Πόσο ενοχλητικό είναι όταν "πιάνει" το
γάλα στη κατσαρόλα. Και πόσο δύσκολα βγαίνει ο καμένος λεκές. Θέλει πολλή προσπάθεια και πολύ τρίψιμο.
Υπάρχει κάτι που να μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για
να μην κολλάει το γάλα; Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει τρόπος, πριν τον δούμε όμως ας εξηγήσουμε για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό.
Γιατί κολλάει το γάλα
Το γάλα περιέχει βακτήρια, ορισμένα καλά και χρήσιμα για τον οργανισμό μας και άλλα βλαβερά. Για αυτό το λόγο δεν πρέπει να πίνουμε γάλα που δεν είναι βρασμένο.
Η επίτευξη μιας θερμοκρασίας γύρω στους 72 βαθμούς Κελσίου για ορισμένα δευτερόλεπτα είναι ικανή για να εξουδετερώσει τα κακά βακτήρια και είναι μια διαδικασία που ονομάζεται παστερίωση προς τιμήν του μεγάλου Γάλλου χημικού Λουίς Παστέρ.
Το γάλα που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ είναι παστεριωμένο γεγονός που συνεπάγεται ότι δεν χρειάζεται βράσιμο. Ορισμένοι όμως το προτιμούν ζεστό, ενώ υπάρχουν και πολλές συνταγές που θέλουν το γάλα καυτό.
Όταν λοιπόν ζεσταίνουμε το γάλα στην κατσαρόλα ή στο μπρίκι, χωρίς απαραίτητα να βράσει, μετά από μια θερμοκρασία και πάνω έχει την τάση να κολλάει στον πάτο και να κάνει την ζωή μας δύσκολη.
Αυτό συμβαίνει γιατί καθώς ζεσταίνεται, τα συστατικά του (πρωτεΐνες, σάκχαρα κλπ) κατεβαίνουν προς τα κάτω με αποτέλεσμα το γάλα να πιάνει, όπως λέμε, στον πάτο του σκεύους.
Το γεγονός αυτό δίνει στο γάλα μια μυρωδιά καμένου και μπορεί να καταστρέψει μια συνταγή μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής.
Τι να κάνετε για να μην κολλάει το γάλα
Είναι, λοιπόν αναπόφευκτο ότι το γάλα θα κολλήσει στην κατσαρόλα; Η απάντηση είναι ναι, αν απλώς το βάλετε και το αφήσετε μόνο του να βράσει. Για την ακρίβεια είναι παραπάνω από σίγουρο.
Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το αποφύγετε και να γλιτώσετε φυσικά το καθάρισμα μετά.
Μία λύση είναι να ανακατεύετε συνεχώς το γάλα μέσα στο σκεύος ώστε να μην προλαβαίνουν τα συστατικά να καθίσουν στον πάτο και να τα φέρνετε με τον τρόπο αυτό στην επιφάνεια.
Ένας άλλος τρόπος, είναι να ρίξετε λίγο νερό στον πάτο του σκεύους, ίσα ίσα να καλύψει την επιφάνεια του, είτε πρόκειται για μπρίκι, είτε για κατσαρόλα και μετά να ρίξετε το γάλα. Όπως θα δείτε, το γάλα δεν θα κολλήσει!
Δοκιμάστε το!
Διαβάστε στη συνέχεια
Γιατί το γάλα είναι άσπρο
Όλες οι πληροφορίες για τα καλύτερα είδη τυριών στην πίτσα!
Ποια τα καλύτερα είδη τυριών - κασεριών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πίτσα; Τι ιδιότητες έχουν; Ας δούμε λίγες πληροφορίες
Γιατί ξινίζει το γάλα;
Αλήθεια, αναρωτηθήκατε γιατί ξινίζει το γάλα; Τι συμβαίνει μετά από μερικές μέρες; Αν δεν ξέρετε γιατί συμβαίνει αυτό, είναι αρκετά εντυπωσιακό, δείτε!
Πως λειτουργεί η χύτρα ταχύτητας
Πως λειτουργεί η χύτρα ταχύτητας και πως μπορεί και φτιάχνει τόσο γρήγορα το φαγητό; Είναι υγιεινός τρόπος μαγειρέματος; Ας ρίξουμε λίγο φως!
Αυγά: σωστό βράσιμο και εύκολο καθάρισμα, πως;
Εδώ θα δείτε κάποιες τεχνικές στο πώς να βράζετε σωστά τα αυγά σας και τι να κάνετε για να ξεφλουδίζονται εύκολα από το τσόφλι, απολαύστε!
Γιατί μαγειρεύουμε το φαγητό και δεν το τρώμε ωμό;
Αναρωτηθήκατε γιατί να μαγειρεύουμε και να μην τρώμε τα φαγητά ωμά; Τι κερδίζουμε με το να βράζουμε - ψήνουμε τα φαγητά; Είναι πιο καλό για την υγεία μας;