Είναι γεγονός ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να κουνήσουν τα αυτιά τους, ενώ πάλι άλλοι όχι.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Σε ποιο μηχανισμό οφείλεται και γενικά για ποιο λόγο συμβαίνει; Ας δούμε απλά και κατανοητά.
Γιατί κάποιοι άνθρωποι μπορούν να κουνήσουν τα αυτιά τους
Οι μύες των αυτιών μας είναι ένα κλασικό παράδειγμα υποτυπωδών οργάνων με μικρή ή καθόλου χρησιμότητα.
Ωστόσο, κάποιοι άνθρωποι τους έχουν ακόμη και μπορούν να τους χρησιμοποιούν ως "κληρονομιά" από τους πρωτόγονους προγόνους μας, τους πρώτους ανθρώπους.
Στην ουσία οι μύες αυτοί βοηθούσαν τους προγόνους μας που ζούσαν μέσα στη φύση (πχ στις σπηλιές και στα δάση) να μπορούν να κινούν τα αυτιά τους για διάφορους λόγους.
Για παράδειγμα έτσι μπορούσαν να ανιχνεύσουν καλύτερα αρπακτικά ζώα που πλησίαζαν, τους διάφορους αντιπάλους τους, τα μέλη της οικογένειας τους ή ακόμη και κάποιο πιθανό θήραμα.
Με απλά λόγια, τεντώνοντας τα αυτιά τους μπορούσαν να συγκεντρωθούν και να ακούσουν καλύτερα.
Σήμερα πλέον, οι λόγοι αυτοί στην πλειοψηφία τους δεν υφίστανται με αποτέλεσμα οι μύες των αυτιών να μην είναι είναι απαραίτητοι και για αυτό τείνουν να εκλείψουν μέσω της διαδικασίας της εξέλιξης.
Στην πραγματικότητα, στις μέρες μας οι άνθρωποι που μπορούν να κινούν τα αυτιά τους είναι ελάχιστοι, χωρίς ωστόσο αυτή τους η "ικανότητα" να βελτιώνει την ακοή ή την συγκέντρωσή τους.
Παρόλα αυτά η φράση "τέντωσε τα αυτιά σου" χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα με την μεταφορική έννοια της συγκέντρωσης και όχι με την κυριολεκτική της χρήσης των μυών των αυτιών μας.
Διαβάστε στη συνέχεια
Γιατί ακούμε τον ήχο της θάλασσας σε ένα γιγάντιο κοχύλι;!
Γιατί βουλώνουν τα αυτιά μας;!
Το παθαίνουμε όλοι μας: είτε κατά την απογείωση του αεροπλάνου, είτε κατά τη βόλτα μας με το αμάξι, κλπ, βουλώνουν τα αυτιά μας! Γιατί όμως;
Γιατί τεντωνόμαστε;
Αλήθεια έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τεντωνόμαστε; Ποιος μηχανισμός κρύβεται από πίσω από αυτήν τη μηχανική πράξη; Ας ρίξουμε λίγο φως!
Τι είναι οι υπέρηχοι και γιατί δεν τους ακούμε
Τι είναι οι υπέρηχοι, που χρησιμοποιούνται και γιατί δεν τους ακούμε; Ας δούμε όλες τις πληροφορίες στο άρθρο που ακολουθεί.
Γιατί δεν πρέπει να καθαρίζετε τα αυτιά σας με μπατονέτα
Η αλήθεια είναι ότι κάποιες φορές το κερί που βγαίνει από τα αυτιά μας μπορεί να γίνει ενοχλητικό. Κι όχι τόσο γιατί δυσχεραίνει την ...
Πως να προστατέψουμε την ακοή μας
Το αυτί είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό όργανο του ανθρωπίνου σώματος, καθώς είναι υπεύθυνο όχι μόνο για την ακοή μας, αλλά και για την ...