coolweb


Γιατί τεντωνόμαστε;

τέντωμα τι σημαίνει

Διαβάστηκε: 20.652 φορές
Αλήθεια έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τεντωνόμαστε; Ποιος μηχανισμός κρύβεται από πίσω από αυτήν τη μηχανική πράξη; Ας ρίξουμε λίγο φως!
Κάθε πρωί όταν ξυπνάμε, αλλά και σε άλλες φάσεις μέσα στη μέρα, συχνά νοιώθουμε την ανάγκη να τεντωθούμε. Μάλιστα πρόκειται για μια διαδικασία που γίνεται αυτόματα, χωρίς να μπορούμε να την ελέγξουμε.

Γιατί τεντώνομαι συνέχειαΤο πιο περίεργο είναι ότι το απολαμβάνουμε κιόλας! Γιατί όμως τεντωνόμαστε;

Τι είναι αυτό που μας ωθεί σε αυτήν την πράξη; Για να δούμε!

Οι απόψεις για την μηχανική αυτή πράξη ποικίλλουν με τους ίδιους τους επιστήμονες να μην μπορούν να συμφωνήσουν στο τι εξυπηρετεί ακριβώς αυτή η συνήθεια.

Μάλιστα δεν τεντώνονται μόνο οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας, αλλά και τα ζώα, γεγονός που συνηγορεί στο ότι πρόκειται για μια χρήσιμη λειτουργία.

Για ποιο λόγο τεντωνόμαστε;

Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, το τέντωμα όταν ξυπνάμε βοηθά στην ενεργοποίηση του οργανισμού μας. Κατά την διάρκεια του ύπνου , το σώμα μας παραλύει, δηλαδή κατεβάζει στροφές κάνοντας μόνο τα απολύτως απαραίτητα.

Οι χτύποι της καρδιάς πέφτουν, οι μύες χαλαρώνουν, ο εγκέφαλος και γενικά ολόκληρος ο οργανισμός μπαίνουν σε μια μορφή καταστολής προκειμένου να ξεκουραστούμε.

Που οφείλεται το τέντωμα μετά τον ύπνο
Έτσι, όταν ξυπνάμε, είναι απαραίτητο ένα έναυσμα για να "ξυπνήσει" το μυαλό και το σώμα μας. Έτσι, όταν τεντωνόμαστε παίρνει μπροστά ο οργανισμός μας και αρχίζουν να δουλεύουν οι μύες και τα εσωτερικά συστήματα μας.

Κατά το τέντωμα, δοκιμάζουμε και την αναπνοή μας καθώς τα πνευμόνια μας γεμίζουν γρήγορα με οξυγόνο, το οποίο περνάει κατόπιν στην κυκλοφορία του αίματος.

Κατά κάποιο τρόπο, είναι σαν ένα έξτρα σήμα στον εγκέφαλο ότι ξυπνήσαμε.


Γιατί όμως τεντωνόμαστε ακόμη και όταν είμαστε ξύπνιοι;

Εκτός λοιπόν από το πρωινό τέντωμα που αναφέραμε παραπάνω, το οποίο είναι δικαιολογημένο, πολλές φορές τεντωνόμαστε και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτό συμβαίνει γιατί και πάλι ο οργανισμός μας χρειάζεται μια γερή εκκίνηση. Θα έχετε προσέξει ότι συνήθως τεντωνόμαστε αν χαλαρώσουμε υπερβολικά ή αν μείνουμε για πολύ ώρα στην ίδια στάση.

Με άλλα λόγια, αυτό συμβαίνει όταν είτε το σώμα, είτε το πνεύμα μας χρειάζονται ένα έναυσμα για να ξεκινήσουν να λειτουργούν και πάλι σε κανονικούς ρυθμούς.

Γιατί τεντωνόμαστε σε άσχετες φάσεις
Κατά αυτήν την έννοια, είναι κάτι σαν μια φυσική "άμυνα" του οργανισμού μας.

Σύμφωνα με μια άλλη άποψη οι άνθρωποι τεντώνονται για να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα του περιβάλλοντος τους. Αυτό μπορεί να έχει μια βάση, αλλά δεν αποδεικνύεται, ειδάλλως θα τεντωνόμασταν κάθε φορά που αλλάζαμε δωμάτιο ή που μπαίναμε στο αυτοκίνητο κλπ.

Όπως και να 'χει, η διαδικασία του τεντώματος είναι πολύ σημαντική, ακόμη κι αν δεν γνωρίζουμε με απόλυτη βεβαιότητα που οφείλεται.

Διαβάστε στη συνέχεια Πως να μείνετε ξύπνιοι το βράδυ χωρίς καφέ!


Σχετικά άρθρα

Γιατί κουραζόμαστε; Γιατί με τον ύπνο ξεκουραζόμαστε;
γιατί κουραζόμαστε
Αλήθεια, γιατί κουραζόμαστε; Τι συμβαίνει; Τι συνέβη στον οργανισμό μας και μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι; Γιατί με τον ύπνο ξεκουραζόμαστε; Δείτε!
Γιατί κάποια όνειρα δεν τα θυμόμαστε;
όνειρα
Τι συμβαίνει με τα όνειρα επιτέλους; Γιατί δεν μπορούμε να θυμηθούμε τι όνειρο είδαμε ή δεν θυμόμαστε καν αν είδαμε κάποιο όνειρο; Τι συμβαίνει;
Πως οφελεί ο ύπνος την ανάπτυξη ενός μωρού;
μωρά κοιμούνται
Αναρωτηθήκατε γιατί κοιμάται τόσες πολλές ώρες το μωράκι σας; Ποιος ο λόγος που τα μωρά κοιμούνται πολύ και ποια η σημασία του ύπνου για την ανάπτυξή τους;
Πως να κάνω σωστό ύπνο;
ύπνος
Διαβάστε κάποια ωραία πραγματάκια που θα πρέπει να μην κάνετε όταν κοιμάστε! Κάποια από αυτά λίγο πολύ τα κάνουμε όλοι μας, ας δούμε λοιπόν!
Γιατί δεν υπάρχουν μπλε φαγητά;
Που πήγαν τα μπλε φαγώσιμα
Έχετε προσέξει ότι στη φύση δεν υπάρχουν γενικά μπλε φαγητά; Γιατί λέτε να συμβαίνει αυτό; Είναι τυχαίο άραγε; Ας δούμε!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Γιατί λιποθυμάμε; Τι προκαλεί συνήθως την ξαφνική λιποθυμία;
λιποθυμία
Γιατί εμείς οι άνθρωποι λιποθυμάμε; Τι συμβαίνει και κάνει ο οργανισμός μας shut down;! Τι προκαλεί το φαινόμενο της λιποθυμίας; Ας δούμε λοιπόν!

Γιατί φτερνιζόμαστε; Ποιά η αιτία;
φτέρνισμα
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί φτερνιζόμαστε; Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας και αντιδράει έτσι και ποια η αιτία; Ας δούμε λοιπόν απλά και κατανοητά!

Γιατί βουλώνουν τα αυτιά μας;!
αυτιά βουλώνουν
Το παθαίνουμε όλοι μας: είτε κατά την απογείωση του αεροπλάνου, είτε κατά τη βόλτα μας με το αμάξι, κλπ, βουλώνουν τα αυτιά μας! Γιατί όμως;

Τι είναι το μήλο του Αδάμ και γιατί λέγεται έτσι;
το μήλο του Αδάμ
Πίσω από το καρύδι στο λαιμό, γνωστό και ως "μήλο του Αδάμ", κρύβεται ένας πολύπλοκος μηχανισμός με απίστευτες λειτουργίες. Τι είναι, πως δημιουργείται και γιατί λέγεται έτσι;

Γιατί οι άντρες έχουν ρώγες;
Γιατί οι άντρες έχουν θηλές
Εκτός από τις γυναίκες, ρώγες έχουν και οι άντρες αν και φαινομενικά δεν τις χρειάζονται. Τότε γιατί τις έχουν; Για να δούμε…

Τι είναι ο ιδρώτας και γιατί ιδρώνουμε;
ιδρώτας
Αλήθεια... τι είναι ο ιδρώτας; Γιατί ιδρώνουμε όταν είμαστε κάτω υπό πίεση ή όταν είμαστε σε ζεστό περιβάλλον; Ας δούμε λοιπόν!

Γιατί το αίμα μας είναι κόκκινο;
αίμα κόκκινο
Αλήθεια, γιατί το ανθρώπινο αίμα έχει κόκκινο χρώμα; Σκεφτήκατε ποτέ; Ας δώσουμε λοιπόν απάντηση σε αυτό το ωραίο ερώτημα, δείτε εδώ.

Πως επηρεάζει η καφεΐνη του καφέ και γινόμαστε εξαρτημένοι;
καφές εξάρτηση
Πως επηρεάζει ο καφές τον οργανισμό μας; Πως η καφεΐνη προκαλεί εξάρτηση; Τι συμβαίνει με την αδρεναλίνη και πως επηρεάζεται η διάθεσή μας;

Που κάνει καλό το γέλιο;
χαμόγελο
Γελάμε όλοι μας λίγο πολύ, καθημερινά. Το γέλιο λένε είναι ζωή και φυσικά, όχι άδικα! Διαβάστε σε αυτό το άρθρο πόσο καλό μας κάνει, θα εκπλαγείτε!

Πως να βελτιώσετε τη μνήμη σας!
μνήμη
Έχετε θέμα με τη μνήμη; Ας δούμε σε αυτό το άρθρο μερικά κολπάκια που μπορείτε να κάνετε ώστε να βελτιώσετε τη μνήμη σας και να θυμάστε καλύτερα

Γιατί τα κόπρανα είναι καφέ; Ξέρετε;
Γιατί τα κόπρανα έχουν καφέ χρώμα
Αλήθεια γιατί τα κόπρανα μας έχουν κατά κανόνα καφέ χρώμα; Που οφείλεται αυτό; Ας δούμε απλά και κατανοητά!

Ποια στιγμή της ημέρας είμαστε ψηλότεροι;
παιδί μετράει το ύψος του
Αν μέχρι σήμερα πιστεύατε ότι το ύψος μας παραμένει σταθερό κατά την διάρκεια της ημέρας γελιέστε! Το ύψος μας μεταβάλλεται συνέχεια! Πως; Ας δούμε!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ