μήλο του Αδάμ", κρύβεται ένας πολύπλοκος μηχανισμός με απίστευτες λειτουργίες. Τι είναι, πως δημιουργείται και γιατί λέγεται έτσι;
Το "μήλο του Αδάμ" ή αλλιώς καρύδι, είναι μια προεξοχή που έχουν στο λαιμό όλοι οι άνθρωποι, αν και στις γυναίκες δεν είναι τόσο εμφανές.

Γιατί λέγεται έτσι όμως; Τι είναι, πως δημιουργείται και που εξυπηρετεί;

Ο Αδάμ τρώει το <a style="font-weight:normal;" href="https://coolweb.gr/milo-kovoume-ginetai-kafe/" title="Γιατί όταν κόψουμε ένα μήλο γίνεται καφέ μετά από λίγη ώρα;">μήλο</a> που του έδωσε η ΕύαΣύμφωνα με τον μύθο, την στιγμή που ο Αδάμ δοκίμαζε, μετά από προτροπή της Εύας, τον απαγορευμένο καρπό της γνώσης τον φώναξε ο Θεός.

Από το άγχος του δεν πρόλαβε να καταπιεί με αποτέλεσμα να του σταθεί η μπουκιά στο λαιμό.

Από τότε πιστεύεται ότι κάθε άντρας έχει αυτή την ανατομική ιδιαιτερότητα στην περιοχή του λαιμού, γνωστή ως "μήλο του Αδάμ".

Μάλιστα, η προεξοχή αυτή, και τα γένια φυσικά, είναι που διαφοροποιεί ουσιαστικά το ανδρικό πρόσωπο σε σχέση με το γυναικείο.

Κι αυτό γιατί οι γυναίκες, αν και έχουν κι αυτές καρύδι στο λαιμό, δεν έχουν αυτή την προεξοχή στον λάρυγγα τους!


Πως δημιουργείται όμως η προεξοχή αυτή και γιατί είναι πιο έντονη στους άντρες;

Είναι γενικά γνωστό ότι τα γένια, δηλαδή η τριχοφυΐα στο ανδρικό πρόσωπο, οφείλεται σε ορμόνες. Λοιπόν, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το μήλο του Αδάμ.

άντρας με γένια
Η δημιουργία της προεξοχής συντελείται κατά την διάρκεια της ανάπτυξης, και ιδιαίτερα την περίοδο της εφηβείας, και οφείλεται στις ανδρικές ορμόνες, όπως και η μπάσα ανδρική φωνή.

Για την ακρίβεια ο λάρυγγας στα αγόρια μεγαλώνει περισσότερο από ότι στα κορίτσια καθώς η ανάπτυξη του ευνοείται από την ύπαρξη των αρσενικών ορμονών.

Έτσι η προεξοχή που δημιουργείται από τους χόνδρους του θυρεοειδούς αδένα είναι πιο έντονη.

Για τον ίδιο λόγο μάλιστα η ανδρική φωνή είναι πιο βαριά, πιο μπάσα δηλαδή, από την γυναικεία.

Ο ανδρικός λάρυγγας αναπτύσσεται περισσότερο με αποτέλεσμα να υπάρχει περισσότερος χώρος μέσα στο λαιμό και συνεπώς μεγαλύτερη αντήχηση από τις παλλόμενες φωνητικές χορδές με αποτέλεσμα η φωνή να βγαίνει πιο βαριά.

Για αυτό τα αγοράκια έχουν μέχρι κάποια ηλικία λεπτή φωνή, η οποία αρχίζει να αλλάζει λίγο πριν την εφηβεία.

Η ανατομία του θυρεοειδούς αδένα
Ένας άλλος λόγος που το μήλο του Αδάμ φαίνεται λιγότερο στις γυναίκες είναι ότι η στιβάδα του λίπους κάτω από το δέρμα του λαιμού τους είναι παχύτερη.

Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι δεν υπάρχουν και γυναίκες με εμφανή την προεξοχή αυτή. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα καταφεύγουν ακόμη και σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή της.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Τι είναι το μήλο του Αδάμ και γιατί λέγεται έτσι;
Kατηγορία: ΆνθρωποςΥγεία
Tags: σώμαόργαναλαιμόςλάρυγγαςμήλο
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Γιατί λιποθυμάμε; Τι προκαλεί συνήθως την ξαφνική λιποθυμία;
λιποθυμία
Γιατί εμείς οι άνθρωποι λιποθυμάμε; Τι συμβαίνει και κάνει ο οργανισμός μας shut down;! Τι προκαλεί το φαινόμενο της λιποθυμίας; Ας δούμε λοιπόν!

Γιατί φτερνιζόμαστε; Ποιά η αιτία;
φτέρνισμα
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί φτερνιζόμαστε; Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας και αντιδράει έτσι και ποια η αιτία; Ας δούμε λοιπόν απλά και κατανοητά!

Γιατί βουλώνουν τα αυτιά μας;!
αυτιά βουλώνουν
Το παθαίνουμε όλοι μας: είτε κατά την απογείωση του αεροπλάνου, είτε κατά τη βόλτα μας με το αμάξι, κλπ, βουλώνουν τα αυτιά μας! Γιατί όμως;

Γιατί οι άντρες έχουν ρώγες;
Γιατί οι άντρες έχουν θηλές
Εκτός από τις γυναίκες, ρώγες έχουν και οι άντρες αν και φαινομενικά δεν τις χρειάζονται. Τότε γιατί τις έχουν; Για να δούμε…

Τι είναι ο ιδρώτας και γιατί ιδρώνουμε;
ιδρώτας
Αλήθεια... τι είναι ο ιδρώτας; Γιατί ιδρώνουμε όταν είμαστε κάτω υπό πίεση ή όταν είμαστε σε ζεστό περιβάλλον; Ας δούμε λοιπόν!

Γιατί το αίμα μας είναι κόκκινο;
αίμα κόκκινο
Αλήθεια, γιατί το ανθρώπινο αίμα έχει κόκκινο χρώμα; Σκεφτήκατε ποτέ; Ας δώσουμε λοιπόν απάντηση σε αυτό το ωραίο ερώτημα, δείτε εδώ.

Πως επηρεάζει η καφεΐνη του καφέ και γινόμαστε εξαρτημένοι;
καφές εξάρτηση
Πως επηρεάζει ο καφές τον οργανισμό μας; Πως η καφεΐνη προκαλεί εξάρτηση; Τι συμβαίνει με την αδρεναλίνη και πως επηρεάζεται η διάθεσή μας;

Που κάνει καλό το γέλιο;
χαμόγελο
Γελάμε όλοι μας λίγο πολύ, καθημερινά. Το γέλιο λένε είναι ζωή και φυσικά, όχι άδικα! Διαβάστε σε αυτό το άρθρο πόσο καλό μας κάνει, θα εκπλαγείτε!

Πως να βελτιώσετε τη μνήμη σας!
μνήμη
Έχετε θέμα με τη μνήμη; Ας δούμε σε αυτό το άρθρο μερικά κολπάκια που μπορείτε να κάνετε ώστε να βελτιώσετε τη μνήμη σας και να θυμάστε καλύτερα

Γιατί τα κόπρανα είναι καφέ; Ξέρετε;
Γιατί τα κόπρανα έχουν καφέ χρώμα
Αλήθεια γιατί τα κόπρανα μας έχουν κατά κανόνα καφέ χρώμα; Που οφείλεται αυτό; Ας δούμε απλά και κατανοητά!

Ποια στιγμή της ημέρας είμαστε ψηλότεροι;
παιδί μετράει το ύψος του
Αν μέχρι σήμερα πιστεύατε ότι το ύψος μας παραμένει σταθερό κατά την διάρκεια της ημέρας γελιέστε! Το ύψος μας μεταβάλλεται συνέχεια! Πως; Ας δούμε!

Γιατί το πιπέρι προκαλεί φτέρνισμα;
πιπέρι φτέρνισμα
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί όταν εισπνέουμε από τη μύτη πιπέρι, μας προκαλεί φτέρνισμα; Τι συμβαίνει και φτερνιζόμαστε; Ας δούμε λοιπόν!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ