coolweb


Γιατί φτερνιζόμαστε; Ποιά η αιτία;

φτέρνισμα

Διαβάστηκε: 66.194 φορές
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί φτερνιζόμαστε; Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας και αντιδράει έτσι και ποια η αιτία; Ας δούμε λοιπόν απλά και κατανοητά!
Για να απαντήσουμε στο ερώτημα γιατί φτερνιζόμαστε, ας δούμε τι είναι το φτέρνισμα, πως γίνεται και ποια η αιτία που το προκαλεί.

Το φτέρνισμα είναι ένας φυσικός μηχανισμός του οργανισμού μας για να απαλλαγούμε από ανεπιθύμητα "πράγματα" που έχουν προσκολλήσει στο ρινικό πέρασμα.

Αυτά τα "πράγματα" μπορεί να είναι βακτήρια, μικρόβια, γύρη, σκόνη, κλπ.

Αυτά αποτελούν και την αιτία του φτερνίσματος.

τι είναι φτέρνισμαΤο φτέρνισμα είναι μια αντανακλαστική αντίδραση του εγκεφάλου μας σε οποιαδήποτε ενόχληση νιώσει η μύτη μας.

Όπως όλοι μας γνωρίζουμε, η μύτη λειτουργεί σαν φίλτρο που μπλοκάρει τυχόν επιβλαβή σωματίδια κατά την εισπνοή και "καθαρίζει τον αέρα" που μπαίνει μέσα μας.

Υπάρχουν κάποια κύτταρα στη μύτη μας που παράγουν μια χημική ουσία κάθε φορά που κάτι ανεπιθύμητο έρχεται σε επαφή με το εσωτερικό της μύτης. Αυτή η ουσία ονομάζεται ισταμίνη.

Η ισταμίνη διεγείρει τις νευρικές απολήξεις στο εσωτερικό της μύτης και αυτές στέλνουν μήνυμα στον εγκέφαλο να φτερνιστεί.

Τι εννοούμε όμως όταν λέμε να φτερνιστεί;


Πολύ απλά ο εγκέφαλος "μας κάνει" να γεμίσουμε τα πνευμόνια μας με αέρα, στέλνει μήνυμα στους μύες του στήθους ώστε να συσταλλούν και παράλληλα φράσσει την έξοδο του αέρα είτε από τις φωνητικές χορδές, είτε από την αναπνευστική οδό. Κατά τη συστολή αυτή, δημιουργείται πίεση μέσα του, μιας και ο αέρας δεν μπορεί να εξέλθει.

Έτσι, αφού έχει δημιουργηθεί πίεση, "ανοίγει ο δρόμος" προς την έξοδο και ο αέρας αποβάλλεται με δύναμη συμπαρασύροντας έτσι προς την έξοδο και τα ανεπιθύμητα σωματίδια που έχουν προσκολλήσει στο ρινικό πέρασμα.

Αν εξακολουθούν να μην φεύγουν, ή συνεχίζουμε να τα εισπνέουμε, τότε η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά.

γιατί φτερνιζόμαστεΤο κλείσιμο των ματιών κατά το φτέρνισμα, αποτελεί αντανακλαστική κίνηση του οργανισμού μας σε μια τέτοια αντίδραση.

Οπότε στην ουσία γιατί φτερνιζόμαστε;

Φτερνιζόμαστε γιατί έχουν προσκολλήσει ανεπιθύμητα σωματίδια στο ρινικό μας πέρασμα που αποτελούν και την αιτία του φτερνίσματος και με αυτόν τον τρόπο τα αποβάλλει ο οργανισμός μας μιας και δεν γίνεται να αποβληθούν αλλιώς!

Διαβάστε στη συνέχεια Γιατί το πιπέρι προκαλεί φτέρνισμα;


Σχετικά άρθρα

Γιατί βουλώνει η μύτη μας;
Ρινική συμφόρηση
Δεν υπάρχει πιο ενοχλητικό πράγμα από μια βουλωμένη μύτη. Δεν συμφωνείτε; Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ας δούμε απλά και κατανοητά.
Γιατί έχουμε αυλάκι κάτω από τη μύτη
Γιατί έχουμε λακάκι κάτω από τη μύτη μας
Που οφείλεται το αυλάκι που έχουμε όλοι κάτω από τη μύτη μας και τι θα συνέβαινε αν έλειπε; Δείτε αναλυτικά στο ακόλουθο άρθρο.
Γιατί δεν πρέπει να σκαλίζουμε τη μύτη μας
Γιατί να μην σκαλίζω τη μύτη μου
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ίσως πιο αηδιαστικό και αντιαισθητικό πράγμα από κάποιον που σκαλίζει τη μύτη του δημοσίως. Πρόκειται ...
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Γιατί φτερνιζόμαστε; Ποιά η αιτία;
Kατηγορία: Άνθρωπος
Tags: φτέρνισμαφτάρνισμαμύτηστόμαβλέννα
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Γιατί λιποθυμάμε; Τι προκαλεί συνήθως την ξαφνική λιποθυμία;
λιποθυμία
Γιατί εμείς οι άνθρωποι λιποθυμάμε; Τι συμβαίνει και κάνει ο οργανισμός μας shut down;! Τι προκαλεί το φαινόμενο της λιποθυμίας; Ας δούμε λοιπόν!

Γιατί βουλώνουν τα αυτιά μας;!
αυτιά βουλώνουν
Το παθαίνουμε όλοι μας: είτε κατά την απογείωση του αεροπλάνου, είτε κατά τη βόλτα μας με το αμάξι, κλπ, βουλώνουν τα αυτιά μας! Γιατί όμως;

Τι είναι το μήλο του Αδάμ και γιατί λέγεται έτσι;
το μήλο του Αδάμ
Πίσω από το καρύδι στο λαιμό, γνωστό και ως "μήλο του Αδάμ", κρύβεται ένας πολύπλοκος μηχανισμός με απίστευτες λειτουργίες. Τι είναι, πως δημιουργείται και γιατί λέγεται έτσι;

Γιατί οι άντρες έχουν ρώγες;
Γιατί οι άντρες έχουν θηλές
Εκτός από τις γυναίκες, ρώγες έχουν και οι άντρες αν και φαινομενικά δεν τις χρειάζονται. Τότε γιατί τις έχουν; Για να δούμε…

Τι είναι ο ιδρώτας και γιατί ιδρώνουμε;
ιδρώτας
Αλήθεια... τι είναι ο ιδρώτας; Γιατί ιδρώνουμε όταν είμαστε κάτω υπό πίεση ή όταν είμαστε σε ζεστό περιβάλλον; Ας δούμε λοιπόν!

Γιατί το αίμα μας είναι κόκκινο;
αίμα κόκκινο
Αλήθεια, γιατί το ανθρώπινο αίμα έχει κόκκινο χρώμα; Σκεφτήκατε ποτέ; Ας δώσουμε λοιπόν απάντηση σε αυτό το ωραίο ερώτημα, δείτε εδώ.

Πως επηρεάζει η καφεΐνη του καφέ και γινόμαστε εξαρτημένοι;
καφές εξάρτηση
Πως επηρεάζει ο καφές τον οργανισμό μας; Πως η καφεΐνη προκαλεί εξάρτηση; Τι συμβαίνει με την αδρεναλίνη και πως επηρεάζεται η διάθεσή μας;

Που κάνει καλό το γέλιο;
χαμόγελο
Γελάμε όλοι μας λίγο πολύ, καθημερινά. Το γέλιο λένε είναι ζωή και φυσικά, όχι άδικα! Διαβάστε σε αυτό το άρθρο πόσο καλό μας κάνει, θα εκπλαγείτε!

Πως να βελτιώσετε τη μνήμη σας!
μνήμη
Έχετε θέμα με τη μνήμη; Ας δούμε σε αυτό το άρθρο μερικά κολπάκια που μπορείτε να κάνετε ώστε να βελτιώσετε τη μνήμη σας και να θυμάστε καλύτερα

Γιατί τα κόπρανα είναι καφέ; Ξέρετε;
Γιατί τα κόπρανα έχουν καφέ χρώμα
Αλήθεια γιατί τα κόπρανα μας έχουν κατά κανόνα καφέ χρώμα; Που οφείλεται αυτό; Ας δούμε απλά και κατανοητά!

Ποια στιγμή της ημέρας είμαστε ψηλότεροι;
παιδί μετράει το ύψος του
Αν μέχρι σήμερα πιστεύατε ότι το ύψος μας παραμένει σταθερό κατά την διάρκεια της ημέρας γελιέστε! Το ύψος μας μεταβάλλεται συνέχεια! Πως; Ας δούμε!

Γιατί το πιπέρι προκαλεί φτέρνισμα;
πιπέρι φτέρνισμα
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί όταν εισπνέουμε από τη μύτη πιπέρι, μας προκαλεί φτέρνισμα; Τι συμβαίνει και φτερνιζόμαστε; Ας δούμε λοιπόν!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ