coolweb


Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μοναξιάς και μοναχικότητας;

Τι είναι η μοναξιά και τι η μοναχικότητα;

Σίγουρα θα έχετε ακούσει για τις έννοιες της μοναξιάς και της μοναχικότητας. Τι είναι ακριβώς όμως οι δύο αυτές καταστάσεις; Είναι το ίδιο πράγμα ή μήπως διαφέρουν κάπου;

Και αν ναι, τελικά ποια είναι η διαφορά μεταξύ μοναξιάς και μοναχικότητας; Ας δούμε απλά και κατανοητά στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι η μοναξιά


Η μοναξιά είναι ένα επώδυνο συναίσθημα, στο οποίο το άτομο βιώνει την απουσία των άλλων ανθρώπων, νοιώθει δηλαδή μόνο του, δίχως όμως αυτό ναι είναι και η επιλογή του.

Ένας άνθρωπος μπορεί να βιώσει τη μοναξιά πχ σε περίπτωση χηρείας, σε περίπτωση που τα παιδιά του φύγουν από το σπίτι και μείνει μόνος του, σε περίπτωση που μπορεί να χωρίσει με τον ή την σύντροφο του, κλπ.

Πολλές φορές μάλιστα, το άτομο που βιώνει την μοναξιά μπορεί να περιτριγυρίζεται από άλλους ανθρώπους, αλλά παρόλα αυτά να νοιώθει ότι είναι μόνο του.

 η μοναξιά είναι η κατάσταση όπου είμαστε ή νοιώθουμε μόνοι μας χωρίς να το θέλουμε
Η μοναξιά είναι μία δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση η οποία προσπαθεί να καταπολεμηθεί από τον άνθρωπο, διότι υφίσταται παρά τη θέληση του ίδιου.

Με άλλα λόγια η μοναξιά είναι μια κατάσταση η οποία υπάρχει παρά την θέληση του ανθρώπου ο οποίος τη βιώνει.

Τι είναι η μοναχικότητα


Από την άλλη πλευρά, η μοναχικότητα, είναι στην ουσία ένας τρόπος ζωής ο οποίος βασίζεται στην επιλογή του ανθρώπου, ο οποίος επιλέγει για τους δικούς του λόγους, να αποστασιοποιηθεί από την ενεργό κοινωνική ζωή και να μένει μόνος του.

Μάλιστα τις πιο πολλές φορές δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένους λόγος που να ωθεί έναν άνθρωπο σε αυτή την επιλογή.

 η μοναχικότητα είναι κάτι που επιλέγουμε για διάφορους λόγους
Δεν είναι λίγοι αυτοί που στρέφονται στη μοναχικότητα, απλά διότι επιθυμούν να αποφύγουν τις ταραχώδεις σχέσεις με τους ανθρώπους, έχουν απογοητευτεί από σχέσεις τους ή απλά θέλουν να αφοσιωθούν σε δικές τους δραστηριότητες.

Επίσης, πολλές ιδιοφυΐες, όπως για παράδειγμα ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, προτίμησαν συνειδητά τη μοναχικότητα ώστε να μπορούν να ασχοληθούν ανεπηρέαστα με την τέχνη ή την επιστήμη τους.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η μοναχικότητα θα λέγαμε πως δε βλάπτει το άτομο που τη βιώνει, καθώς είναι προσωπική επιλογή του και άρα του είναι κατά κάποιον τρόπο επιθυμητή.

 ο Leonardo Da Vinci ήταν χαρακτηριστικό παράδειγμα μοναχικής ιδιοφυΐας
Αυτή είναι λοιπόν, η βασική διαφορά μεταξύ μοναξιάς και μοναχικότητας. Και οι δύο έννοιες, επαφίενται στη βούληση του ανθρώπου. Απλά στην πρώτη περίπτωση έχουμε την άρνηση, ενώ στη δεύτερη έχουμε τη συνειδητή επιλογή.

Την επόμενη φορά που θα νοιώσετε μοναξιά, δοκιμάστε να μιλήσετε σε έναν φίλο ή σε μια φίλη σας και αν νομίζετε ότι δεν μπορείτε να το ξεπεράσετε μόνοι σας ζητήστε την βοήθεια κάποιου ειδικού ψυχολόγου ή ψυχιάτρου.

Το coolweb.gr ευχαριστεί θερμά την Μαρία Σκαμπαρδώνη για τη συγγραφή αυτού του άρθρου.
Διαβάστε στη συνέχεια Γιατί δεν είμαι ευτυχισμένος/η τα Χριστούγεννα;!
Σχετικά άρθρα

Κατάθλιψη Μέρος 1ο: τι είναι, αιτίες και καταπολέμηση
κατάθλιψη
Τι είναι η κατάθλιψη σε γενικές γραμμές και πως μπορούμε να την καταπολεμήσουμε; Αιτίες; Γιατί μας συμβαίνει και τι είναι καλό να κάνουμε;
Κατάθλιψη Μέρος 2ο: τροφές, διατροφή και σωστό φαγητό
κατάθλιψη και φαγητό
Πως η διατροφή και το φαγητό μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης; Ποιες τροφές να προτιμήσουμε και ποιες να αποφύγουμε;
Τι διαφορά έχει η κατάθλιψη από τη μανιοκατάθλιψη;
κατάθλιψη vs μανιοκατάθλιψη
Αν και σε πολλούς από εμάς ακούγεται σχεδόν το ίδιο, παρόλα αυτά δεν είναι! Η μανιοκατάθλιψη μάλιστα έχει συμπτώματα ...εντελώς κουφά! Δείτε!
Πως να ξεπεράσω την κατάθλιψη
Πως αντιμετωπίζεται η κατάθλιψη
Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι η θετική σκέψη ή η ευγνωμοσύνη για όσα έχουμε βοηθάει σε πάρα πολλά και διαφορετικά πράγματα. Για ...
Πότε είναι η Blue Monday
Πότε πέφτει η blue monday
Η Blue monday γνωστή στην Ελλάδα ως μπλε Δευτέρα θεωρείται μια από τις πιο στενάχωρες ημέρες του χρόνου. Παρακάτω μπορείς να δεις τι ...
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μοναξιάς και μοναχικότητας;
Kατηγορία: Άνθρωπος
Tags: μοναξιάμοναχικότηταψυχολογίακατάθλιψη
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Τι είναι το deja vu και γιατί συμβαίνει;
deja vu
Όλοι μας το έχουμε βιώσει λίγο ως πολύ το deja vu... Τι είναι όμως στην πραγματικότητα και γιατί μας συμβαίνει; Είναι θαύμα ή μήπως κάτι άλλο;

Γιατί εμείς οι άνθρωποι κλαίμε; Τι είναι τα δάκρυα;
κλάμα
Αλήθεια, γιατί κλαίμε; Τι μας συμβαίνει; Τι είναι τα δάκρυα και γιατί παράγονται; Δείτε εδώ όλες τις σχετικές πληροφορίες για το κλάμα και τα δάκρυα.

Πως να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση
απόκτηση αυτοπεποίθησης
Δείτε εδώ κάποια πραγματάκια που θα σας βοηθήσουν να αποκτήστε αυτοπεποίθηση. Σας παρουσιάζουμε κάποιους από τους βασικούς κανόνες.

Πως να φτιάξετε τη ζωή σας & να γίνετε πιο ευτυχισμένοι!
καλύτερη ζωή
Δείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε για καλύτερη ζωή, πιο ποιοτική, να διώξετε τη μιζέρια και τη μελαγχολία και να γίνετε πιο ευτυχισμένοι

Πως να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας!
ποιότητα ζωής
Δείτε κάποια κολπάκια, για να διώξετε τη μιζέρια - τη μελαγχολία και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας! Τι μπορείτε να κάνετε; Ας δούμε!

Πως να αποβάλλετε το στρες
διώξιμο στρες
Δείτε μερικά χρήσιμα πραγματάκια που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε το στρες! Απλά καθημερινά κολπάκια για να μην έχετε στρες.

Τι είναι το υποσυνείδητο και πως μας επηρεάζει;
Τι είναι υποσυνείδητο και ασυνείδητο
Τι είναι το υποσυνείδητο και το ασυνείδητο, πως μπορούμε να τα κατανοήσουμε και να τα ανασύρουμε στην επιφάνεια; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Στρες και άγχος: τι διαφορά έχουν;
διαφορά στρες - άγχος
Αλήθεια, εσείς σκεφτήκατε ποτέ τι διαφορά έχει το στρες με το άγχος; Δείτε λοιπόν σε αυτό το άρθρο τη διαφορά στρες-άγχους απλά και κατανοητά!

Πως είναι να ζεις στη ξενιτιά;
η ζωή στην ξενιτιά
Πρόκειται να ακολουθήσετε το δρόμο της ξενιτιάς και αναρωτιέστε πως είναι; Ας δούμε εδώ μία γεύση από κάποιον που ξεκίνησε να τη ζει...

9 τρόποι για να βελτιώσετε τη ζωή σας!
βελτίωση ζωής
Δείτε εδώ κάποιες υπέροχες συμβουλές για να βελτιώσετε, να κάνετε καλύτερη και να αλλάξετε τη ζωή σας! Μην απελπίζεστε, υπάρχει πάντα ελπίδα!

Κατάθλιψη Μέρος 1ο: τι είναι, αιτίες και καταπολέμηση
κατάθλιψη
Τι είναι η κατάθλιψη σε γενικές γραμμές και πως μπορούμε να την καταπολεμήσουμε; Αιτίες; Γιατί μας συμβαίνει και τι είναι καλό να κάνουμε;

Κατάθλιψη Μέρος 2ο: τροφές, διατροφή και σωστό φαγητό
κατάθλιψη και φαγητό
Πως η διατροφή και το φαγητό μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης; Ποιες τροφές να προτιμήσουμε και ποιες να αποφύγουμε;
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ