Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης
Θα έχετε ακούσει για τον γλυκαιμικό δείκτη των τροφών και για το πόσο σημαντικός είναι αυτός. Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουμε στα αλήθεια τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης και πως λειτουργεί;
Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί παρακάτω απλά και κατανοητά.
Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης
Θα έχετε ακούσει για την υπογλυκαιμία, δηλαδή την κατάσταση κατά την οποία το "μας πέφτει το ζάχαρο" όπως λέμε, δηλαδή μειώνεται η ποσότητα της γλυκόζης στο αίμα μας κάτω από το φυσιολογικό.
Με αντίστοιχο τρόπο ορίζεται και η αντίθετη κατάσταση, η λεγόμενη υπεργλυκαιμία που συμβαίνει όταν μας ανεβαίνει το ζάχαρο πάνω από το φυσιολογικό όριο. Γενικά η γλυκαιμία με απλά λόγια είναι το φυσιολογικό επίπεδο περιεκτικότητας της γλυκόζης στο αίμα μας.
Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένας δείκτης της γλυκαιμίας (αν θα μπορούσαμε να το πούμε έτσι) ή πιο απλά ένας δείκτης που κατατάσσει τις τροφές με βάση το πόσο γρήγορα ανεβάζουν την γλυκόζη του αίματος, το λεγόμενο ζάχαρο, σε μια κλίμακα από το 0 έως το 100.
Κατ' επέκταση, ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφών μας δείχνει και την ταχύτητα με την οποία το σώμα μας επεξεργάζεται τα συγκεκριμένα τρόφιμα, ή αλλιώς το πόσο γρήγορα γίνεται η διαδικασία της πέψης από τον οργανισμό μας.
Γιατί είναι σημαντικός ο γλυκαιμικός δείκτης
Ο δείκτης αυτός είναι πολύ σημαντικός, ειδικά αν θέλουμε να προσέξουμε το βάρος μας, γιατί ουσιαστικά μας λέει ποιες τροφές (κυρίως με βάση τους υδατάνθρακες) "δεν μας πιάνουν".
Αυτό συμβαίνει επειδή ο οργανισμός μας τις χωνεύει γρήγορα και άρα πρέπει να τις αποφεύγουμε γιατί όχι μόνο δεν μας χορταίνουν, αλλά και μας κάνουν να ξαναπεινάμε σύντομα.
Φυσικά κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και έτσι ο γλυκαιμικός δείκτης ενός τροφίμου μπορεί να διαφέρει σημαντικά (έως και 20%) ανάμεσα σε δύο διαφορετικά άτομα.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό είναι να ακολουθεί κανείς μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς υπερβολές. Τώρα αν μπορεί να αποφεύγει γενικά την υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων, ακόμα καλύτερα.
Πως λειτουργεί η κλίμακα του γλυκαιμικού δείκτη
Για να δημιουργηθεί η κλίμακα του γλυκαιμικού δείκτη, βάλαμε στην υψηλότερη θέση, δηλαδή στην τιμή 100, την καθαρή γλυκόζη, η οποία περνάει απευθείας στο αίμα και προκαλεί την μεγαλύτερη άνοδο στο ζάχαρο.
Όλες οι άλλες τροφές κατατάχθηκαν στην κλίμακα με βάση την άνοδο στο ζάχαρο που προκαλούν σε σχέση με τη γλυκόζη. Για παράδειγμα αν μια τροφή προκαλεί την μισή άνοδο τότε παίρνει την τιμή 50, αν προκαλεί το ένα τέταρτο την τιμή 25 κ.ο.κ.
Γενικά τα τρόφιμα χωρίζονται με βάση τον γλυκαιμικό δείκτη τους στις ακόλουθες τρεις κατηγορίες:
» Χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη: τροφές με τιμή του δείκτη μικρότερη του 55
» Μέτριου γλυκαιμικού δείκτη: τροφές με τιμή του δείκτη μεταξύ 40–70
» Υψηλού γλυκαιμικού δείκτη: τροφές με τιμή του δείκτη πάνω από 70
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια κάποιοι επιστήμονες παίρνουν σαν τιμή βάσης, δηλαδή το 100 του δείκτη, για το άσπρο ψωμί (ως κοντινότερο στην καθημερινή διατροφή) και έτσι οι τιμές του γλυκαιμικού δείκτη αλλάζουν σημαντικά, ενώ εμφανίζονται και τιμές πάνω από το 100.
Διαβάστε στη συνέχεια Τι είναι το γλυκαιμικό φορτίο
Δίαιτα γλυκαιμικού δείκτη και δίαιτα γλυκαιμικού φορτίου: ποιά είναι καλύτερη;
Σε προηγούμενα άρθρα μας ασχοληθήκαμε εκτενώς τόσο με την έννοια του γλυκαιμικού δείκτη, όσο και με αυτή του γλυκαιμικού φορτίου ...
Γιατί διψάμε όταν καταναλώνουμε ζάχαρη;
Αναρωτηθήκατε γιατί αν καταναλώσουμε κάποιο γλυκό ή γενικά αν καταναλώσουμε ζάχαρη, διψάμε; Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας; Δείτε!
Πως να ελέγξω την λιγούρα για γλυκό
Πολλές φορές έχουμε τρελή λιγούρα για γλυκό. Μπορεί μάλιστα να μας γίνει έμμονη ιδέα και να μην φεύγει με τίποτα από το μυαλό μας ...
Ποιες οι επιπτώσεις από την καθιστική ζωή
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η καθιστική ζωή και εργασία δεν κάνουν καλό στην υγεία μας, αλλά απεναντίας την βλάπτουν σημαντικά ...