coolweb


Πως να βελτιώσετε τη μνήμη σας!

μνήμη

Διαβάστηκε: 19.149 φορές
Έχετε θέμα με τη μνήμη; Ας δούμε σε αυτό το άρθρο μερικά κολπάκια που μπορείτε να κάνετε ώστε να βελτιώσετε τη μνήμη σας και να θυμάστε καλύτερα
Ξεχνάτε που βάλατε τα κλειδιά σας πριν από λίγες ώρες; Δεν θυμάστε πως λέγεται ο/η τάδε που μόλις γνωρίσατε στο πάρτυ;

Μερικά από αυτά τα σημάδια δεν έχουν να κάνουν τόσο στο ότι έχετε κάποια θεματάκια με τη μνήμη σας, αλλά μπορεί να οφείλονται και σε άλλους παράγοντες όπως στην αφηρημάδα, στο άγχος, κλπ.

μνήμη και εγκέφαλοςΌσο μεγαλώνουμε, η ικανότητα μάθησης μειώνεται. Αυτό οφείλεται στο ότι η λειτουργία του εγκεφάλου μας "επιβραδύνεται".

Αυτό φυσικά συμπερασύρει και όσα έχουν να κάνουνε και με τη μνήμη μας: "δεν μπορείτε να ανακαλέσετε πράγματα από τη μνήμη σας με την ίδια σβελτάδα όπως κάνατε παλιά"...

Πολλές φορές διάφορες φαρμακευτικές αγωγές είναι ικανές να επιδεινώσουν τα φαινόμενα μερικής αμνησίας, όπως αντίστοιχα και η έλλειψη ύπνου.

Αν τώρα έχετε σχετικά σοβαρό πρόβλημα, μην το αμελήσετε, επισκεφθείτε το γιατρό σας!

Και τώρα στο ζουμί...


Για να βελτιώσετε τη μνήμη σας, ακολουθήστε τα παρακάτω:

1) Ακολουθήστε μια ρουτίνα σε ανούσια πράγματα:
να αφήνετε τα κλειδιά, το πορτοφόλι σας, κλπ σε στάνταρ σημεία μέσα στο σπίτι, ώστε να μην αναλώνεστε σε ανούσια επιβάρυνση του εγκεφάλου σας. Αντίστοιχα φυσικά και στο αυτοκίνητο, στο γραφείο, κλπ.

2) Αφιερώστε χρόνο:
χαλαρώστε και δώστε προσοχή όταν μαθαίνετε καινούρια πράγματα. Δώστε χρόνο στον εγκέφαλο και στη μνήμη σας ώστε να "απορροφήσουν" σωστά αυτά που πρέπει! Το "μπαμ μπαμ" θα αφήσει κενά και ελλειπή δεδομένα...

3) Μην κάνετε πολλά πράγματα μαζί:
γιατί έτσι θα κουράσετε γρήγορα τον εγκέφαλό σας και η μνήμη σας θα σας εγκαταλείψει. Βάλτε τα σε μία σειρά και κάντε ένα πράγμα και καλά κάθε φορά! Είναι πολύ πιο ξεκούραστο και θα λειτουργήσετε καλύτερα.

4) Δοκιμάστε την επανάληψη:
όταν για παράδειγμα γνωρίζετε ένα άτομο, για να απομνημονεύσετε το όνομά του, χρησιμοποιήστε το 2-3 φορές στις συζητήσεις σας (πχ "χάρηκα πολύ Κατερίνα"), ή τουλάχιστον επαναλάβετέ το από μέσα σας!

5) Ακολουθήστε διάφορες παρομοιώσεις:
για παράδειγμα αν κάποιος έχει παράξενο όνομα, δοκιμάστε να το συγχέσετε με κάτι άλλο που γνωρίζετε, που όταν σας έρθει αυτό στο μυαλό, να σας έρθει και το όνομα. Παράδειγμα: αν κάποιον τον λένε Μπομπ, συνδυάστε το για να το θυμάστε με το παιδικό με το σφουγγαράκι (Μπομπ ο σφουγγαράκης). Έτσι αμέσως θα θυμηθείτε ότι τον λένε Μπομπ.
Ή αλλιώς, πχ συνδυάστε το με ένα στιχάκι. Αν για παράδειγμα την λένε Καλλιόπη, συνδυάστε το με το τραγούδι: 1-2-3, με λένε Πόπη, σαν τη γιαγιά μου την Καλλιόπη!
Δεν ξέρω αν είναι ιδιαίτερα εύστοχα τα παραδείγματα, αλλά πιστεύω καταλάβατε :)
Πάντως όσο πιο αστείο ή "κουφό", τόσο το καλύτερο.

6) Γίνετε καλύτερος ακροατής:
όταν μιλάτε με τον άλλον, να τον ακούτε πραγματικά (και ΟΧΙ να κάνετε πως τον ακούτε) και να συμμετέχετε ανακεφαλαιώνοντας αυτά που σας είπε ώστε να τα εμπεδώσετε καλύτερα. Μην σκεφτεστε τα σουβλάκια που θα φάτε μετά!! :)

7) Αποφύγετε πράγματα που σας αποσπάνε την προσοχή:
θορυβώδη περιβάλλοντα και όλα τα σχετικά, δεν θα σας βοηθήσουν να απομνημονεύσετε καλά αυτά που θέλετε να θυμάστε, οπότε αποφύγετέ τα όταν θέλετε να θυμάστε καλά αυτό που κάνετε (πχ διάβασμα).

8) Μάθετε κάτι σταδιακά κι όχι με τη μία:
μην ξεκινήσετε να μάθετε κάτι περιμένοντας να τα θυμάστε όλα με τη μία. Πχ κάντε μια προσεκτική ανάγνωση στην αρχή, έπειτα ξαναδιαβάστε πιο προσεκτικά εμβαθύνοντας λίγο λίγο, ξανα-διαβάστε 3η φορά εμβαθύνοντας ακόμα περισσότερο, κοκ.
Με αυτή τη σταδιακή επανάληψη, θα μάθετε και θα θυμάστε καλύτερα, ακόμα και τις λεπτομέρειες.

9) Κρατήστε σημειώσεις:
χρησιμοποιήστε και ανακαλέστε πράγματα από τη μνήμη σας εκεί που χρειάζεται. Για πολλά πραγματάκια που μπορούν να σας "κάψουν" τον εγκέφαλο με το να προσπαθείτε να τα θυμάστε, απομνημονεύστε τα... στο μπλοκάκι σας!
Έτσι η μνήμη και ο εγκέφαλος ...θα είναι στις υπηρεσίες σας όταν θα την/τον χρειαστείτε πραγματικά και δεν θα έχει "καεί"!
Αντίστοιχα, χρησιμοποιήστε ημερολόγιο σημειώνοντας τι έχετε να κάνετε τις επόμενες μέρες.

10) Χρησιμοποιήστε κάποιο αντικείμενο που θα σας βοηθήσει να θυμηθείτε κάτι:
για παράδειγμα, αν είναι επιτακτική ανάγκη να θυμηθείτε κάτι, αλλάξτε βέρες (από το δεξί βάλτε την στο αριστερό). Αυτή η αλλαγή θα σας υπενθυμίζει ότι κάτι πρέπει να κάνετε και είναι πολύ εύκολο να θυμηθείτε τι είναι αυτό.

βελτίωση μνήμης
Γενικά για να βελτιώσετε τη μνήμη σας, καλό είναι και να "τη γυμνάζετε" και να μην "την καίτε" - την αναλώνετε εκεί που δεν χρειάζεται. Μην εγκαταλείψετε, γιατί θα σας εγκαταλείψει κι αυτή.

Επίσης σημαντικό ρόλο με τα παραπάνω για τη βελτίωση της μνήμης και γενικά για το πως να θυμόμαστε πράγματα, παίζει και η φυσική κατάσταση του οργανισμού σας (όπως ο ύπνος που προαναφέραμε).

Πηγή άρθρου: Πανεπιστήμιο Harvard - τομέας υγείας


Διαβάστε στη συνέχεια Γιατί δεν έχουμε αναμνήσεις από τα πρώτα παιδικά μας χρόνια;


Σχετικά άρθρα

Γιατί κάποια όνειρα δεν τα θυμόμαστε;
όνειρα
Τι συμβαίνει με τα όνειρα επιτέλους; Γιατί δεν μπορούμε να θυμηθούμε τι όνειρο είδαμε ή δεν θυμόμαστε καν αν είδαμε κάποιο όνειρο; Τι συμβαίνει;
Τι είναι το deja vu και γιατί συμβαίνει;
deja vu
Όλοι μας το έχουμε βιώσει λίγο ως πολύ το deja vu... Τι είναι όμως στην πραγματικότητα και γιατί μας συμβαίνει; Είναι θαύμα ή μήπως κάτι άλλο;
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Πως να βελτιώσετε τη μνήμη σας!
Kατηγορία: Υγεία
Tags: μνήμηβελτίωσηαμνησίαεγκέφαλος
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Γιατί λιποθυμάμε; Τι προκαλεί συνήθως την ξαφνική λιποθυμία;
λιποθυμία
Γιατί εμείς οι άνθρωποι λιποθυμάμε; Τι συμβαίνει και κάνει ο οργανισμός μας shut down;! Τι προκαλεί το φαινόμενο της λιποθυμίας; Ας δούμε λοιπόν!

Γιατί φτερνιζόμαστε; Ποιά η αιτία;
φτέρνισμα
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί φτερνιζόμαστε; Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας και αντιδράει έτσι και ποια η αιτία; Ας δούμε λοιπόν απλά και κατανοητά!

Γιατί βουλώνουν τα αυτιά μας;!
αυτιά βουλώνουν
Το παθαίνουμε όλοι μας: είτε κατά την απογείωση του αεροπλάνου, είτε κατά τη βόλτα μας με το αμάξι, κλπ, βουλώνουν τα αυτιά μας! Γιατί όμως;

Τι είναι το μήλο του Αδάμ και γιατί λέγεται έτσι;
το μήλο του Αδάμ
Πίσω από το καρύδι στο λαιμό, γνωστό και ως "μήλο του Αδάμ", κρύβεται ένας πολύπλοκος μηχανισμός με απίστευτες λειτουργίες. Τι είναι, πως δημιουργείται και γιατί λέγεται έτσι;

Γιατί οι άντρες έχουν ρώγες;
Γιατί οι άντρες έχουν θηλές
Εκτός από τις γυναίκες, ρώγες έχουν και οι άντρες αν και φαινομενικά δεν τις χρειάζονται. Τότε γιατί τις έχουν; Για να δούμε…

Τι είναι ο ιδρώτας και γιατί ιδρώνουμε;
ιδρώτας
Αλήθεια... τι είναι ο ιδρώτας; Γιατί ιδρώνουμε όταν είμαστε κάτω υπό πίεση ή όταν είμαστε σε ζεστό περιβάλλον; Ας δούμε λοιπόν!

Γιατί το αίμα μας είναι κόκκινο;
αίμα κόκκινο
Αλήθεια, γιατί το ανθρώπινο αίμα έχει κόκκινο χρώμα; Σκεφτήκατε ποτέ; Ας δώσουμε λοιπόν απάντηση σε αυτό το ωραίο ερώτημα, δείτε εδώ.

Πως επηρεάζει η καφεΐνη του καφέ και γινόμαστε εξαρτημένοι;
καφές εξάρτηση
Πως επηρεάζει ο καφές τον οργανισμό μας; Πως η καφεΐνη προκαλεί εξάρτηση; Τι συμβαίνει με την αδρεναλίνη και πως επηρεάζεται η διάθεσή μας;

Που κάνει καλό το γέλιο;
χαμόγελο
Γελάμε όλοι μας λίγο πολύ, καθημερινά. Το γέλιο λένε είναι ζωή και φυσικά, όχι άδικα! Διαβάστε σε αυτό το άρθρο πόσο καλό μας κάνει, θα εκπλαγείτε!

Γιατί τα κόπρανα είναι καφέ; Ξέρετε;
Γιατί τα κόπρανα έχουν καφέ χρώμα
Αλήθεια γιατί τα κόπρανα μας έχουν κατά κανόνα καφέ χρώμα; Που οφείλεται αυτό; Ας δούμε απλά και κατανοητά!

Ποια στιγμή της ημέρας είμαστε ψηλότεροι;
παιδί μετράει το ύψος του
Αν μέχρι σήμερα πιστεύατε ότι το ύψος μας παραμένει σταθερό κατά την διάρκεια της ημέρας γελιέστε! Το ύψος μας μεταβάλλεται συνέχεια! Πως; Ας δούμε!

Γιατί το πιπέρι προκαλεί φτέρνισμα;
πιπέρι φτέρνισμα
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί όταν εισπνέουμε από τη μύτη πιπέρι, μας προκαλεί φτέρνισμα; Τι συμβαίνει και φτερνιζόμαστε; Ας δούμε λοιπόν!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ