coolweb


Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται η ξηροφθαλμία

Πως αντιμετωπίζεται η ξηροφθαλμία

Τα μάτια μας είναι δημιουργημένα έτσι ώστε να λιπαίνονται διαρκώς με δάκρυα. Η επαρκής ποσότητα δακρύων είναι εκείνη που εξασφαλίζει την προστασία του ματιού από μικροοργανισμός και συντελεί στην καλύτερη λειτουργία του.

Η φύση επιπλέον μας έχει εξοπλίσει με την ικανότητα της αυθόρμητης παραγωγής μεγάλης ποσότητας δακρύων σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπως για παράδειγμα έπειτα από κάποια μεγάλη στεναχώρια ή μετά από την εισαγωγή ενός ξένου σώματος μέσα στο μάτι μας.

Τι είναι η ξηροφθαλμία και από τι προκαλείται


Η ξηροφθαλμία αποτελεί μία από τις συχνότερες παθήσεις του οφθαλμού και είναι μία πάθηση που παρουσιάζεται με τον ίδιο ακριβώς βαθμό και στα δύο φύλα, δηλαδή προσβάλλει το ίδιο και άντρες και γυναίκες.

Αν θέλαμε να δώσουμε έναν ορισμό της ξηροφθαλμίας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η ποσοτική αλλά και ποιοτική ανεπάρκεια της δακρυϊκής στοιβάδας του ματιού ή με πιο απλά λόγια, η ικανότητα του ματιού να παράγει την κατάλληλη ποσότητα και ποιότητα δακρύων κάθε στιγμή.

 πως εμφανίζεται η ξηροφθαλμία
Οι κυριότερες αιτίες που προκαλούν ξηροφθαλμία είναι μεταξύ άλλων η χρήση φακών επαφής, η πολύωρη χρήση οθονών (όπως για παράδειγμα τηλεόρασης ή ηλεκτρονικού υπολογιστή), οι κλιματολογικές συνθήκες, κλπ.

Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι η λήψη ορισμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων όπως για παράδειγμα διάφορα διουρητικά, αντισταμινικά ή και χάπια για τον ύπνο μπορούν να ευθύνονται για την εμφάνιση της συγκεκριμένης πάθησης.

Συμπτώματα της ξηροφθαλμίας


Ποια είναι όμως τα κυριότερα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας; Επιγραμματικά μπορύμε να πούμε ότι καλό είναι να επισκεφτείτε τον οφθαμίατρο σας για διάγνωση αν εμφανίζετε ένα ή παραπάνω από τα πιο κάτω συμπτώματα:

» αίσθημα καύσου ή ξένου σώματος στο μάτι

» υπερβολική δακρύρροια

» θολή όραση

» ερεθισμός των ματιών και ερυθρότητα

» κουρασμένα μάτια

» ευαισθησία στον αέρα ή/και στο έντονο φως

» έντονη αντίδραση των ματιών στη χρήση φακών επαφής

Η διάγνωση της ξηροφθαλμίας είναι εύκολο να γίνει με έναν τυπικό οφθαλμιατρικό έλεγχο. Ο οφθαλμίατρος, ανάλογα με την ιατρική γνωμάτευση, μπορεί να αποφασίσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή σε κάθε περίπτωση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας


Η αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας γίνεται αρχικά με με χρήση τεχνητών δακρύων, τα οποία εφαρμόζονται τοπικά από τον ασθενή και είναι σε μορφή σταγόνων.

 πως αντιμετωπίζεται η ξηροφθαλμία
Αν πρόκειται για πιο προχωρημένο στάδιο, δηλαδή αν τα συμπτώματα είναι πιο έντονα, τότε, ανάλογα και με το τι θα συστήσει ο ειδικός οφθαλμίατρος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιες ειδικές σταγόνες με πιο πυκνή σύνθεση, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις εφαρμόζονται υποκατάστατα δακρύων που περιέχουν και κορτιζόνη.

Σε κάθε περίπτωση αρμόδιος για να σας δώσει την εκάστοτε θεραπεία είναι ο οφθαλμίατρος σας.

Το coolweb.gr ευχαριστεί θερμά την Μαρία Σκαμπαρδώνη για τη συγγραφή αυτού του άρθρου.
Διαβάστε στη συνέχεια Γιατί εμείς οι άνθρωποι κλαίμε; Τι είναι τα δάκρυα;
Σχετικά άρθρα

Γιατί κλαίμε - δακρύζουμε όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια;
κρεμμύδια
Αλήθεια, γιατί όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια κλαίμε - δακρύζουμε; Τι στο καλό συμβαίνει και μας δημιουργούν δάκρυα στα μάτια; Ας δούμε!
Κλαίνε τα ζώα;
κλάμα ζώων
Ξέρουμε πως τα ζώα έχουν κι αυτά συναισθήματα. Αλήθεια, αναρωτηθήκατε ποτέ αν κλαίνε; Ένα περίεργο ερώτημα, το οποίο αξίζει να δούμε!
Γιατί βλέπουμε αστεράκια; Τι συμβαίνει στο μάτι μας;
Γιατί κάνουν πουλάκια τα μάτια μου;
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ από που προέρχονται τα αστεράκια που βλέπουμε ορισμένες φορές κυριολεκτικά από το πουθενά; Δείτε έχει ενδιαφέρον
Τα προβλήματα του θυρεοειδή
Πως αντιμετωπίζονται τα προβλήματα του θυρεοειδούς
Ο θυρεοειδής είναι ένας αρκετά ευαίσθητος αδένας και για αυτόν τον λόγο δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που υποφέρουν από διάφορα ...
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται η ξηροφθαλμία
Kατηγορία: ΆνθρωποςΥγεία
Tags: μάτιαπροβλήματα υγείαςσυμβουλέςδάκρυα
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Ναυτία: αντιμετώπιση και πως να την αποφύγουμε!
ναυτία
Αλήθεια, τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε τη ναυτία ή να την αποφύγουμε όσο γίνεται; Ας δούμε εδώ απλά και κατανοητά!

Γιατί βουλώνει η μύτη μας;
Ρινική συμφόρηση
Δεν υπάρχει πιο ενοχλητικό πράγμα από μια βουλωμένη μύτη. Δεν συμφωνείτε; Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ας δούμε απλά και κατανοητά.

Πως να προλάβετε ένα κρυολόγημα ώστε να μην αρρωστήσετε!
κρυολόγημα
Το νιώθετε ότι πάτε να αρρωστήσετε και πιστεύετε ότι... είστε καταδικασμένοι να κρεβατωθείτε; Κι όμως, υπάρχει ελπίδα! Δείτε τι να κάνετε!

Τι είναι η μυωπία; Τι συμβαίνει στο μάτι;
μυωπία
Γιατί έχουμε μυωπία; Τι γίνεται στο μάτι μας και δημιουργείται αυτό το φαινόμενο; Τι συμβαίνει ακριβώς στην κόρη και στον αμφιβληστροειδή χιτώνα;

Γιατί παθαίνουμε ναυτία; Ποιά η αιτία;
ναυτία αιτία
Σίγουρα πολλοί από εμάς, λίγο πολύ, έχουμε πάθει ναυτία. Πρόκειται για μία απαίσια κατάσταση. Τι συμβαίνει όμως και ο οργανισμός μας αντιδράει έτσι;

Τι είναι η νόσος των Λεγεωνάριων;
Νόσος των κλιματιστικών
Τι είναι η νόσος των Λεγεωνάριων και τι σχέση έχει με τα κλιματιστικά; Πως κολλάει και τι συμπτώματα έχει; Όλες οι απαντήσεις στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι η μαστογραφία; Όλες οι πληροφορίες!
μαστογραφία
Αλήθεια, τι ακριβώς είναι η μαστογραφία; Πως - γιατί την κάνουμε και τι καταφέρνουμε με αυτήν; Τι σχέση έχει ο καρκίνος του μαστού; Δείτε!

Τι είναι ο ιός και πως λειτουργεί στο σώμα μας;
ιός
Τι είναι ο καταραμμένος ιός που κολλήσαμε και πως λειτουργεί λοιπόν; Τι κάνει στο σώμα μας, τι σκοπό εξυπηρετεί και πως αναπαράγεται; Ας δούμε!

Σεξουαλική ζωή, γονιμότητα και κύηση στη νόσο του Crohn
Τι είναι η νόσος του Crohn
Πως επηρεάζεται η σεξουαλική ζωή των ατόμων που πάσχουν από τη νόσο του Chron; Πόσο ασφαλή είναι τα φαρμακευτικά σκευάσματα; Δείτε!

Το κρύο μας αρρωσταίνει; Δείτε έχει ενδιαφέρον!
Το κρύο σε αρρωσταίνει
Τελικά είναι μύθος η αλήθεια ότι το κρύο μας κάνει ευάλωτους σε ασθένειες; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί απλά και κατανοητά.

Τι είναι η ομοκυστεΐνη
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ομοκυστεΐνη
Τι είναι η ομοκυστεΐνη και τι γίνεται όταν αυξηθούν τα επίπεδα της; Πως μπορούμε να την ρυθμίσουμε; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι το Αλτσχάιμερ και τι συμπτώματα έχει
Τι είναι Αλτσχάιμερ - συμπτώματα
Τι είναι η νόσος ΑΛτσχάιμερ και ποια τα συμπτώματα της; Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ