Σίγουρα, οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, έχουμε οδηγήσει μια έντρομη μάνα, γιαγιά, θεία ή γειτόνισσα στα πρόθυρα του εγκεφαλικού, απλά και μόνο επειδή ξύσαμε λίγο το δέρμα μας μετά από τσίμπημα από κουνούπι...
Τελικά έχουν δίκιο αυτοί που λένε ότι δεν πρέπει να ξύνουμε το σημείο που μας "τρώει" ή πρόκειται γα μύθο;
Όπως είχαμε γράψει και παλιότερα για το
ξύσιμο και την φαγούρα, η απάντηση είναι κατηγορηματικά ναι! Έχουν απόλυτο δίκιο!
Κι αυτό γιατί με το να ξύσουμε ένα σημείο που μας φαγουρίζει, είτε οφείλεται σε τσίμπημα είτε σε κάτι άλλο, αυτό που πετυχαίνουμε είναι απλά να επιτείνουμε την φαγούρα δημιουργώντας, έτσι, έναν φαύλο κύκλο!
Τι προκαλεί όμως φαγούρα και γιατί ξυνόμαστε;
Η κνίδωση, όπως λέγεται επιστημονικά η φαγούρα, μπορεί να οφείλεται σε ένα πλήθος παραγόντων.
1) ΤσιμπήματαΟ πιο γνωστός λόγος πρόκλησης φαγούρας είναι τα τσιμπήματα, για παράδειγμα από κάποιο έντομο (πχ κουνούπι, μέλισσα κλπ) ή άλλο οργανισμό (π.χ. μέδουσα, τσούχτρα κλπ).
2) Αλλεργίες σε ζώα ή φυτάΆλλος λόγος που μπορεί να προκαλέσει φαγούρα είναι κάποια αλλεργική αντίδραση σε κάποιο φυτό ή ζώο με το οποίο θα έρθουμε σε επαφή, είτε επειδή είμαστε αλλεργικοί στο συγκεκριμένο ζώο (πχ γάτα, σκύλο κλπ), είτε επειδή μεταφέρει κάποια αρρώστια κλπ.
3) Αλλεργίες σε τρόφιμα ή φάρμακαΕπίσης πολλές φορές μπορεί να αισθανόμαστε φαγούρα ή ακόμη και να βγάλουμε εξανθήματα, δηλαδή
σπυράκια επειδή μας πείραξε κάποιο φαγητό που καταναλώσαμε (πχ σοκολάτα, αυγά, θαλασσινά κλπ) ή κάποιο φάρμακο που πήραμε.
Πάντως, ο πολύπλοκος μηχανισμός που ενεργοποιείται στο σώμα μας δημιουργώντας το αίσθημα του κνησμού συνεχίζει να αποτελεί μυστήριο για τους επιστήμονες.
Όλοι συμφωνούν ότι πρόκειται για μια πολύ χρήσιμη λειτουργία, καθώς μπορεί να μας προστατέψει από ένα πλήθος σοβαρών προβλημάτων και ασθενειών όπως η ελονοσία.
Επίσης, ο τρόπος αντιμετώπισης της φαγούρας είναι λίγο πολύ γνωστός, κατά κύριο λόγο με αντισταμινικά φάρμακα, χωρίς ωστόσο εγγυημένο αποτέλεσμα.
Γιατί δεν πρέπει να ξυνόμαστε;
Όπως έχουμε πει και πιο πάνω, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξύσουμε το σημείο του σώματος μας για να απαλύνουμε την φαγούρα.
Κι αυτό γιατί, ακόμη κι αν ανακουφιζόμαστε προσωρινά, τελικά το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να αισθανόμαστε ολοένα και περισσότερη φαγούρα.
Γιατί, όμως, η ανακούφιση που νοιώθουμε είναι προσωρινή;
Ο λόγος που προς στιγμήν αισθανόμαστε καλύτερα με το ξύσιμο, οφείλεται στο ότι γδέρνουμε το σημείο (ελαφρά ή και πιο βαριά αν επιμείνουμε) με αποτέλεσμα να προκαλείται
πόνος και ο οργανισμός μας να "μπερδεύεται"!
Έτσι ο εγκέφαλος στέλνει μηνύματα πόνου αντί φαγούρας!
Όπως είναι φυσικό ο πόνος επειδή είναι ελαφρύς, υποχωρεί αμέσως και η φαγούρα ξανακάνει την εμφάνιση της, πολλές φορές ακόμη πιο έντονη.
Έτσι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, στον οποίο αν μπούμε το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να γεμίσουμε πληγές από το πολύ ξύσιμο...
Κι επειδή, από ότι φαίνεται η οριστική θεραπεία μάλλον θα αργήσει, η συμβουλή ενάντια στην φαγούρα είναι μια: Μην ξύνεστε!