coolweb


Πρώτες βοήθειες για πνιγμό

Πως να βοηθήσω κάποιον που κινδυνεύει να πνιγεί

Γενικά, είναι πολύ χρήσιμο και απαραίτητο για τον οποιονδήποτε από εμάς, να κατέχει τις βασικές γνώσεις ώστε να παρέχει πρώτες βοήθειες σε κάποιον συνάνθρωπο που μπορεί να βρεθεί σε ανάγκη.

Ας δούμε λοιπόν στο παρακάτω άρθρο όλες τις πρώτες βοήθειες που μπορούμε να προσφέρουμε σε κάποιον, σε περίπτωση πνιγμού.

Πρώτες βοήθειες για πνιγμό στο νερό


Ένας άνθρωπος που κινδυνεύει να πνιγεί έχει πολλές πιθανότητες να ζήσει αν κάποιος προλάβει και τον τραβήξει εγκαίρως από το νερό.

 τι να κάνω αν κάποιος πνίγεται στη θάλασσα
Αν διαπιστώσουμε πως ο σφυγμός του υπάρχει ακόμα και αφού απομακρύνουμε από το στόμα του οποιοδήποτε ξένο σώμα, όπως για παράδειγμα τη λάσπη, τα φύκια, την άμμο κλπ και του κάνουμε τεχνητή αναπνοή.

Αν διαπιστώσουμε πως δεν υπάρχει σφυγμός, κάνουμε μαλάξεις στην καρδιά σε συνδυασμό με την τεχνητή αναπνοή και ζητάμε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Πως γίνονται οι μαλάξεις στην καρδιά


Σε περίπτωση πνιγμού, η μάλαξη της καρδιάς μπορεί να αποβεί σωτήρια για τη ζωή αυτού που κινδυνεύει. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά πώς γίνεται η μάλαξη στην καρδιά.

1) Τοποθετούμε ανάσκελα τον άρρωστο και ελευθερώνουμε το θώρακα και το λαιμό.

2)Στη συνέχεια, τοποθετούμε τη μία παλάμη στο στέρνο και την άλλη παλάμη επάνω στην πρώτη.

3) Ασκούμε πίεση με τα χέρια απότομα προς τα κάτω και επαναλαμβάνουμε την πίεση με
συχνότητα 60-70 φορές το λεπτό.

 πως γίνονται οι μαλάξεις στην καρδιά
Αν μετά από 15 μαλάξεις δεν υπάρξει ανάνηψη του ασθενή, τότε εφαρμόζουμε την τεχνητή αναπνοή με δύο γρήγορες εκπνοές μέσα στο στόμα του αρρώστου. Σε αυτή την τεχνική, πρέπει να προσέχουμε τη δύναμη με την οποία την ασκούμε, διότι μπορεί να σπάσουμε το θώρακα του άλλου.

Hint: Όταν έχουμε να κάνουμε με παιδιά, ασκούμε πίεση με τα δάχτυλα και όχι με την παλάμη.


Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και για κάποιον που έχει υποστεί συγκοπή ή αλλιώς ανακοπή καρδιάς. Ενδεικτικά στοιχεία για το γεγονός πως κάποιος έχει υποστεί καρδιακή προσβολή είναι η απώλεια των αισθήσεων, η παντελής έλλειψη αναπνοής και η απώλεια καρδιακών χτύπων.

Πρώτες βοήθειες για πνιγμό από φαγητό


Στην περίπτωση που κάποιος πνιγεί από φαγητό, παραμένουμε ψύχραιμοι ώστε να μην ταράξουμε περισσότερο τον άνθρωπο που βρίσκεται σε δύσκολη στιγμή.

Αν δούμε πως ο άλλος δεν αντιδράει, τότε πρέπει να αντιδράσουμε εμείς, και μάλιστα άμεσα. Αν δε γνωρίζουμε επαρκώς τι να κάνουμε και πώς να τον βοηθήσουμε, καλούμε αμέσως το 166.

Σε καμία περίπτωση δεν χτυπάμε το θύμα στην πλάτη (όπως λέγανε παλιά) διότι με αυτόν τον τρόπο ενδέχεται να σπρώξουμε το αντικείμενο που κόλλησε στον λαιμό, ακόμη πιο βαθιά μέσα στην τραχεία.

 πως να βοηθήσετε κάποιον που πνίγεται από το φαγητό
Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να σταθούμε πίσω από τον παθόντα με το στήθος να ακουμπάει την πλάτη του και τα πόδια μας να είναι ελαφρώς λυγισμένα.

Κατόπιν, περνάμε τα χέρια μας κάτω από τα δικά του και σπρώχνουμε προς τα μέσα και πάνω μέχρι να επιτευχθεί η εκβολή του ξένου σώματος από τον παθόντα.

Γενικά είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε αυτές τις βασικές ενέργειες, διότι μπορεί να σώσουν μία ανθρώπινη ζωή. Σε κάθε περίπτωση, ειδικά αν δεν είμαστε σίγουροι ζητάμε ιατρική βοήθεια.

Το coolweb.gr ευχαριστεί θερμά την Μαρία Σκαμπαρδώνη για τη συγγραφή αυτού του άρθρου.
Διαβάστε στη συνέχεια Πως τα χταπόδια κολυμπάνε στη θάλασσα;
Σχετικά άρθρα

Πόσο αδιάβροχο είναι το ρολόι σας;
αδιάβροχα ρολόγια
Αλήθεια πόσοι από μας γνωρίζουμε τι σημαίνει η κωδικοποίηση για τα αδιάβροχα ρολόγια; Πώς να την διαβάσουμε για να δούμε πόσο αδιάβροχο είναι ένα ρολόι;
Τι σημαίνει γαλάζια σημαία
Τι είναι η γαλάζια σημαία
Τι είναι η γαλάζια σημαία που απονέμεται στις διάφορες παραλίες και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την απόκτηση της; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.
Γιατί το θαλασσινό νερό είναι αλμυρό; Γνωρίζετε;
Γιατί το θαλασσινό νερό έχει αλάτι
Αλήθεια αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί η θάλασσα έχει αλάτι και πως αυτό βρέθηκε εκεί; Δείτε στο άρθρο που ακολουθεί, έχει ενδιαφέρον.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Πρώτες βοήθειες για πνιγμό
Kατηγορία: Υγεία
Tags: πνιγμόςπρώτες βοήθειεςνερόθάλασσακολύμπιφαγητό
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Ναυτία: αντιμετώπιση και πως να την αποφύγουμε!
ναυτία
Αλήθεια, τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε τη ναυτία ή να την αποφύγουμε όσο γίνεται; Ας δούμε εδώ απλά και κατανοητά!

Γιατί βουλώνει η μύτη μας;
Ρινική συμφόρηση
Δεν υπάρχει πιο ενοχλητικό πράγμα από μια βουλωμένη μύτη. Δεν συμφωνείτε; Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ας δούμε απλά και κατανοητά.

Πως να προλάβετε ένα κρυολόγημα ώστε να μην αρρωστήσετε!
κρυολόγημα
Το νιώθετε ότι πάτε να αρρωστήσετε και πιστεύετε ότι... είστε καταδικασμένοι να κρεβατωθείτε; Κι όμως, υπάρχει ελπίδα! Δείτε τι να κάνετε!

Τι είναι η μυωπία; Τι συμβαίνει στο μάτι;
μυωπία
Γιατί έχουμε μυωπία; Τι γίνεται στο μάτι μας και δημιουργείται αυτό το φαινόμενο; Τι συμβαίνει ακριβώς στην κόρη και στον αμφιβληστροειδή χιτώνα;

Γιατί παθαίνουμε ναυτία; Ποιά η αιτία;
ναυτία αιτία
Σίγουρα πολλοί από εμάς, λίγο πολύ, έχουμε πάθει ναυτία. Πρόκειται για μία απαίσια κατάσταση. Τι συμβαίνει όμως και ο οργανισμός μας αντιδράει έτσι;

Τι είναι η νόσος των Λεγεωνάριων;
Νόσος των κλιματιστικών
Τι είναι η νόσος των Λεγεωνάριων και τι σχέση έχει με τα κλιματιστικά; Πως κολλάει και τι συμπτώματα έχει; Όλες οι απαντήσεις στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι η μαστογραφία; Όλες οι πληροφορίες!
μαστογραφία
Αλήθεια, τι ακριβώς είναι η μαστογραφία; Πως - γιατί την κάνουμε και τι καταφέρνουμε με αυτήν; Τι σχέση έχει ο καρκίνος του μαστού; Δείτε!

Τι είναι ο ιός και πως λειτουργεί στο σώμα μας;
ιός
Τι είναι ο καταραμμένος ιός που κολλήσαμε και πως λειτουργεί λοιπόν; Τι κάνει στο σώμα μας, τι σκοπό εξυπηρετεί και πως αναπαράγεται; Ας δούμε!

Σεξουαλική ζωή, γονιμότητα και κύηση στη νόσο του Crohn
Τι είναι η νόσος του Crohn
Πως επηρεάζεται η σεξουαλική ζωή των ατόμων που πάσχουν από τη νόσο του Chron; Πόσο ασφαλή είναι τα φαρμακευτικά σκευάσματα; Δείτε!

Το κρύο μας αρρωσταίνει; Δείτε έχει ενδιαφέρον!
Το κρύο σε αρρωσταίνει
Τελικά είναι μύθος η αλήθεια ότι το κρύο μας κάνει ευάλωτους σε ασθένειες; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί απλά και κατανοητά.

Τι είναι η ομοκυστεΐνη
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ομοκυστεΐνη
Τι είναι η ομοκυστεΐνη και τι γίνεται όταν αυξηθούν τα επίπεδα της; Πως μπορούμε να την ρυθμίσουμε; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι το Αλτσχάιμερ και τι συμπτώματα έχει
Τι είναι Αλτσχάιμερ - συμπτώματα
Τι είναι η νόσος ΑΛτσχάιμερ και ποια τα συμπτώματα της; Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ