Δεν θα δούμε πως λειτουργεί ο ιός σε βάθος, αλλά θα δούμε τα βασικά ώστε να ξέρετε τι είναι ο ιός και ποια είναι η βασική αρχή λειτουργίας του, απλά και κατανοητά!
Ο
ιός είναι ένα μικροσκοπικό "πλάσμα". Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ζώο ή ότι δεν είναι. Είναι κάτι παραπάνω από ένα σύνολο μορίων, χωρίς όμως κάποια βιολογική λειτουργία.
Αποτελείται από το κέλυφος και μεσα σε αυτό, βρίσκεται η εντολή αναπραγωγής του είτε σε μορφή DNA, είτε σε μορφή RNA.
Δηλαδή κοινώς, ο ιός είναι ένα μικροσκοπικό κέλυφος, που μεταφέρει μέσα του έναν κώδικα αναπαραγωγής του, τίποτα άλλο!
Ο μόνος σκοπός του, είναι να προσβάλλει κάποιου τύπου υγιή κύτταρα του οργανισμού μας, ώστε να παράγει πολλά αντίγραφά του τα οποία στη συνέχεια θα κάνουνε το ίδιο.
Όλοι οι ιοί δεν μολύνουν όλα τα κύτταρα. Κάθε
ιός μολύνει και συγκεκριμένου τύπου κύτταρα, όπως για παράδειγμα ο
ιός HIV, μολύνει κύτταρα του ανοσσοποιητικού μας συστήματος.
Έτσι λοιπόν
λειτουργεί ο ιός ως εξής:
κυκλοφορεί μέσα στον οργανισμό μας και όταν βρει κάποιο κύτταρο που "του κάνει", τότε το μολύνει και παίρνει τον έλεγχο! Για την ακρίβεια, προσκολλά επάνω στο κύτταρο και εισάγει μέσα του τον κώδικα DNA - RNA.
Ο κώδικας αυτός, κάνει το κύτταρο να μη λειτουργεί όπως θα έπρεπε, αλλά για να το πούμε απλά, το λειτουργεί με τον δικό του τρόπο.
Το κύτταρο πλέον με τις εντολές που δέχεται, δεν κάνει τη δουλειά που θα έπρεπε, αλλά το μόνο που κάνει είναι να αναπαράγει αντίγραφα του ιού!
Όταν τελικά έχει "τιγκάρει" με αντίγραφα του ιού, τότε το κύτταρο πεθαίνει και καινούριοι ιοί απελευθερώνονται αναζητώντας καινούρια υγιή
κύτταρα που είναι κατάλληλα ώστε να λειτουργήσουνε για αυτόν. Τα
μολύνουνε παίρνοντας τον έλεγχο και ο κύκλος συνεχίζεται!
Έτσι λοιπόν λειτουργεί ο ιός. Η ζημιά στην ουσία που μας κάνει, είναι να μας δεσμεύει κύτταρα τα οποία επιτελούνε ένα έργο, να παύουν να παράγουν το έργο για το οποίο είναι υπεύθυνα, να δουλεύουνε αποκλειστικά για τον ιό και στο τέλος να πεθαίνουνε.
Διαβάστε στη συνέχεια
Γιατί λιποθυμάμε; Τι προκαλεί συνήθως την ξαφνική λιποθυμία;
Γιατί κουραζόμαστε; Γιατί με τον ύπνο ξεκουραζόμαστε;
Αλήθεια, γιατί κουραζόμαστε; Τι συμβαίνει; Τι συνέβη στον οργανισμό μας και μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι; Γιατί με τον ύπνο ξεκουραζόμαστε; Δείτε!
Πως να προλάβετε ένα κρυολόγημα ώστε να μην αρρωστήσετε!
Το νιώθετε ότι πάτε να αρρωστήσετε και πιστεύετε ότι... είστε καταδικασμένοι να κρεβατωθείτε; Κι όμως, υπάρχει ελπίδα! Δείτε τι να κάνετε!
Πως να ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου σύστημα
Πως μπορούμε να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας για να αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.