Τα προβλήματα του θυρεοειδή
Ο θυρεοειδής είναι ένας αρκετά ευαίσθητος αδένας και για αυτόν τον λόγο δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που υποφέρουν από διάφορα προβλήματα της λειτουργίας του, πότε περισσότερο και πότε λιγότερο σημαντικά.
Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί αναλυτικά στο
τι είναι ο θυρεοειδής και είχαμε δώσει τις βασικές πληροφορίες για τη λειτουργία του. Ποια είναι όμως τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να εμφανίζει και πως μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε;
Ας δούμε παρακάτω απλά και κατανοητά.
Ποια είναι τα προβλήματα του θυρεοειδή
Τα σημαντικότερα και συχνότερα προβλήματα του θυρεοειδή είναι ο υποθυρεοειδισμός, δηλαδή η υπολειτουργία του αδένα (δεν παράγονται όλες οι απαραίτητες ορμόνες) και ο υπερθυρεοειδισμός, δηλαδή η περίπτωση που ο αδένας υπερλειτουργεί (παράγει μεγαλύτερη ποσότητα ορμονών).
Στην πρώτη περίπτωση το αποτέλεσμα είναι η αύξηση του σωματικού βάρους, ενώ στη δεύτερη περίπτωση τα άτομα με υπερθυρεοειδισμό παρουσιάζουν απότομη απώλεια βάρους και αναιμία.
Άλλα προβλήματα του αδένα αυτού είναι μεταξύ άλλων η θυρεοειδίτιδα, η βρογχοκήλη, η δημιουργία όζων ή σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και ο καρκίνος.
Η θυρεοειδίτιδα είναι στην ουσία η φλεγμονή του θυρεοειδή αδένα. Στην ουσία πρόκειται για μια σειρά από παθολογικές καταστάσεις με διαφορετικά συμπτώματα, αλλά με κοινό σημείο την φλεγμονώδη αντίδραση του αδένα.
Στην περίπτωση της βρογχοκήλης, ο θυρεοειδής αδένας ουσιαστικά μεγαλώνει σε μέγεθος, δηλαδή διογκώνεται, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού σε ιώδιο. Το κακό είναι ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να συνυπάρχει μαζί με τον υπερθυρεοειδισμό ή τον υποθυρεοειδισμό.
Οι όζοι του θυρεοειδή είναι μικροί όγκοι, οι οποίοι όμως συνήθως είναι καλοήθεις και όχι ιδιαίτερα επικίνδυνοι. Για αυτό και συνήθως ένας θυρεοειδής με όζους συνήθως εξακολουθεί α λειτουργεί κανονικά χωρίς πρόβλημα. Ωστόσο, όταν πρέπει να αφαιρεθούν, αυτό γίνεται συνήθως με παρακέντηση (με βελόνα).
Τέλος, ο καρκίνος του θυρεοειδή είναι συνήθως κάποιος όζος ο οποίος εξελίχθηκε σε κακοήθη και επιθετικό. Οι πιο συχνοί τύποι καρκίνου του αδένα αυτού είναι κατά κύριο λόγο ο θηλώδης και σε μικρότερο ποσοστό ο λεγόμενος θηλακώδης.
Πως αντιμετωπίζονται τα προβλήματα του θυρεοειδή
Τα προβλήματα του θυρεοειδή συνήθως αντιμετωπίζονται με κατάλληλη συντηρητική αγωγή και θεραπεία (δηλαδή με χρήση φαρμάκων), ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.
Ουσιαστικά πρόκειται για αφαίρεση του αδένα με μια διαδικασία η οποία ονομάζεται θυρεοειδεκτομή και η οποία μπορεί να είναι είτε μερική ή ακόμη και ολική.
Για παράδειγμα αν υπάρχει υποψία καρκίνου, μετά από βιοψία όζων, τότε ο θυρεοειδής αφαιρείται χειρουργικά.
Σε κάθε περίπτωση υπεύθυνος για να κάνει τη διάγνωση, αλλά και για να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία είναι ο ειδικός γιατρός που ονομάζεται ενδοκρινολόγος.
Διαβάστε στη συνέχεια Τι είναι ο θυρεοειδής
Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται η ξηροφθαλμία
Τα μάτια μας είναι δημιουργημένα έτσι ώστε να λιπαίνονται διαρκώς με δάκρυα. Η επαρκής ποσότητα δακρύων είναι εκείνη που εξασφαλίζει ...