coolweb


Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης

Γλυκαιμικός δείκτης τροφών: τι είναι και τι δείχνει

Θα έχετε ακούσει για τον γλυκαιμικό δείκτη των τροφών και για το πόσο σημαντικός είναι αυτός. Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουμε στα αλήθεια τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης και πως λειτουργεί;

Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί παρακάτω απλά και κατανοητά.

Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης


Θα έχετε ακούσει για την υπογλυκαιμία, δηλαδή την κατάσταση κατά την οποία το "μας πέφτει το ζάχαρο" όπως λέμε, δηλαδή μειώνεται η ποσότητα της γλυκόζης στο αίμα μας κάτω από το φυσιολογικό.

Με αντίστοιχο τρόπο ορίζεται και η αντίθετη κατάσταση, η λεγόμενη υπεργλυκαιμία που συμβαίνει όταν μας ανεβαίνει το ζάχαρο πάνω από το φυσιολογικό όριο. Γενικά η γλυκαιμία με απλά λόγια είναι το φυσιολογικό επίπεδο περιεκτικότητας της γλυκόζης στο αίμα μας.

 γλυκαιμικός δείκτης τι είναι
Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένας δείκτης της γλυκαιμίας (αν θα μπορούσαμε να το πούμε έτσι) ή πιο απλά ένας δείκτης που κατατάσσει τις τροφές με βάση το πόσο γρήγορα ανεβάζουν την γλυκόζη του αίματος, το λεγόμενο ζάχαρο, σε μια κλίμακα από το 0 έως το 100.

Κατ' επέκταση, ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφών μας δείχνει και την ταχύτητα με την οποία το σώμα μας επεξεργάζεται τα συγκεκριμένα τρόφιμα, ή αλλιώς το πόσο γρήγορα γίνεται η διαδικασία της πέψης από τον οργανισμό μας.

Γιατί είναι σημαντικός ο γλυκαιμικός δείκτης


Ο δείκτης αυτός είναι πολύ σημαντικός, ειδικά αν θέλουμε να προσέξουμε το βάρος μας, γιατί ουσιαστικά μας λέει ποιες τροφές (κυρίως με βάση τους υδατάνθρακες) "δεν μας πιάνουν".

Αυτό συμβαίνει επειδή ο οργανισμός μας τις χωνεύει γρήγορα και άρα πρέπει να τις αποφεύγουμε γιατί όχι μόνο δεν μας χορταίνουν, αλλά και μας κάνουν να ξαναπεινάμε σύντομα.

 πως λειτουργεί ο γλυκαιμικός δείκτης
Φυσικά κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και έτσι ο γλυκαιμικός δείκτης ενός τροφίμου μπορεί να διαφέρει σημαντικά (έως και 20%) ανάμεσα σε δύο διαφορετικά άτομα.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό είναι να ακολουθεί κανείς μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς υπερβολές. Τώρα αν μπορεί να αποφεύγει γενικά την υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων, ακόμα καλύτερα.

Πως λειτουργεί η κλίμακα του γλυκαιμικού δείκτη


Για να δημιουργηθεί η κλίμακα του γλυκαιμικού δείκτη, βάλαμε στην υψηλότερη θέση, δηλαδή στην τιμή 100, την καθαρή γλυκόζη, η οποία περνάει απευθείας στο αίμα και προκαλεί την μεγαλύτερη άνοδο στο ζάχαρο.

Όλες οι άλλες τροφές κατατάχθηκαν στην κλίμακα με βάση την άνοδο στο ζάχαρο που προκαλούν σε σχέση με τη γλυκόζη. Για παράδειγμα αν μια τροφή προκαλεί την μισή άνοδο τότε παίρνει την τιμή 50, αν προκαλεί το ένα τέταρτο την τιμή 25 κ.ο.κ.

Γενικά τα τρόφιμα χωρίζονται με βάση τον γλυκαιμικό δείκτη τους στις ακόλουθες τρεις κατηγορίες:

» Χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη: τροφές με τιμή του δείκτη μικρότερη του 55

» Μέτριου γλυκαιμικού δείκτη: τροφές με τιμή του δείκτη μεταξύ 40–70

» Υψηλού γλυκαιμικού δείκτη: τροφές με τιμή του δείκτη πάνω από 70

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια κάποιοι επιστήμονες παίρνουν σαν τιμή βάσης, δηλαδή το 100 του δείκτη, για το άσπρο ψωμί (ως κοντινότερο στην καθημερινή διατροφή) και έτσι οι τιμές του γλυκαιμικού δείκτη αλλάζουν σημαντικά, ενώ εμφανίζονται και τιμές πάνω από το 100.Διαβάστε στη συνέχεια Τι είναι το γλυκαιμικό φορτίο
Σχετικά άρθρα

Δίαιτα γλυκαιμικού δείκτη και δίαιτα γλυκαιμικού φορτίου: ποιά είναι καλύτερη;
ποια δίαιτα να ακολουθήσω
Σε προηγούμενα άρθρα μας ασχοληθήκαμε εκτενώς τόσο με την έννοια του γλυκαιμικού δείκτη, όσο και με αυτή του γλυκαιμικού φορτίου ...
Γιατί διψάμε όταν καταναλώνουμε ζάχαρη;
διψάμε με τη ζάχαρη
Αναρωτηθήκατε γιατί αν καταναλώσουμε κάποιο γλυκό ή γενικά αν καταναλώσουμε ζάχαρη, διψάμε; Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας; Δείτε!
Πως να ελέγξω την λιγούρα για γλυκό
Πως να ελαττώσω τα γλυκά που τρώω
Πολλές φορές έχουμε τρελή λιγούρα για γλυκό. Μπορεί μάλιστα να μας γίνει έμμονη ιδέα και να μην φεύγει με τίποτα από το μυαλό μας ...
Ποιες οι επιπτώσεις από την καθιστική ζωή
Πως μας βλάπτει η καθιστική ζωή
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η καθιστική ζωή και εργασία δεν κάνουν καλό στην υγεία μας, αλλά απεναντίας την βλάπτουν σημαντικά ...
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης
Kατηγορία: ΥγείαΦαγητό - Ποτό
Tags: γλυκαιμικός δείκτηςζάχαρηαίματροφήδίαιτα
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Πως να αδυνατίσω γρήγορα; Σπάστε τα κοντέρ!!
πως να αδυνατίσω γρήγορα
Η γρήγορη δίαιτα που... τα σπάει!! Δείτε εδώ κάποιους τρόπους ώστε να αδυνατίσετε γρήγορα! Πάμε για ένα γρήγορο αδυνάτισμα και κορμί... λαμπάδα!

Πως θα χάσω κιλά; Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα; (Μέρος 1ο)
η καλύτερη δίαιτα
Έχετε λίγα παχάκια και θέλετε να χάσετε μερικά κιλά μόνιμα; Αναζητάτε την καλύτερη δίαιτα; Για ρίξτε μια ματιά εδώ για πως να χάσετε κιλά...

Πως να χάσω κιλά; Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα; (Μέρος 2ο)
πως να χάσω κιλά
Εδώ συνεχίζουμε την παρατεταμένη ανάλυση που σας κάναμε για την καλύτερη δίαιτα και για το πως να χάσετε κιλά. Δείτε τη συνέχεια (Μέρος 2ο)...

Πως θα χάσω κιλά; Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα; (Μέρος 3ο)
χάσω μόνιμα κιλά
Το τρίτο και τελευταίο μέρος της για την καλύτερη δίαιτα και πως θα χάσετε τα κιλά μόνιμα. Δείτε εδώ και τις τελευταίες συμβουλές που σας δίνουμε.

Τι είναι παχυσαρκία, πως δημιουργείται & ποια η αντιμετώπιση
παχυσαρκία επικίνδυνη ασθένεια
Παχυσαρκία: μία σύγχρονη επικίνδυνη ασθένεια. Τι είναι όμως; Πως δημιουργείται και ποια η αντιμετώπισή της; Δείτε όλα τα σχετικά με την παχυσαρκία εδώ!

Λίγα έξυπνα κολπάκια για να χάσετε βάρος!
βάρος
Εδώ θα δούμε κάποια έξυπνα κολπάκια και τρικ που μπορούμε να ακολουθήσουμε, ώστε να ξεγελαστούμε και να καταφέρουμε να χάσουμε βάρος!

10 συμβουλές για να επιταχύνετε το μεταβολισμό σας
επιτάχυνση μεταβολισμού
Αν θέλετε να κάνετε το μεταβολισμό σας να λειτουργεί καλύτερα - να το επιταχύνετε - αξίζει να ρίξετε μια ματιά σε αυτές τις συμβουλές.

Τι είναι ο δείκτης μάζας σώματος (BMI) και πως υπολογίζεται;
υπολογισμός BMI
Τι είναι ο δείκτης μάζας σώματος, το περιβόητο BMI, τι μας δείχνει ακριβώς και πως μπορούμε να το υπολογίσουμε; Ας δούμε απλά και κατανοητά.

Μια υγιεινή δίαιτα με λαχανικά
υγιεινή δίαιτα λαχανικών
Ας δούμε εδώ πως μπορούμε να κάνουμε μια σωστή δίαιτα λαχανικών και τι θρεπτικά συστατικά μπορούμε να λάβουμε από αυτά!

Πως να χάσω λίπος;
χάσιμο λίπους
Αν σας έχει καρφωθει στο μυαλό η ερώτηση πως να χάσω λίπος, η λύση είναι σχετικά απλή αν το κάνουμε σωστά και με υπομονή, ας δούμε!

Οι παγίδες της υγιεινής διατροφής
υγεινες τροφές που παχαίνουν
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσες παγίδες κρύβει η σύγχρονη υγιεινή διατροφή; Μάλλον είναι περισσότερες από ότι φανταζόμαστε! Ας δούμε τις πιο τρανταχτές...

Γιατί ξυπνάω το βράδυ και τρώω; Τι μου συμβαίνει;
Night Eating Syndrome
Αλήθεια, γνωρίζετε γιατί πολλοί άνθρωποι ξυπνούν κατά την διάρκεια της νύχτας για να φάνε; Είναι κάποια ασθένεια; Πως αντιμετωπίζεται; Ας δούμε αναλυτικά.
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ