Θα έχετε ίσως ακούσει για το Alzheimer και τα προβλήματα που προκαλεί.
Τι είναι όμως, πως μπορεί να εμφανιστεί και τι συμπτώματα έχει; Ας δούμε όσο πιο απλά γίνεται.
Τι είναι το Αλτσχάιμερ
Η νόσος Aλτσχάιμερ είναι μια μορφή άνοιας, κατά πολλούς η συχνότερη. Οφείλεται σε μια αργά εξελισσόμενη εκφύλιση των εγκεφαλικών κυττάρων και προσβάλλει κατά κύριο λόγο άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
Δηλαδή πολύ απλά όσο μεγαλώνουμε, χάνουμε εγκεφαλικά κύτταρα με αποτέλεσμα να ξεχνάμε και να εμφανίζουμε τέτοιου είδους διαταραχές.
Επιπλέον, όσο περνούν τα χρόνια και η επιστήμη και η ιατρική εξελίσσονται. Έτσι, αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής, δηλαδή οι άνθρωποι ζουν περισσότερο.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ασθένειες σαν το Αλτσχάιμερ να αυξάνονται δραματικά. Μάλιστα τα επόμενα χρόνια αναμένεται περαιτέρω αύξηση των ασθενών που θα προσβληθούν από αυτό.
Τι συμπτώματα έχει το Αλτσχάιμερ
Η νόσος Αλτσχάιμερ εντοπίζεται κυρίως στην απώλεια μνήμης, όπως άλλωστε και όλες οι μορφές άνοιας.
Αν λοιπόν ένα άτομο αρχίσει να ξεχνάει, να μιλάει διαφορετικά και γενικότερα έχει περίεργη συμπεριφορά, ίσως είναι δείγμα εμφάνισης της νόσου.
Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τα εξής:
» Αν ξεχνάει ονόματα και πρόσωπα όπως λ.χ. φίλους, συγγενείς κλπ
» Αν δυσκολεύεται να εκφραστεί και να μιλήσει (δεν αρθρώνει σωστά λόγο)
» Αν ξεχνάει γεγονότα που έγιναν πρόσφατα
» Αν ξεχνάει τα ραντεβού και τις υποχρεώσεις του
» Αν χάνει συχνά προσωπικά αντικείμενα όπως γυαλιά, κλειδιά κλπ
» Αν δεν προσανατολίζεται σωστά (πχ δεν βρίσκει τον δρόμο για το σπίτι)
Αν λοιπόν κάποιος αντιμετωπίζει κάποιες από τις παραπάνω δυσκολίες, καλό είναι να επισκεφτεί κάποιο ιατρείο μνήμης και να πάρει την γνώμη ενός ειδικού.
Στη χώρα μας λειτουργούν πολλά τέτοια ιατρεία τόσο σε δημόσια νοσοκομεία, όσο και στα κατά τόπους γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών.
Τα ιατρεία αυτά λειτουργούν δωρεάν και όποιος το επιθυμεί μπορεί να κάνει εκεί ειδικά τεστ μνήμης για να διαπιστώσει αν χρειάζεται βοήθεια.
Πως αντιμετωπίζεται το Αλτσχάιμερ
Η αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας γίνεται με την βοήθεια των ειδικών γιατρών (νευρολόγων, ψυχιάτρων κλπ) που υπάρχουν στα ιατρεία μνήμης, οι οποίοι κάνουν την διάγνωση και προτείνουν την κατάλληλη αγωγή.
Ευτυχώς σήμερα υπάρχουν φάρμακα που ελέγχουν τα συμπτώματα και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τόσο των ασθενών που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ, όσο και των οικογενειών τους.
Επιπλέον υπάρχουν πολλές θεραπείες χωρίς φάρμακα, οι οποίες λειτουργούν υποστηρικτικά και βελτιώνουν την νοητική κατάσταση των ασθενών που πάσχουν από άνοια ή Αλτσχάιμερ.
Οι θεραπείες αυτές έχουν στόχο την νοητική ενδυνάμωση των ασθενών και και την ενίσχυση του αποτελέσματος των φαρμάκων.
Επίσης στα ιατρεία μνήμης δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη σωστή ενημέρωση και υποστήριξη, όχι μόνο των ασθενών, αλλά και των ανθρώπων που τους φροντίζουν (σύζυγος, παιδιά κλπ).
Διαβάστε στη συνέχεια
Τι περιλαμβάνει το check up
Τι είναι η ακμή και πως δημιουργείται;
Τι ακριβώς είναι η ακμή, ποια είναι τα συμπτώματά της και γιατί δημιουργείται; Πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε; Ας δούμε!
Τι πρέπει να γνωρίζω για τη χοληστερίνη
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την χοληστερίνη, τι προκαλεί στον οργανισμό μας και από ποιους παράγοντες επηρεάζεται; Ας δούμε απλά και κατανοητά στο άρθρο που ακολουθεί.
Τι είναι η ομοκυστεΐνη
Τι είναι η ομοκυστεΐνη και τι γίνεται όταν αυξηθούν τα επίπεδα της; Πως μπορούμε να την ρυθμίσουμε; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.