Τι είναι ο θυρεοειδής
Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας από τους σημαντικότερους και πιο χρήσιμους ενδοκρινείς αδένες του ανθρώπινου οργανισμού και μάλιστα ο μεγαλύτερος σε μέγεθος, αν και ζυγίζει το πολύ 25 γραμμάρια. Τι είναι όμως ο αδένας αυτός;
Γενικά αδένας λέγεται εκείνο το όργανο, το οποίο παράγει χημικές ουσίες, τις λεγόμενες ορμόνες, τις οποίες χρειάζεται ο οργανισμός μας για να λειτουργεί σωστά.
Πιο συγκεκριμένα τώρα, οι ενδοκρινείς αδένες είναι εκείνοι οι οποίοι παράγουν ορμόνες οι οποίες εκκρίνονται απευθείας στην εσωτερική μας κυκλοφορία ή για να το πούμε πιο απλά απευθείας στο αίμα μας.
Γιατί ο θυρεοειδής αδένας ονομάζεται έτσι;
Παλιότερα, ο αδένας αυτός λεγόταν λαρυγγικός, εξαιτίας της θέσης στην οποία βρίσκεται, δηλαδή στο λαιμό μας ακριβώς δίπλα από το μήλο του Αδάμ. Ωστόσο, το όνομα του άλλαξε σε θυρεοειδή λόγω του παράξενου, αλλά και χαρακτηριστικού σχήματος του.
Συγκεκριμένα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο αδένας αυτός μοιάζει με πεταλούδα που έχει ανοίξει τα φτερά της. Ωστόσο, μοιάζει και με ασπίδα και εκεί οφείλεται η ονομασία θυρεοειδής.
Παλιότερα τα σπίτια είχαν στις πόρτες (δηλαδή στις θύρες) το οικόσημα (δηλαδή το σήμα της οικογένειας) το οποίο επειδή συνήθως ήταν πάνω από την θύρα ονομαζόταν θυρεός, εξ ου και το όνομα "θυρεο - ειδής" δηλαδή αυτός που μοιάζει με θυρεό.
Τι κάνει ο θυρεοειδής αδένας;
Η δουλειά που κάνει ο θυρεοειδής είναι εξόχως σημαντική για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ουσιαστικά πρόκειται για τον αδένα ο οποίος ρυθμίζει όχι μόνο την παραγωγή, αλλά και τη χρήση όπως και την αποθήκευση της ενέργειας σε όλο μας το σώμα.
Η βασική του λειτουργία είναι η παραγωγή δύο ορμονών, και συγκεκριμένα της θυροξίνης, η οποία είναι γνωστή και ως Τ4 επειδή περιέχει τέσσερα άτομα ιωδίου, και της τριιωδοθυρονίνης, που ονομάζεται αλλιώς και Τ3 μιας και περιέχει τρία άτομα ιωδίου.
Οι ορμόνες αυτές εκκρίνονται από τον θυρεοειδή απευθείας στο αίμα μας και από εκεί μεταφέρονται μέσω του κυκλοφορικού μας συστήματος σε όλα τα κύτταρα του σώματος μας.
Φυσικά η λειτουργία του θυρεοειδή είναι αρκετά πολύπλοκη και εξαρτάται - αλληλεπιδρά με πολλές άλλες λειτουργίες και όργανα, όπως είναι για παράδειγμα η υπόφυση. Η λειτουργία του θυρεοειδή φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:
Ουσιαστικά πρόκειται για τον θερμοστάτη του οργανισμού, και μάλιστα για όλα τα κύτταρα του. Ουσιαστικά είναι υπεύθυνος για τη διαδικασία που κοινώς ονομάζουμε μεταβολισμό.
Αυτό σημαίνει ότι αν ο θυρεοειδής μας αδένας δεν λειτουργεί σωστά, τα προβλήματα που προκαλεί είναι όχι μόνο σημαντικά, αλλά και πολύπλευρα, καθώς επηρεάζουν πολλές πτυχές της ζωής και της υγείας μας.
Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να το ελέγχουμε τακτικά και να φροντίζουμε να κάνουμε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις αίματος που μας συστήνει ο γιατρός μας, στην περίπτωση αυτή ο ενδοκρινολόγος.
Διαβάστε στη συνέχεια Τα προβλήματα του θυρεοειδή