Δίαιτα γλυκαιμικού δείκτη και δίαιτα γλυκαιμικού φορτίου: ποιά είναι καλύτερη;
Σε προηγούμενα άρθρα μας ασχοληθήκαμε εκτενώς τόσο με την έννοια του γλυκαιμικού δείκτη, όσο και με αυτή του γλυκαιμικού φορτίου.
Μάλιστα είχαμε αναφέρει ότι για να καταστρώσουμε το κατάλληλο πλάνο διατροφής, καλό είναι να γνωρίζουμε και τις δύο παραμέτρους, τουλάχιστον για τα βασικότερα τρόφιμα. Τι είναι όμως η δίαιτα γλυκαιμικού φορτίου; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.
Τι είναι η δίαιτα του γλυκαιμικού δείκτη
Η δίαιτα του γλυκαιμικού δείκτη βασίζεται κατά κύριο λόγο στον κατάλληλο διαχωρισμό των λεγόμενων "καλών" από τους "κακούς" υδατάνθρακες. Επομένως ας δούμε σε πρώτη φάση πως γίνεται ο διαχωρισμός αυτός.
Καλοί θεωρούνται οι υδατάνθρακες οι οποίοι είτε έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα είτε τα απελευθερώνουν με πολύ αργό ρυθμό. Έτσι μας δίνουν ενέργεια συνεχώς μέσα στη μέρα.
Αντίθετα, κακοί θεωρούνται οι υδατάνθρακες που έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκη (όπως για παράδειγμα τα ζυμαρικά, το άσπρο ψωμί, τα γλυκά κλπ). Μια ιδιαιτερότητα των τροφών αυτών έγκειται στο ότι η πέψη τους γίνεται γρήγορα με αποτέλεσμα να πεινάμε σύντομα μετά το γεύμα.
Αυτό συμβαίνει επειδή το ζάχαρο στο αίμα μας εκτινάσσεται αμέσως στα ύψη και παράλληλα μειώνεται κατά πολύ και μάλιστα πάλι με τρόπο ιδιαίτερα απότομο, αυξάνοντας κατά πολύ το αίσθημα της πείνας.
Τι είναι η δίαιτα του γλυκαιμικού φορτίου
Η δίαιτα του γλυκαιμικού φορτίου στην ουσία αποτελεί μια πιο εξελιγμένη μορφή της πιο γνωστής δίαιτας του γλυκαιμικού δείκτη που αναφέραμε πιο πάνω.
Η ανάγκη για τη δίαιτα αυτή προέκυψε κοιτώντας τις αδυναμίες της δίαιτας του γλυκαιμικού δείκτη η οποία βασίζεται στην επίδραση των τροφίμων στην άνοδο του σακχάρου στο αίμα.
Πιο συγκεκριμένα, το βασικό πρόβλημα της δίαιτας του γλυκαιμικού δείκτη είναι ότι κάποια πολύ υγιεινά τρόφιμα, όπως είναι για παράδειγμα το καρπούζι, τα καρότα, κλπ αποκλείονται εντελώς επειδή έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Αντίθετα, η δίαιτα του γλυκαιμικού φορτίου όχι απλά επιτρέπει την κατανάλωση ορισμένων από τις τροφές αυτές, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις την προάγει κιόλας, ιδίως όταν πρόκειται για θρεπτικά τρόφιμα.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η δίαιτα του γλυκαιμικού φορτίου αντιμετωπίζει το όλο θέμα πιο σφαιρικά, μιας και αξιολογεί την επίδραση στα επίπεδα του ζαχάρου, όχι του τροφίμου συνολικά, αλλά μιας μερίδας από αυτό (πχ μιας λεπτής φέτας καρπούζι).
Επομένως είναι φανερό από τα παραπάνω ότι η δίαιτα γλυκαιμικού φορτίου είναι πιο αξιόπιστη. Πως εφαρμόζεται όμως;
Πως γίνεται η δίαιτα γλυκαιμικού φορτίου
Για να ακολουθήσει κάποιος τη συγκεκριμένη δίαιτα, αλλά και για να χάσει κιλά που είναι και το ζητούμενο, στην ουσία πρέπει να κάνει πολλά και συχνά μικρά γεύματα.
Έρευνες έχουν δείξει ότι χρειάζονται πέντε γεύματα κάθε τέσσερις ώρες για την υλοποίηση της. Άρα πρέπει να κάνει κανείς τρία κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό) και δύο ενδιάμεσα (δεκατιανό, απογευματινό) για να χάσει το επιθυμητό βάρος.
Η λογική είναι ότι τα συχνά γεύματα κρατάνε χαμηλά το ζάχαρο μας και έτσι δεν πεινάμε πολύ μέσα στη μέρα, ενώ δεν έχουμε και τόσες πολλές λιγούρες για γλυκά ή για σνακ.
Στην πράξη, άτομα που ακολουθήσουν ένα τέτοιο πρόγραμμα για μόλις μία εβδομάδα κατάφεραν να να χάσουν από 1 έως 1,5 ή σε κάποιες περιπτώσεις και 2 κιλά. φυσικά η απώλεια του βάρους είναι διαφορετική από άτομο σε άτομο, καθώς οφείλεται σε πλήθος παραγόντων.
Διαβάστε στη συνέχεια Τι είναι το γλυκαιμικό φορτίο
Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης
Θα έχετε ακούσει για τον γλυκαιμικό δείκτη των τροφών και για το πόσο σημαντικός είναι αυτός. Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουμε στα ...
Υπάρχουν τροφές που καίνε λίπος;
Η αλήθεια είναι ότι στις μέρες μας γίνεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση γύρω από τα τρόφιμα και τη διατροφή γενικότερα. Καθημερινά ...
Πως να αδυνατίσω γρήγορα; Σπάστε τα κοντέρ!!
Η γρήγορη δίαιτα που... τα σπάει!! Δείτε εδώ κάποιους τρόπους ώστε να αδυνατίσετε γρήγορα! Πάμε για ένα γρήγορο αδυνάτισμα και κορμί... λαμπάδα!
Πως να χάσω λίπος;
Αν σας έχει καρφωθει στο μυαλό η ερώτηση πως να χάσω λίπος, η λύση είναι σχετικά απλή αν το κάνουμε σωστά και με υπομονή, ας δούμε!
Το κρύο αδυνατίζει!
Ίσως να έχουμε ακούσει κάπου ότι το κρύο αδυνατίζει, ή ότι σφίγγει το δέρμα, ή κάτι αντίστοιχο. Μύθος ή πραγματικότητα; Η απάντηση στο άρθρο που ακολουθεί...