Η
αιτία που παθαίνουμε ναυτία, είναι όπως όλοι ξέρουμε, η κίνηση και κάποια σύγχυση πληροφοριών μέσα μας.
Ανεξάρτητα με τι μέσο μεταφοράς κινούμαστε, μπορούμε εύκολα να
πάθουμε ναυτία, ειδικά αν είμαστε λιγάκι ευαίσθητοι σε αυτήν.
Πολλοί ειδικοί επί του συγκεκριμένου θέματος, πιστεύουν ότι υπάρχει κάποια "γενετική τάση", που άλλοι την έχουν περισσότερο και άλλοι λιγότερο, για να το πούμε έτσι απλά και κατανοητά.
Λοιπόν στο ψητό!
Το σώμα μας έχει κάποιους "
αισθητήρες κίνησης" που καταλαβαίνουν πότε και προς τα που κινούμαστε και μεταδίδουν την πληροφορία αυτή στον εγκέφαλο.
Συγκεκριμένα, τα μάτια μεταδίδουν μια τέτοια πληροφορία, ένα υγρό που υπάρχει στο εσωτερικό των αυτιών μας, το δέρμα και οι μύες στέλνουν "σήματα κίνησης" στον εγκέφαλό μας.
Όλα ωραία μέχρις εδώ, ακούστε τώρα όμως τι γίνεται και παθαίνουμε ναυτία!
Όταν κινούμαστε, υπάρχει περίπτωση αυτοί οι αισθητήρες να στέλνουν... "μπερδεμένα" σήματα κίνησης!
Πως γίνεται αυτό;
Πολύ απλά, μπορεί να βρισκόμαστε στο αυτοκίνητο και ενώ κινείται, να διαβάζουμε ένα βιβλίο: τα μάτια στέλνουν σήμα ότι δεν κινούμαστε, ενώ οι υπόλοιποι αισθητήρες... υποστηρίζουν το αντίθετο!
Έτσι, πολύ απλά, ο εγκέφαλος κατακλύζεται από μπερδεμένη πληροφορία, αδυνατώντας έτσι να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει...
Εφίδρωση, ζαλάδα, χλώμιασμα, τάση για εμετό ή ακόμα και εμετό η αντίδρασή του, γιατί όμως;
Γιατί πολύ απλά, με όλη αυτή την ασυμφωνία, ο εγκέφαλός μας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι έχουμε πάθει... τροφική δηλητηρίαση - κάποια τοξίνη που καταναλώσαμε δημιουργεί παραίσθηση.
Έτσι βάζει μπρος τους μηχανισμούς άμυνας και αποβολής της υποτιθέμενης επικίνδυνης τοξίνης που νομίζει ότι είναι υπεύθυνη για όλο αυτό...
Σε μερικούς ανθρώπους μάλιστα, το φαινόμενο της ναυτίας μπορεί να εμφανιστεί και σε πολύ απλές καταστάσεις, όπως όταν βλέπουνε μια ταινία δράσης σε μία μεγάλη οθόνη!
Γι’ αυτό λοιπόν για να αποφύγουμε να πάθουμε ναυτία, καλό είναι να κάνουμε ότι είναι δυνατόν, ώστε η πληροφορία των "αισθητήρων" μας να ...συμβαδίζει!
Μπορείτε στη συνέχεια να δείτε κάποιες συμβουλές για την
αντιμετώπιση της ναυτίας ή ακόμα και τρόπους αποφυγής με μία εκτενή ανάλυση εδώ στο coolweb.gr
Διαβάστε στη συνέχεια
Ναυτία: αντιμετώπιση και πως να την αποφύγουμε!
Γιατί λιποθυμάμε; Τι προκαλεί συνήθως την ξαφνική λιποθυμία;
Γιατί εμείς οι άνθρωποι λιποθυμάμε; Τι συμβαίνει και κάνει ο οργανισμός μας shut down;! Τι προκαλεί το φαινόμενο της λιποθυμίας; Ας δούμε λοιπόν!
Τι είναι το deja vu και γιατί συμβαίνει;
Όλοι μας το έχουμε βιώσει λίγο ως πολύ το deja vu... Τι είναι όμως στην πραγματικότητα και γιατί μας συμβαίνει; Είναι θαύμα ή μήπως κάτι άλλο;
Τι είναι η ενσυναίσθηση;
Τι είναι αυτή η περιβόητη ενσυναίσθηση για την οποία γίνεται τόσος λόγος; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί, απλά και κατανοητά!
Γιατί κλείνουμε τα μάτια όταν φιλιόμαστε
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί έχουμε κλειστά τα μάτια μας όταν φιλάμε τον/την αγαπημένο/η μας; Δείτε στο άρθρο που ακολουθεί.