Λίγο η κλιματική αλλαγή, λίγο η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, το
κλιματιστικό έχει γίνει για τον περισσότερο κόσμο απαραίτητο σχεδόν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.
Αναμφίβολα πρόκειται για μια ιδιαίτερα πρακτική και χρήσιμη συσκευή για κάθε σπίτι ή γραφείο. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια τα
κλιματιστικά με τεχνολογία inverter είναι και πολύ οικονομικά.
Ωστόσο, πολλοί τους αποδίδουν και αρκετά αρνητικά. Ένα από αυτά, που οι περισσότεροι θα έχετε ακούσει ενδεχομένως, είναι η περιβόητη
νόσος των Λεγεωνάριων, γνωστή και ως νόσος των κλιματιστικών.
Αλήθεια, όμως,
τι είναι ακριβώς η ασθένεια αυτή και γιατί λέγεται έτσι; Πως κολλάει και τι συμπτώματα έχει;
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Τι είναι η νόσος των Λεγεωνάριων και γιατί λέγεται έτσι
Η νόσος των Λεγεωνάριων είναι μια επικίνδυνη μορφή πνευμονίας. Στην ουσία πρόκειται για οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού η οποία οφείλεται σε ένα βακτήριο που ονομάζεται Λεγεωνέλλα.
Το βακτήριο αυτό ευνοείται από την υγρασία, ενώ η "καλύτερη" θερμοκρασία για αυτό είναι οι 35 βαθμοί Κελσίου.
Σε κάθε περίπτωση, η νόσος των Λεγεωνάριων είναι μια επικίνδυνη κατάσταση, καθώς έχει θνησιμότητα που μπορεί να φτάσει ή σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και να ξεπεράσει το 15%.
Σύμφωνα με τους γιατρούς ένας στους δέκα θανάτους από πνευμονία στις μονάδες εντατικής θεραπείας οφείλονται στη συγκεκριμένη νόσο.
Τα συμπτώματα της ασθένειας αυτής μοιάζουν με εκείνα άλλων ειδών πνευμονίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά από αυτά όπως: πυρετός, ρίγη, βήχας, έντονο αίσθημα κόπωσης, πονοκέφαλος διάρροια και μειωμένη όρεξη.
Επίσης καλό είναι να γνωρίζουμε ότι ο κύκλος της ασθένειας μπορεί να κρατήσει από 2 μέχρι και 10 μέρες.
Γιατί όμως λέγεται έτσι τόσο η νόσος, όσο και το βακτήριο που την προκαλεί;
Επειδή πολύ απλά, την δεκαετία του 1970, η πρώτη μεγάλη επιδημία της νόσου έγινε σε ένα ξενοδοχείο που συνεδρίαζε η Λεγεώνα της Αμερικής.
Ποια η σχέση της νόσου των Λεγεωνάριων με τα κλιματιστικά
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, το βακτήριο της Λεγεωνέλλας που προκαλεί την επικίνδυνη αυτή ασθένεια, ευδοκιμεί κατά κύριο λόγο σε υγρά κλίματα και σε υψηλές θερμοκρασίες.
Έτσι, δεν ήταν δύσκολο, τα πρώτα χρόνια να την συνδέσει ο κόσμος με τα κλιματιστικά. Φανταστείτε ότι πολύς κόσμος την ξέρει και ως νόσο των κλιματιστικών.
Μάλιστα δεν ήταν λίγοι αυτοί που υποστήριζαν ότι η νόσος μπορεί να προκληθεί από κλιματιστικά που δεν έχουν συντηρηθεί σωστά, από κλιματιστικά με βρώμικα φίλτρα, από εσωτερικές μονάδες εκτεθειμένες σε καπνό κλπ.
Μια άλλη υποτιθέμενη εστία του βακτηρίου είναι οι σωληνώσεις του σπιτιού μας (υδραυλικές, κλιματιστικών κλπ) λόγω του υγρού περιβάλλοντος και των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσουν το καλοκαίρι.
Την δεκαετία του 90 ακόμη και οι γιατροί ενοχοποιούσαν τα κλιματιστικά για την εμφάνιση της νόσου, ειδικά όταν συνδυάζονταν με ελλειπή αερισμό των χώρων.
Σήμερα πάντως, οι πνευμονολόγοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση της νόσου των Λεγεωνάριων με τα κλιματιστικά.
Οπότε το μόνο που έμεινε είναι το όνομα "νόσος των κλιματιστικών"!
Διαβάστε στη συνέχεια
Πως λειτουργεί το κλιματιστικό (air condition);
Συμβουλές για αγορά κλιματιστικού - air condition!
Δείτε κάποιες ωραίες συμβουλές για αγορά κλιματιστικού - air condition, αν είστε υποψήφιος αγοραστής! Δείτε τι να προσέξετε και σε τι να δώσετε βάση!
Αναπνέουν τα έντομα;
Τα έντομα, τα ζουζούνια και όλα αυτά, αναπνέουν άραγες; Αναρωτηθήκατε ποτέ; Έχουν πνεύμονες, παίρνουν οξυγόνο; Ας δούμε τι γίνεται!
Κλιματιστικά: πως βλάπτουν την υγεία μας
Στις μέρες μας, τα air condition είναι πανταχού παρόντα σε πάρα πολλές χώρες (ιδιαίτερα στις ζεστές και υγρές περιοχές). Από γραφεία ...