Στις μέρες μας υπάρχει τεράστια προσφορά σε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Δεν θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι ζούμε στην εποχή της τεχνολογικής εξέλιξης.
Από τις αμέτρητες επιλογές αγοράς δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι λεγόμενες λευκές συσκευές και φυσικά τα ψυγεία.
Όταν έρχεται όμως η στιγμή της επιλογής μπερδευόμαστε και δεν ξέρουμε τι να επιλέξουμε. Ας δούμε λοιπόν έναν χρήσιμο οδηγό αγοράς που θα μας λύσει τα χέρια.
Επιλέξτε τι τύπο χρειάζεστε
Εδώ θα βρείτε πολλές επιλογές που θα καλύψουν κάθε νοικοκυριό, ανεξάρτητα από το πόσο μικρό ή μεγάλο είναι.
Για παράδειγμα μια μικρή οικογένεια καλύπτεται και από ένα κλασικό ψυγείο άνω κατάψυξης ή από έναν ψυγειοκαταψύκτη. Τα πιο πολυπληθή νοικοκυριά ίσως επιλέξουν ένα ψυγείο-ντουλάπα ή έναν μεγάλο ψυγειοκαταψύκτη.
Αντίθετα, για ένα εργένικο ή φοιτητικό σπίτι, ένα κοντό ψυγειάκι θα καλύψει τις βασικές ανάγκες χωρίς να πιάνει πολύ χώρο.
Κάτι άλλο που πρέπει να σκεφτείτε είναι αν θέλετε το ψυγείο σας να είναι εντοιχισμένο ή ελεύθερο. Πολλές φορές τα εντοιχισμένα μοιάζουν πολύ βολικά, αλλά έχουν πολλούς περιορισμούς.
Έχετε κατά νου ότι τα εντοιχισμένα ψυγεία έχουν μικρότερη χωρητικότητα από τα ελεύθερα για τις ίδιες εξωτερικές διαστάσεις.
Το μέγεθος μετράει
Δεύτερο στη λίστα και εξίσου σημαντικό έρχεται το μέγεθος της συσκευής που θα επιλέξετε. Και αυτό γιατί η αγορά ψυγείου δεν είναι κάτι που κάνουμε κάθε μέρα.
Φροντίστε λοιπόν να επιλέξετε ένα μέγεθος που θα καλύπτει όχι μόνο τις παρούσες ανάγκες σας, αλλά και πιθανές μελλοντικές (πχ την έλευση ενός παιδιού σε ένα νέο ζευγάρι).
Πάντως, επειδή έτσι κι αλλιώς σε πολλά σπίτια υπάρχει περιορισμένος χώρος, σε κάθε περίπτωση πρέπει να επιλέξετε ένα ψυγείο που να χωράει στην κουζίνα σας.
Με μια πρόχειρη εκτίμηση ένα ζευγάρι θα χρειαστεί ένα ψυγείο χωρητικότητας περίπου 250-300 λίτρων, ενώ για μια τετραμελή οικογένεια θα χρειαστούν τουλάχιστον 500 λίτρα.
Ενεργειακή κλάση
Καλό είναι να μάθετε να "διαβάζετε" τις ετικέτες με τις ενεργειακές πληροφορίες κάθε συσκευής.
Ακόμη και αν δεν είστε πολύ ευαισθητοποιημένοι για το περιβάλλον, το να επιλέξετε μια ενεργοβόρα συσκευή θα κάνει κακό και στην τσέπη σας.
Ελέγξτε την ετήσια κατανάλωση της συσκευής και συγκρίνετε την με αντίστοιχες συσκευές που κυκλοφορούν. Πολλοί κατασκευαστές παρέχουν ακόμη και το ετήσιο εκτιμώμενο κόστος τς ενέργειας που απαιτεί το ψυγείο για τη λειτουργία του
Το να επιλέξετε μια συσκευή ανώτερης ενεργειακής κλάσης (πχ Α+ ή Α++) μπορεί να σας εξοικονομήσει αρκετά χρήματα από τον λογαριασμό του ρεύματος.
Αν εξοικονομείτε για παράδειγμα 40-50 ευρώ τον χρόνο σε βάθος 10ετίας ή 15ετίας θα έχετε εξοικονομήσει τα χρήματα που θα χρειαστείτε για να αγοράσετε καινούργιο ψυγείο!
Τεχνολογία ψύξης
Κι εδώ υπάρχουν διάφορες επιλογές για όλες τις τσέπες. Εκτός από την κλασική ή συμβατική ψύξη που θα βρείτε κυρίως σε μικρότερου μεγέθους ψυγεία υπάρχει και η τεχνολογία no-frost.
Όταν μια συσκευή χρησιμοποιεί την τεχνολογία αυτή, πολύ απλά αυτό σημαίνει ότι η συσκευή δεν πιάνει πάγο. Προσοχή όμως, γιατί κι εδώ υπάρχουν διάφοροι τύποι της τεχνολογίας αυτής.
Για παράδειγμα υπάρχουν τα ψυγεία που διαθέτουν μόνο κατάψυξη που δεν πιάνει πάγο, ενώ υπάρχουν και τα λεγόμενα total no-frost που δεν πιάνουν πάγο ούτε στη συντήρηση.
Και φυσικά κι εδώ παίζει ρόλο το ότι πληρώσεις παίρνεις, γεγονός που σημαίνει ότι τα τελευταία είναι και αρκετά πιο ακριβά. Το καλό είναι ότι γλιτώνετε την ταλαιπωρία της απόψυξης.
Πρόσθετες λειτουργίες
Πολλά ψυγεία που κυκλοφορούν στην αγορά διαθέτουν και κάποιες πρόσθετες λειτουργίες - ευκολίες.
Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ξεχωριστό ντουλάπι αυξημένης ψύξης για φρέσκα προϊόντα (λαχανικά, κρέατα, ψάρια κλπ), ειδικές θήκες για μπουκάλια, φωτισμό led, προσθαφαιρούμενα συρτάρια στον καταψύκτη και πολλά άλλα.
Επίσης πολλά ψυγεία διαθέτουν πλήκτρα ελέγχου της θερμοκρασίας καθώς και παροχή για κρύο νερό και παγάκια χωρίς να χρειάζεται να ανοίξετε την συντήρηση ή την κατάψυξη.
Φυσικά όλα αυτά ανεβάζουν το κόστος, αλλά κάνουν την ζωή μας ευκολότερη. Η τελική επιλογή είναι δική σας.
Καλές αγορές!
Διαβάστε στη συνέχεια
Οδηγός αγοράς πλυντηρίου: χρήσιμες συμβουλές, τι να προσέξετε, τι να αποφύγετε
Τι σίδερο να πάρω
Σκέφτεστε να αγοράσετε ηλεκτρικό σίδερο, αλλά έχετε μπερδευτεί; Δείτε στο παρακάτω άρθρο ορισμένες χρήσιμες συμβουλές.
Τι smartphone να πάρω
Ψάχνετε να αγοράσετε smartphone και έχετε μπερδευτεί με τόσες επιλογές; Στον σύντομο οδηγό που ακολουθεί θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές.
Οδηγός αγοράς ρολογιού
Αν θέλετε να αγοράσετε ρολόι και αισθάνεστε μπερδεμένοι, ο παρακάτω χρήσιμος οδηγός αγοράς θα σας λύσει τις βασικότερες απορίες.