coolweb


Δίαιτα γλυκαιμικού δείκτη και δίαιτα γλυκαιμικού φορτίου: ποιά είναι καλύτερη;

ποια δίαιτα να ακολουθήσω

Σε προηγούμενα άρθρα μας ασχοληθήκαμε εκτενώς τόσο με την έννοια του γλυκαιμικού δείκτη, όσο και με αυτή του γλυκαιμικού φορτίου.

Μάλιστα είχαμε αναφέρει ότι για να καταστρώσουμε το κατάλληλο πλάνο διατροφής, καλό είναι να γνωρίζουμε και τις δύο παραμέτρους, τουλάχιστον για τα βασικότερα τρόφιμα. Τι είναι όμως η δίαιτα γλυκαιμικού φορτίου; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι η δίαιτα του γλυκαιμικού δείκτη


Η δίαιτα του γλυκαιμικού δείκτη βασίζεται κατά κύριο λόγο στον κατάλληλο διαχωρισμό των λεγόμενων "καλών" από τους "κακούς" υδατάνθρακες. Επομένως ας δούμε σε πρώτη φάση πως γίνεται ο διαχωρισμός αυτός.

Καλοί θεωρούνται οι υδατάνθρακες οι οποίοι είτε έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα είτε τα απελευθερώνουν με πολύ αργό ρυθμό. Έτσι μας δίνουν ενέργεια συνεχώς μέσα στη μέρα.

 καλοί και κακοί υδατάνθρακες
Αντίθετα, κακοί θεωρούνται οι υδατάνθρακες που έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκη (όπως για παράδειγμα τα ζυμαρικά, το άσπρο ψωμί, τα γλυκά κλπ). Μια ιδιαιτερότητα των τροφών αυτών έγκειται στο ότι η πέψη τους γίνεται γρήγορα με αποτέλεσμα να πεινάμε σύντομα μετά το γεύμα.

Αυτό συμβαίνει επειδή το ζάχαρο στο αίμα μας εκτινάσσεται αμέσως στα ύψη και παράλληλα μειώνεται κατά πολύ και μάλιστα πάλι με τρόπο ιδιαίτερα απότομο, αυξάνοντας κατά πολύ το αίσθημα της πείνας.

Τι είναι η δίαιτα του γλυκαιμικού φορτίου


Η δίαιτα του γλυκαιμικού φορτίου στην ουσία αποτελεί μια πιο εξελιγμένη μορφή της πιο γνωστής δίαιτας του γλυκαιμικού δείκτη που αναφέραμε πιο πάνω.

Η ανάγκη για τη δίαιτα αυτή προέκυψε κοιτώντας τις αδυναμίες της δίαιτας του γλυκαιμικού δείκτη η οποία βασίζεται στην επίδραση των τροφίμων στην άνοδο του σακχάρου στο αίμα.

Πιο συγκεκριμένα, το βασικό πρόβλημα της δίαιτας του γλυκαιμικού δείκτη είναι ότι κάποια πολύ υγιεινά τρόφιμα, όπως είναι για παράδειγμα το καρπούζι, τα καρότα, κλπ αποκλείονται εντελώς επειδή έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

 η δίαιτα γλυκαιμικού φορτίου δεν αποκλείει τρόφιμα που απαγορεύονται στη δίαιτα γλυκαιμικού δείκτη
Αντίθετα, η δίαιτα του γλυκαιμικού φορτίου όχι απλά επιτρέπει την κατανάλωση ορισμένων από τις τροφές αυτές, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις την προάγει κιόλας, ιδίως όταν πρόκειται για θρεπτικά τρόφιμα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η δίαιτα του γλυκαιμικού φορτίου αντιμετωπίζει το όλο θέμα πιο σφαιρικά, μιας και αξιολογεί την επίδραση στα επίπεδα του ζαχάρου, όχι του τροφίμου συνολικά, αλλά μιας μερίδας από αυτό (πχ μιας λεπτής φέτας καρπούζι).

Επομένως είναι φανερό από τα παραπάνω ότι η δίαιτα γλυκαιμικού φορτίου είναι πιο αξιόπιστη. Πως εφαρμόζεται όμως;

Πως γίνεται η δίαιτα γλυκαιμικού φορτίου


Για να ακολουθήσει κάποιος τη συγκεκριμένη δίαιτα, αλλά και για να χάσει κιλά που είναι και το ζητούμενο, στην ουσία πρέπει να κάνει πολλά και συχνά μικρά γεύματα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι χρειάζονται πέντε γεύματα κάθε τέσσερις ώρες για την υλοποίηση της. Άρα πρέπει να κάνει κανείς τρία κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό) και δύο ενδιάμεσα (δεκατιανό, απογευματινό) για να χάσει το επιθυμητό βάρος.

 πως να κάνετε τη δίαιτα γλυκαιμικού φορτίου
Η λογική είναι ότι τα συχνά γεύματα κρατάνε χαμηλά το ζάχαρο μας και έτσι δεν πεινάμε πολύ μέσα στη μέρα, ενώ δεν έχουμε και τόσες πολλές λιγούρες για γλυκά ή για σνακ.

Στην πράξη, άτομα που ακολουθήσουν ένα τέτοιο πρόγραμμα για μόλις μία εβδομάδα κατάφεραν να να χάσουν από 1 έως 1,5 ή σε κάποιες περιπτώσεις και 2 κιλά. φυσικά η απώλεια του βάρους είναι διαφορετική από άτομο σε άτομο, καθώς οφείλεται σε πλήθος παραγόντων.Διαβάστε στη συνέχεια Τι είναι το γλυκαιμικό φορτίο
Σχετικά άρθρα

Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης
Γλυκαιμικός δείκτης τροφών: τι είναι και τι δείχνει
Θα έχετε ακούσει για τον γλυκαιμικό δείκτη των τροφών και για το πόσο σημαντικός είναι αυτός. Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουμε στα ...
Υπάρχουν τροφές που καίνε λίπος;
Ποιες τροφές αδυνατίζουν
Η αλήθεια είναι ότι στις μέρες μας γίνεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση γύρω από τα τρόφιμα και τη διατροφή γενικότερα. Καθημερινά ...
Πως να αδυνατίσω γρήγορα; Σπάστε τα κοντέρ!!
πως να αδυνατίσω γρήγορα
Η γρήγορη δίαιτα που... τα σπάει!! Δείτε εδώ κάποιους τρόπους ώστε να αδυνατίσετε γρήγορα! Πάμε για ένα γρήγορο αδυνάτισμα και κορμί... λαμπάδα!
Πως να χάσω λίπος;
χάσιμο λίπους
Αν σας έχει καρφωθει στο μυαλό η ερώτηση πως να χάσω λίπος, η λύση είναι σχετικά απλή αν το κάνουμε σωστά και με υπομονή, ας δούμε!
Το κρύο αδυνατίζει!
Το κρύο βοηθάει στο αδυνάτισμα
Ίσως να έχουμε ακούσει κάπου ότι το κρύο αδυνατίζει, ή ότι σφίγγει το δέρμα, ή κάτι αντίστοιχο. Μύθος ή πραγματικότητα; Η απάντηση στο άρθρο που ακολουθεί...
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Δίαιτα γλυκαιμικού δείκτη και δίαιτα γλυκαιμικού φορτίου: ποιά είναι καλύτερη;
Kατηγορία: Υγεία
Tags: δίαιτααδυνάτισμαγλυκαιμικό φορτίογλυκαιμικός δείκτηςτροφή
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Πως να αδυνατίσω γρήγορα; Σπάστε τα κοντέρ!!
πως να αδυνατίσω γρήγορα
Η γρήγορη δίαιτα που... τα σπάει!! Δείτε εδώ κάποιους τρόπους ώστε να αδυνατίσετε γρήγορα! Πάμε για ένα γρήγορο αδυνάτισμα και κορμί... λαμπάδα!

Πως θα χάσω κιλά; Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα; (Μέρος 1ο)
η καλύτερη δίαιτα
Έχετε λίγα παχάκια και θέλετε να χάσετε μερικά κιλά μόνιμα; Αναζητάτε την καλύτερη δίαιτα; Για ρίξτε μια ματιά εδώ για πως να χάσετε κιλά...

Πως να χάσω κιλά; Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα; (Μέρος 2ο)
πως να χάσω κιλά
Εδώ συνεχίζουμε την παρατεταμένη ανάλυση που σας κάναμε για την καλύτερη δίαιτα και για το πως να χάσετε κιλά. Δείτε τη συνέχεια (Μέρος 2ο)...

Πως θα χάσω κιλά; Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα; (Μέρος 3ο)
χάσω μόνιμα κιλά
Το τρίτο και τελευταίο μέρος της για την καλύτερη δίαιτα και πως θα χάσετε τα κιλά μόνιμα. Δείτε εδώ και τις τελευταίες συμβουλές που σας δίνουμε.

Τι είναι παχυσαρκία, πως δημιουργείται & ποια η αντιμετώπιση
παχυσαρκία επικίνδυνη ασθένεια
Παχυσαρκία: μία σύγχρονη επικίνδυνη ασθένεια. Τι είναι όμως; Πως δημιουργείται και ποια η αντιμετώπισή της; Δείτε όλα τα σχετικά με την παχυσαρκία εδώ!

Λίγα έξυπνα κολπάκια για να χάσετε βάρος!
βάρος
Εδώ θα δούμε κάποια έξυπνα κολπάκια και τρικ που μπορούμε να ακολουθήσουμε, ώστε να ξεγελαστούμε και να καταφέρουμε να χάσουμε βάρος!

10 συμβουλές για να επιταχύνετε το μεταβολισμό σας
επιτάχυνση μεταβολισμού
Αν θέλετε να κάνετε το μεταβολισμό σας να λειτουργεί καλύτερα - να το επιταχύνετε - αξίζει να ρίξετε μια ματιά σε αυτές τις συμβουλές.

Τι είναι ο δείκτης μάζας σώματος (BMI) και πως υπολογίζεται;
υπολογισμός BMI
Τι είναι ο δείκτης μάζας σώματος, το περιβόητο BMI, τι μας δείχνει ακριβώς και πως μπορούμε να το υπολογίσουμε; Ας δούμε απλά και κατανοητά.

Μια υγιεινή δίαιτα με λαχανικά
υγιεινή δίαιτα λαχανικών
Ας δούμε εδώ πως μπορούμε να κάνουμε μια σωστή δίαιτα λαχανικών και τι θρεπτικά συστατικά μπορούμε να λάβουμε από αυτά!

Πως να χάσω λίπος;
χάσιμο λίπους
Αν σας έχει καρφωθει στο μυαλό η ερώτηση πως να χάσω λίπος, η λύση είναι σχετικά απλή αν το κάνουμε σωστά και με υπομονή, ας δούμε!

Οι παγίδες της υγιεινής διατροφής
υγεινες τροφές που παχαίνουν
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσες παγίδες κρύβει η σύγχρονη υγιεινή διατροφή; Μάλλον είναι περισσότερες από ότι φανταζόμαστε! Ας δούμε τις πιο τρανταχτές...

Γιατί ξυπνάω το βράδυ και τρώω; Τι μου συμβαίνει;
Night Eating Syndrome
Αλήθεια, γνωρίζετε γιατί πολλοί άνθρωποι ξυπνούν κατά την διάρκεια της νύχτας για να φάνε; Είναι κάποια ασθένεια; Πως αντιμετωπίζεται; Ας δούμε αναλυτικά.
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ