coolweb


Ποια είναι η ψυχολογία των πρώην υπέρβαρων ατόμων;

ψυχολογία πρώην παχύσαρκων

Διαβάστηκε: 3.919 φορές
Αλήθεια πως επηρρεάζεται η ψυχολογία ατόμων που ήταν παχύσαρκα, αλλά έχασαν βάρος; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί απλά και κατανοητά.
Η απώλεια βάρους γενικά δεν είναι εύκολο πράγμα. Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε δώσει διάφορες συμβουλές σχετικά με το πως να χάσετε κιλά με δίαιτα.

Φυσικά αυτά αφορούν αυτούς που θέλουν να χάσουν λίγα κιλά, καθώς για πιο σοβαρές περιπτώσεις είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε κάποιον ειδικό γιατρό ή χειρούργο.

χάσιμο βάρους και ψυχολογία
Ειδικά τα τελευταία χρόνια είναι πολύ δημοφιλείς και αποτελεσματικές οι βαριατρικές επεμβάσεις όπως το γαστρικό μανίκι, το γαστρικό by-pass ή η χολοπαγκρεατική παράκαμψη.

Παλιότερα κάποιοι γιατροί πρότειναν την τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου (δαχτυλίδι) ή μπαλονιού στο στομάχι, ωστόσο οι μέθοδοι αυτές έχουν πλέον εγκαταλειφθεί λόγω του ότι δεν παρέχουν μόνιμο αποτέλεσμα.

Τι γίνεται όμως με την ψυχολογία των πρώην υπέρβαρων ή παχύσαρκων; Δηλαδή πως αντιδρά ψυχολογικά ένας άνθρωπος μετά από σημαντική απώλεια βάρους; Είναι όλα καλά ή μήπως όχι; Ας δούμε!


Ποια είναι η ψυχολογία των πρώην υπέρβαρων ατόμων;

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία, εκτός όλων των άλλων προβλημάτων αφήνει και κάποιο στίγμα στην ψυχολογία του ατόμου, αυτό που οι ψυχολόγοι ονομάζουν θλίψη.

Η θλίψη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την απώλεια. Η απώλεια με τη σειρά της μπορεί να σχετίζεται με τον θάνατο ή γενικά με μια έντονη αλλαγή κατάστασης όπως πχ η σημαντική απώλεια βάρους.

ψυχολογία ατόμων που έχασαν βάρος
Γενικά, για την ψυχολογική κατάσταση των ατόμων που εγκαταλείπουν μια στιγματισμένη ομάδα, όπως είναι αυτή των παχύσαρκων, είναι γνωστά ελάχιστα πράγματα.

Το να είναι κανείς μέλος μιας τέτοιας ομάδας έστω για κάποια χρόνια της ζωής του σημαίνει ότι κουβαλάει πολλά αρνητικά στερεότυπα τα οποία ξεκινούν από την παιδική ηλικία.

Τι λένε οι επιστήμονες

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στις Η.Π.Α. σε πάνω από 33.000 συμμετέχοντες και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Social Science & Medicine, η πιθανότητα εμφάνισης οποιασδήποτε διαταραχής άγχους ή καταθλιπτικής διαταραχής σε πρώην υπέρβαρα ομάδα είναι σημαντικά μεγαλύτερη έναντι αυτών που είχαν πάντοτε φυσιολογικό βάρος.

Μάλιστα τα αποτελέσματα δεν διέφεραν πολύ από τα άτομα που ήταν σταθερά υπέρβαρα. Με άλλα λόγια, αν και τα οφέλη από την απώλεια βάρους για την σωματική υγεία είναι αδιαμφισβήτητα, δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο και για την ψυχική υγεία.

άλλο η απώλεια βάρους και άλλο η ψυχολογία
Επίσης, τα πρώην υπέρβαρα άτομα εμφάνιζαν αυξημένες πιθανότητες να επιχειρήσουν αυτοκτονία σε σχέση με τα άτομα από τις άλλες ομάδες της έρευνας, δηλαδή αυτούς με μόνιμα σταθερό βάρος και τους σταθερά παχύσαρκους.

Η έρευνα καταλήγει με το συμπέρασμα ότι η αλλαγή της εικόνας που έχουν αυτά τα άτομα για τον εαυτό τους, που διαμορφώθηκε από το στίγμα του παχύσαρκου, απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο από την απώλεια του βάρους.

Και φυσικά η ψυχολογική υποστήριξη βοηθάει πολύ στην κατεύθυνση αυτή.

Πηγή άρθρου: Επιστημονικό περιοδικό Social Science & Medicine του εκδοτικού οίκου Elsevier.


Διαβάστε στη συνέχεια Πως να αποβάλλετε το στρες


Σχετικά άρθρα

Στρες και άγχος: τι διαφορά έχουν;
διαφορά στρες - άγχος
Αλήθεια, εσείς σκεφτήκατε ποτέ τι διαφορά έχει το στρες με το άγχος; Δείτε λοιπόν σε αυτό το άρθρο τη διαφορά στρες-άγχους απλά και κατανοητά!
Πράγματα που δεν πρέπει να θυσιάσετε για την δουλειά σας
Τι να μην θυσιάσεις για την δουλειά σου
Υπάρχουν κάποιες θυσίες που δεν πρέπει να κάνουμε για την δουλειά μας, όσο καλή κι αν είναι. Ας τις δούμε στο ακόλουθο άρθρο.
Κατάθλιψη Μέρος 1ο: τι είναι, αιτίες και καταπολέμηση
κατάθλιψη
Τι είναι η κατάθλιψη σε γενικές γραμμές και πως μπορούμε να την καταπολεμήσουμε; Αιτίες; Γιατί μας συμβαίνει και τι είναι καλό να κάνουμε;
Κατάθλιψη Μέρος 2ο: τροφές, διατροφή και σωστό φαγητό
κατάθλιψη και φαγητό
Πως η διατροφή και το φαγητό μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης; Ποιες τροφές να προτιμήσουμε και ποιες να αποφύγουμε;
Τι είναι η βουλιμία και πως αντιμετωπίζεται;
βουλιμική γυναίκα
Τι είναι η βουλιμία, πως προκαλείται και κυρίως πως αντιμετωπίζεται; Ας δούμε αναλυτικά στο άρθρο που ακολουθεί.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Ποια είναι η ψυχολογία των πρώην υπέρβαρων ατόμων;
Kατηγορία: Υγεία
Tags: ψυχολογίαψυχολογική πίεσηδιατροφήάγχοςστρεςπαχυσαρκία
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Πως να αδυνατίσω γρήγορα; Σπάστε τα κοντέρ!!
πως να αδυνατίσω γρήγορα
Η γρήγορη δίαιτα που... τα σπάει!! Δείτε εδώ κάποιους τρόπους ώστε να αδυνατίσετε γρήγορα! Πάμε για ένα γρήγορο αδυνάτισμα και κορμί... λαμπάδα!

Πως θα χάσω κιλά; Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα; (Μέρος 1ο)
η καλύτερη δίαιτα
Έχετε λίγα παχάκια και θέλετε να χάσετε μερικά κιλά μόνιμα; Αναζητάτε την καλύτερη δίαιτα; Για ρίξτε μια ματιά εδώ για πως να χάσετε κιλά...

Πως να χάσω κιλά; Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα; (Μέρος 2ο)
πως να χάσω κιλά
Εδώ συνεχίζουμε την παρατεταμένη ανάλυση που σας κάναμε για την καλύτερη δίαιτα και για το πως να χάσετε κιλά. Δείτε τη συνέχεια (Μέρος 2ο)...

Πως θα χάσω κιλά; Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα; (Μέρος 3ο)
χάσω μόνιμα κιλά
Το τρίτο και τελευταίο μέρος της για την καλύτερη δίαιτα και πως θα χάσετε τα κιλά μόνιμα. Δείτε εδώ και τις τελευταίες συμβουλές που σας δίνουμε.

Τι είναι παχυσαρκία, πως δημιουργείται & ποια η αντιμετώπιση
παχυσαρκία επικίνδυνη ασθένεια
Παχυσαρκία: μία σύγχρονη επικίνδυνη ασθένεια. Τι είναι όμως; Πως δημιουργείται και ποια η αντιμετώπισή της; Δείτε όλα τα σχετικά με την παχυσαρκία εδώ!

Λίγα έξυπνα κολπάκια για να χάσετε βάρος!
βάρος
Εδώ θα δούμε κάποια έξυπνα κολπάκια και τρικ που μπορούμε να ακολουθήσουμε, ώστε να ξεγελαστούμε και να καταφέρουμε να χάσουμε βάρος!

10 συμβουλές για να επιταχύνετε το μεταβολισμό σας
επιτάχυνση μεταβολισμού
Αν θέλετε να κάνετε το μεταβολισμό σας να λειτουργεί καλύτερα - να το επιταχύνετε - αξίζει να ρίξετε μια ματιά σε αυτές τις συμβουλές.

Τι είναι ο δείκτης μάζας σώματος (BMI) και πως υπολογίζεται;
υπολογισμός BMI
Τι είναι ο δείκτης μάζας σώματος, το περιβόητο BMI, τι μας δείχνει ακριβώς και πως μπορούμε να το υπολογίσουμε; Ας δούμε απλά και κατανοητά.

Μια υγιεινή δίαιτα με λαχανικά
υγιεινή δίαιτα λαχανικών
Ας δούμε εδώ πως μπορούμε να κάνουμε μια σωστή δίαιτα λαχανικών και τι θρεπτικά συστατικά μπορούμε να λάβουμε από αυτά!

Πως να χάσω λίπος;
χάσιμο λίπους
Αν σας έχει καρφωθει στο μυαλό η ερώτηση πως να χάσω λίπος, η λύση είναι σχετικά απλή αν το κάνουμε σωστά και με υπομονή, ας δούμε!

Οι παγίδες της υγιεινής διατροφής
υγεινες τροφές που παχαίνουν
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσες παγίδες κρύβει η σύγχρονη υγιεινή διατροφή; Μάλλον είναι περισσότερες από ότι φανταζόμαστε! Ας δούμε τις πιο τρανταχτές...

Γιατί ξυπνάω το βράδυ και τρώω; Τι μου συμβαίνει;
Night Eating Syndrome
Αλήθεια, γνωρίζετε γιατί πολλοί άνθρωποι ξυπνούν κατά την διάρκεια της νύχτας για να φάνε; Είναι κάποια ασθένεια; Πως αντιμετωπίζεται; Ας δούμε αναλυτικά.
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ