Ίσως να έχετε ακούσει για την
ομοκυστεΐνη. Γνωρίζετε όμως
τι είναι στα αλήθεια και τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει;
Από ποιους παράγοντες εξαρτάται και τι μπορούμε να κάνουμε για να την μειώσουμε αν μετρήσουμε υψηλά επίπεδα στον οργανισμό μας;
Ας ρίξουμε λίγο φως.
Τι είναι η ομοκυστεΐνη
Αρχικά ας δούμε τι είναι αυτή η περιβόητη ομοκυστεΐνη και πως δημιουργείται μέσα στον οργανισμό μας.
Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ που προέρχεται από τη διάσπαση των πρωτεϊνών της διατροφής μας. Με απλά λόγια είναι ένα κατάλοιπο του μεταβολισμού μας, το οποίο παράγεται ανάλογα με την ποιότητα και την ποσότητα των πρωτεϊνών που καταναλώνουμε.
Ως γνωστόν τα αμινοξέα είναι τα βασικά δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών και μάλιστα είναι αυτά που καθορίζουν και τις χαρακτηριστικές ιδιότητές των πρωτεϊνών.
Η ομοκυστεΐνη υπό φυσιολογικές συνθήκες βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού μας σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις. Αν για κάποιο λόγο η συγκέντρωση της αυξηθεί τότε γίνεται τοξική και προκαλεί διάφορα προβλήματα.
Μάλιστα από πολλούς χαρακτηρίζεται ως η "νέα"
χοληστερίνη!
Γιατί αυξάνεται η ομοκυστεΐνη
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση της ομοκυστεΐνης. Οι κυριότεροι από αυτούς είναι η κληρονομικότητα, η έλλειψη βιταμινών, η ηλικία και το φύλλο.
Ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί ένα ένζυμο για την διάσπαση της ομοκυστεΐνης. Ωστόσο, μεταλλάξεις στο DNA του ενζύμου αυτού μειώνουν την ικανότητα απομάκρυνσης της.
Επίσης, μια διατροφή φτωχή σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β6, Β12, φυλλικό οξύ κλπ) οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης.
Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει είναι η ηλικία, καθώς όπως ισχύει και για άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες για την υγεία μας, έτσι και η ομοκυστεΐνη αυξάνεται όσο μεγαλώνουμε.
Τέλος, η συγκέντρωση της επηρεάζεται και από το φύλλο, καθώς οι γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση έχουν χαμηλότερα επίπεδα ομοκυστεΐνης, με την κατάσταση να εξισώνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Φυσιολογικές τιμές
Για τη μέτρηση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης πρέπει να κάνουμε μια εξέταση αίματος.
Καλό είναι να μην έχουμε φάει απολύτως τίποτα τουλάχιστον έξι ώρες πριν την εξέταση ή και περισσότερο, ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού ή του εξεταστικού κέντρου.
Τα φυσιολογικά επίπεδα για την ολική ομοκυστεΐνη είναι
5-15 μmol/L.
Αν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο αίμα μας κυμαίνονται από 15 έως 30 μmol/L λέμε ότι έχουμε ήπια, για 30-100 μmol/L μέτρια και πάνω από 100 μmol/L τη βαριά υπερομοκυστεϊναιμία.
Τι να κάνω αν έχω αυξημένη ομοκυστεΐνη
Σε περίπτωση που κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις και βρείτε ότι έχετε αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης καλό είναι να πάρετε ορισμένα μέτρα.
Η ομοκυστεΐνη επηρεάζεται σημαντικά από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς βοηθούν σημαντικά στην μείωση της.
Για αυτό καλό θα ήταν να ακολουθήσετε ένα μεσογειακό πρόγραμμα διατροφής πλούσιο σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά που περιέχουν σημαντικές ποσότητες της βιταμίνης Β6.
Επίσης, τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12 είναι το κόκκινο κρέας (μοσχάρι) και τα γαλακτοκομικά, καθώς και τα ψάρια και τα θα θαλασσινά, ενώ τα δημητριακά και τα όσπρια είναι πολύ καλή πηγή φυλλικού οξέος.
Αν παρόλα αυτά δεν προσλαμβάνετε τις αναγκαίες ποσότητες ή δεν μπορείτε να τις απορροφήσετε, ίσως χρειαστεί να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα.
Φυσικά όλα αυτά πρέπει να γίνονται πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό σας και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του.
Διαβάστε στη συνέχεια
Τι πρέπει να γνωρίζω για τη χοληστερίνη
Τι περιλαμβάνει το check up
Τι είναι το προγραμματισμένο τσεκ απ και ποιες εξετάσεις περιλαμβάνει; Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.
Γιατί πρέπει να τρώμε μπανάνες
Μπορεί ο λαός μας να λέει ότι ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα, ωστόσο και η μπανάνα δεν πάει πίσω. Πρόκειται για ένα πολύ ...
Γιατί διψάμε με το αλάτι;
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί διψάμε με το αλάτι; Τι συμβαίνει όταν τρώμε κάτι αλμυρό και θέλουμε να κατεβάσουμε ένα σκασμό νερό;! Ας δούμε!
Συμβουλές για μια υγιεινή διατροφή! Μέρος 1ο
Δείτε σε αυτό το άρθρο μερικές ωραίες συμβουλές και κάποια κολπάκια για το πως να κάνετε μια πιο υγιεινή διατροφή, θα σας βοηθήσει αρκετά!