coolweb


Τι είναι ο θυρεοειδής

Τι είναι και που εξυπηρετεί ο θυρεοειδής αδένας

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας από τους σημαντικότερους και πιο χρήσιμους ενδοκρινείς αδένες του ανθρώπινου οργανισμού και μάλιστα ο μεγαλύτερος σε μέγεθος, αν και ζυγίζει το πολύ 25 γραμμάρια. Τι είναι όμως ο αδένας αυτός;

Γενικά αδένας λέγεται εκείνο το όργανο, το οποίο παράγει χημικές ουσίες, τις λεγόμενες ορμόνες, τις οποίες χρειάζεται ο οργανισμός μας για να λειτουργεί σωστά.

 η όψη του θυρεοειδή αδένα
Πιο συγκεκριμένα τώρα, οι ενδοκρινείς αδένες είναι εκείνοι οι οποίοι παράγουν ορμόνες οι οποίες εκκρίνονται απευθείας στην εσωτερική μας κυκλοφορία ή για να το πούμε πιο απλά απευθείας στο αίμα μας.

Γιατί ο θυρεοειδής αδένας ονομάζεται έτσι;


Παλιότερα, ο αδένας αυτός λεγόταν λαρυγγικός, εξαιτίας της θέσης στην οποία βρίσκεται, δηλαδή στο λαιμό μας ακριβώς δίπλα από το μήλο του Αδάμ. Ωστόσο, το όνομα του άλλαξε σε θυρεοειδή λόγω του παράξενου, αλλά και χαρακτηριστικού σχήματος του.

Συγκεκριμένα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο αδένας αυτός μοιάζει με πεταλούδα που έχει ανοίξει τα φτερά της. Ωστόσο, μοιάζει και με ασπίδα και εκεί οφείλεται η ονομασία θυρεοειδής.

 γιατί λέγεται θυρεοειδής
Παλιότερα τα σπίτια είχαν στις πόρτες (δηλαδή στις θύρες) το οικόσημα (δηλαδή το σήμα της οικογένειας) το οποίο επειδή συνήθως ήταν πάνω από την θύρα ονομαζόταν θυρεός, εξ ου και το όνομα "θυρεο - ειδής" δηλαδή αυτός που μοιάζει με θυρεό.

Τι κάνει ο θυρεοειδής αδένας;


Η δουλειά που κάνει ο θυρεοειδής είναι εξόχως σημαντική για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ουσιαστικά πρόκειται για τον αδένα ο οποίος ρυθμίζει όχι μόνο την παραγωγή, αλλά και τη χρήση όπως και την αποθήκευση της ενέργειας σε όλο μας το σώμα.

Η βασική του λειτουργία είναι η παραγωγή δύο ορμονών, και συγκεκριμένα της θυροξίνης, η οποία είναι γνωστή και ως Τ4 επειδή περιέχει τέσσερα άτομα ιωδίου, και της τριιωδοθυρονίνης, που ονομάζεται αλλιώς και Τ3 μιας και περιέχει τρία άτομα ιωδίου.

Οι ορμόνες αυτές εκκρίνονται από τον θυρεοειδή απευθείας στο αίμα μας και από εκεί μεταφέρονται μέσω του κυκλοφορικού μας συστήματος σε όλα τα κύτταρα του σώματος μας.

Φυσικά η λειτουργία του θυρεοειδή είναι αρκετά πολύπλοκη και εξαρτάται - αλληλεπιδρά με πολλές άλλες λειτουργίες και όργανα, όπως είναι για παράδειγμα η υπόφυση. Η λειτουργία του θυρεοειδή φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:

 η λειτουργία του θυρεοειδή αδένα σχηματικά
Ουσιαστικά πρόκειται για τον θερμοστάτη του οργανισμού, και μάλιστα για όλα τα κύτταρα του. Ουσιαστικά είναι υπεύθυνος για τη διαδικασία που κοινώς ονομάζουμε μεταβολισμό.

Αυτό σημαίνει ότι αν ο θυρεοειδής μας αδένας δεν λειτουργεί σωστά, τα προβλήματα που προκαλεί είναι όχι μόνο σημαντικά, αλλά και πολύπλευρα, καθώς επηρεάζουν πολλές πτυχές της ζωής και της υγείας μας.

Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να το ελέγχουμε τακτικά και να φροντίζουμε να κάνουμε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις αίματος που μας συστήνει ο γιατρός μας, στην περίπτωση αυτή ο ενδοκρινολόγος.Διαβάστε στη συνέχεια Τα προβλήματα του θυρεοειδή
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Τι είναι ο θυρεοειδής
Kατηγορία: Υγεία
Tags: θυρεοειδήςαδένεςπροβλήματα υγείας
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Γιατί λιποθυμάμε; Τι προκαλεί συνήθως την ξαφνική λιποθυμία;
λιποθυμία
Γιατί εμείς οι άνθρωποι λιποθυμάμε; Τι συμβαίνει και κάνει ο οργανισμός μας shut down;! Τι προκαλεί το φαινόμενο της λιποθυμίας; Ας δούμε λοιπόν!

Γιατί φτερνιζόμαστε; Ποιά η αιτία;
φτέρνισμα
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί φτερνιζόμαστε; Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας και αντιδράει έτσι και ποια η αιτία; Ας δούμε λοιπόν απλά και κατανοητά!

Γιατί βουλώνουν τα αυτιά μας;!
αυτιά βουλώνουν
Το παθαίνουμε όλοι μας: είτε κατά την απογείωση του αεροπλάνου, είτε κατά τη βόλτα μας με το αμάξι, κλπ, βουλώνουν τα αυτιά μας! Γιατί όμως;

Τι είναι το μήλο του Αδάμ και γιατί λέγεται έτσι;
το μήλο του Αδάμ
Πίσω από το καρύδι στο λαιμό, γνωστό και ως "μήλο του Αδάμ", κρύβεται ένας πολύπλοκος μηχανισμός με απίστευτες λειτουργίες. Τι είναι, πως δημιουργείται και γιατί λέγεται έτσι;

Γιατί οι άντρες έχουν ρώγες;
Γιατί οι άντρες έχουν θηλές
Εκτός από τις γυναίκες, ρώγες έχουν και οι άντρες αν και φαινομενικά δεν τις χρειάζονται. Τότε γιατί τις έχουν; Για να δούμε…

Τι είναι ο ιδρώτας και γιατί ιδρώνουμε;
ιδρώτας
Αλήθεια... τι είναι ο ιδρώτας; Γιατί ιδρώνουμε όταν είμαστε κάτω υπό πίεση ή όταν είμαστε σε ζεστό περιβάλλον; Ας δούμε λοιπόν!

Γιατί το αίμα μας είναι κόκκινο;
αίμα κόκκινο
Αλήθεια, γιατί το ανθρώπινο αίμα έχει κόκκινο χρώμα; Σκεφτήκατε ποτέ; Ας δώσουμε λοιπόν απάντηση σε αυτό το ωραίο ερώτημα, δείτε εδώ.

Πως επηρεάζει η καφεΐνη του καφέ και γινόμαστε εξαρτημένοι;
καφές εξάρτηση
Πως επηρεάζει ο καφές τον οργανισμό μας; Πως η καφεΐνη προκαλεί εξάρτηση; Τι συμβαίνει με την αδρεναλίνη και πως επηρεάζεται η διάθεσή μας;

Που κάνει καλό το γέλιο;
χαμόγελο
Γελάμε όλοι μας λίγο πολύ, καθημερινά. Το γέλιο λένε είναι ζωή και φυσικά, όχι άδικα! Διαβάστε σε αυτό το άρθρο πόσο καλό μας κάνει, θα εκπλαγείτε!

Πως να βελτιώσετε τη μνήμη σας!
μνήμη
Έχετε θέμα με τη μνήμη; Ας δούμε σε αυτό το άρθρο μερικά κολπάκια που μπορείτε να κάνετε ώστε να βελτιώσετε τη μνήμη σας και να θυμάστε καλύτερα

Γιατί τα κόπρανα είναι καφέ; Ξέρετε;
Γιατί τα κόπρανα έχουν καφέ χρώμα
Αλήθεια γιατί τα κόπρανα μας έχουν κατά κανόνα καφέ χρώμα; Που οφείλεται αυτό; Ας δούμε απλά και κατανοητά!

Ποια στιγμή της ημέρας είμαστε ψηλότεροι;
παιδί μετράει το ύψος του
Αν μέχρι σήμερα πιστεύατε ότι το ύψος μας παραμένει σταθερό κατά την διάρκεια της ημέρας γελιέστε! Το ύψος μας μεταβάλλεται συνέχεια! Πως; Ας δούμε!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ