coolweb


Γιατί φτερνιζόμαστε στον ήλιο

Γιατί ο ήλιος προκαλεί φτάρνισμα σε ορισμένους ανθρώπους

Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί αρκετά αναλυτικά στο φτέρνισμα και τις αιτίες του.

Συγκεκριμένα είχαμε δει ότι το φτέρνισμα είναι στην ουσία ένας φυσικός μηχανισμός που διαθέτει το σώμα μας προκειμένου να απαλλαγεί από ανεπιθύμητους παράγοντες που έχουν κολλήσει στη μύτη μας και προσπαθούν να μπουν στον οργανισμό μας.

Είχαμε δει επίσης ότι οι παράγοντες αυτοί που αποτελούν και την αιτία του φτερνίσματος, μπορεί να είναι για παράδειγμα διάφορα βακτήρια, μικρόβια, γύρη (κυρίως την άνοιξη), σκόνη, κλπ.

Τι συμβαίνει όμως με τον ήλιο; Γιατί μας προκαλεί φτέρνισμα και ποιος μηχανισμός κρύβεται πίσω από αυτήν την περίεργη αντίδραση του οργανισμού μας; Ας δούμε παρακάτω στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.

Γιατί φτερνιζόμαστε στον ήλιο


Καταρχάς να πούμε ότι η έκθεση στον ήλιο δεν προκαλεί φτέρνισμα σε όλους τους ανθρώπους, αλλά σε ένα ποσοστό γύρω στο 30%, δηλαδή περίπου σε έναν στους τρεις ανθρώπους.

Μάλιστα το φαινόμενο αυτό έχει και όνομα. Συγκεκριμένα είναι γνωστό ως "φωτικό φτέρνισμα" ή photic sneezing στα αγγλικά. Στην ουσία πρόκειται για φτέρνισμα που εμφανίζεται όταν κάποιο άτομο κοιτάζει προς κάποια πηγή δυνατού φωτός όπως είναι για παράδειγμα ο ήλιος.

 κάποιοι άνθρωποι φταρνίζονται αν εκτεθούν στον ήλο ή σε άλλη πηγή ισχυρού φωτός
Το φωτικό φτέρνισμα μπορεί να προκληθεί και από την έκθεση σε τεχνητό φως, αν και αυτό δεν είναι και τόσο συνηθισμένο.

Αν και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν και πολλά πράγματα για την παράξενη αυτή αντίδραση του οργανισμού ορισμένων ατόμων, αυτό που ξέρουμε είναι ότι δεν είναι κληρονομικό, αλλά επίκτητο, δηλαδή συνήθως αποκτάται στην πορεία της ζωής του ατόμου.

Επίσης εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το φτέρνισμα αυτό, σε αντίθεση με το φτέρνισμα που προκαλείται από τις διάφορες αλλεργικές αντιδράσεις, προκαλέιται μόνο μια φορά (την πρώτη) που θα έρθουμε σε άμεση επαφή με τον ήλιο. Όση ώρα και να εκτεθούμε μετά, δεν θα ξαναφτερνιστούμε.

Μια πιθανή εξήγηση για το φωτικό φτέρνισμα είναι ότι αυτό προκαλείται επειδή το δυνατό φως ενεργοποιεί τα νεύρα που ευθύνονται για το φτέρνισμα. Η ενεργοποίηση αυτή πιστεύεται ότι πραγματοποιείται μέσω της διέγερσης του αμφιβληστροειδούς χιτώνα ή της κόρης του ματιού.

 Το φωτισκό φτέρνισμα ίσως προκαλείται από αντίδραση των ματιών μας στο έντονο φως
Στην ουσία, αυτό που λένε οι επιστήμονες είναι ότι η αντίδραση αυτή θα μπορούσε να προκληθεί λόγω μιας “διασταύρωσης” διαφορετικών οδών του εγκεφάλου μας, και συγκεκριμένα αυτών μεταξύ του αντανακλαστικού τόξου της κόρης του ματιού μας και του αντανακλαστικού τόξου του φτερνίσματος.

Μάλιστα, τα αντανακλαστικά αυτά ενεργοποιούνται μόνο κατά την αρχική έκθεση στο φως, και όχι όταν αυτή επαναληφθεί, συνεπώς δεν υπάρχει νέα διέγερση όταν το άτομο ξανακοιτάξει προς την πηγή έντονου φωτός, όπως είπαμε και πιο πάνω.

Πραγματικά πολύ περίεργο φαινόμενο!


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Γιατί φτερνιζόμαστε στον ήλιο
Kατηγορία: Άνθρωπος
Tags: φτέρνισμαήλιοςφωςμάτια
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Γιατί λιποθυμάμε; Τι προκαλεί συνήθως την ξαφνική λιποθυμία;
λιποθυμία
Γιατί εμείς οι άνθρωποι λιποθυμάμε; Τι συμβαίνει και κάνει ο οργανισμός μας shut down;! Τι προκαλεί το φαινόμενο της λιποθυμίας; Ας δούμε λοιπόν!

Γιατί φτερνιζόμαστε; Ποιά η αιτία;
φτέρνισμα
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί φτερνιζόμαστε; Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας και αντιδράει έτσι και ποια η αιτία; Ας δούμε λοιπόν απλά και κατανοητά!

Γιατί βουλώνουν τα αυτιά μας;!
αυτιά βουλώνουν
Το παθαίνουμε όλοι μας: είτε κατά την απογείωση του αεροπλάνου, είτε κατά τη βόλτα μας με το αμάξι, κλπ, βουλώνουν τα αυτιά μας! Γιατί όμως;

Τι είναι το μήλο του Αδάμ και γιατί λέγεται έτσι;
το μήλο του Αδάμ
Πίσω από το καρύδι στο λαιμό, γνωστό και ως "μήλο του Αδάμ", κρύβεται ένας πολύπλοκος μηχανισμός με απίστευτες λειτουργίες. Τι είναι, πως δημιουργείται και γιατί λέγεται έτσι;

Γιατί οι άντρες έχουν ρώγες;
Γιατί οι άντρες έχουν θηλές
Εκτός από τις γυναίκες, ρώγες έχουν και οι άντρες αν και φαινομενικά δεν τις χρειάζονται. Τότε γιατί τις έχουν; Για να δούμε…

Τι είναι ο ιδρώτας και γιατί ιδρώνουμε;
ιδρώτας
Αλήθεια... τι είναι ο ιδρώτας; Γιατί ιδρώνουμε όταν είμαστε κάτω υπό πίεση ή όταν είμαστε σε ζεστό περιβάλλον; Ας δούμε λοιπόν!

Γιατί το αίμα μας είναι κόκκινο;
αίμα κόκκινο
Αλήθεια, γιατί το ανθρώπινο αίμα έχει κόκκινο χρώμα; Σκεφτήκατε ποτέ; Ας δώσουμε λοιπόν απάντηση σε αυτό το ωραίο ερώτημα, δείτε εδώ.

Πως επηρεάζει η καφεΐνη του καφέ και γινόμαστε εξαρτημένοι;
καφές εξάρτηση
Πως επηρεάζει ο καφές τον οργανισμό μας; Πως η καφεΐνη προκαλεί εξάρτηση; Τι συμβαίνει με την αδρεναλίνη και πως επηρεάζεται η διάθεσή μας;

Που κάνει καλό το γέλιο;
χαμόγελο
Γελάμε όλοι μας λίγο πολύ, καθημερινά. Το γέλιο λένε είναι ζωή και φυσικά, όχι άδικα! Διαβάστε σε αυτό το άρθρο πόσο καλό μας κάνει, θα εκπλαγείτε!

Πως να βελτιώσετε τη μνήμη σας!
μνήμη
Έχετε θέμα με τη μνήμη; Ας δούμε σε αυτό το άρθρο μερικά κολπάκια που μπορείτε να κάνετε ώστε να βελτιώσετε τη μνήμη σας και να θυμάστε καλύτερα

Γιατί τα κόπρανα είναι καφέ; Ξέρετε;
Γιατί τα κόπρανα έχουν καφέ χρώμα
Αλήθεια γιατί τα κόπρανα μας έχουν κατά κανόνα καφέ χρώμα; Που οφείλεται αυτό; Ας δούμε απλά και κατανοητά!

Ποια στιγμή της ημέρας είμαστε ψηλότεροι;
παιδί μετράει το ύψος του
Αν μέχρι σήμερα πιστεύατε ότι το ύψος μας παραμένει σταθερό κατά την διάρκεια της ημέρας γελιέστε! Το ύψος μας μεταβάλλεται συνέχεια! Πως; Ας δούμε!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ